Last news in Fakti

20 Май, 2015 12:57 1 900 0

Всяко четвърто ПТП в САЩ свързано с мобилен телефон

  • смартфон-
  • мобилен телефон-
  • катастрофи-
  • птп-
  • сащ

27% от пътните инциденти в Съединените щати през 2014 г. са предизвикани от отвличането на вниманието на водача от разговор, SMS или сърфиране в интернет с телефон, гласи официалната статистика на Националния съвет по безопасност. Все повече шофьори се оплакват от зависимост, която не им позволява да се откъснат от смартфона си нито за минута, а анкетите дават шокиращи резултати.

Изследване върху навиците на водачите, проведено от телекомуникационния гигант AT&T по поръчка на американското правителство, очертава стряскащи тенденции. Според статистиката:

- 61% от шофьорите пишат текстови съобщения зад волана
- 33% си четат електронната поща
- 28% използват браузър
- 27% следят Facebook
- 27% снимат видео с телефона си
- 17% си правят селфита
- 14% пишат в Twitter
- 14% публикуват снимки в Instagram
- 10% общуват във видеочатове

Цели 22 на сто от анкетираните признават, че не са в състояние да не проверяват профилите си в социалните мрежи поне веднъж в минута. Те оприличават навика си на наркомания, която шофирането не може да ограничи. Според Националния съвет за безопасност обаче 27% може би е твърде занижено число, тъй много водачи основателно крият ролята на мобилния телефон в катастрофите, в които участват.

В момента писането на SMS зад волана е забранено в 46 щата, но говоренето по телефон без устройство "свободни ръце" се наказва в едва 14. Експерти смятат, че затягането на законовия режим надали ще проработи и единственото ефективно лекарство срещу интернет наркоманията е масовото разпространение на безпилотни автомобили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА