Last news in Fakti

23 Юни, 2015 14:46 15 839 9

Карбонови джанти за народа

  • thyssenkrupp-
  • maxion wheels-
  • джанти-
  • въглеродни нишки-
  • карбон

Свръхлеките колела от въглеродни нишки и алуминий, които днес са атрибут само на най-скъпите суперколи, ще започнат да се монтират на масови модели до няколко години, обещава новоподписано споразумение между немския гигант ThyssenKrupp и американският производител Maxion Wheels. Двете компании вече тестват прототипи на автомобили Volkswagen, което означава, че германската марка вероятно ще започне първа да предлага карбонови джанти за моделите от средния ценови диапазон.

От ThyssenKrupp и Maxion Wheels не разкриват подробности за производствения процес, но се хвалят, че иновативните колела тежат до 40% по-малко от традиционните джанти от кован алуминий. Пътните тестове в различни условия пък показвали, че прототипите притежавали отличен потенциал за гасене на колебания и шум. Освен това колата харчела по-малко, подобрявала се управляемостта и се подобрявала возията.

ThyssenKrupp и Maxion Wheels не са единствените производители, които работят по проект за евтини карбонови джанти. BMW разработва собствени колела от въглеродни нишки. По план масовият им монтаж трябва да започне още догодина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1

    2 1 Отговор
    Много такива строшени джанти ще има по нашите пътища, тука и стоманените едвам издържат, карбона не се огъва направо се чупи доколкото съм чел за него.
  • 2 Techno geek

    1 1 Отговор
    А случайно да сте чували, че детайлите изработени от карбонови нишки са девет пъти по-здрави от еквивалентните им стоманени?

    Коментиран от #3, #6, #8

  • 3 Taka e

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Techno geek":

    http://becauseracecar.org/wp-content/uploads/2011/06/CARBON-FIBER-WHEELS-650x487.jpg
  • 4 BMW

    0 0 Отговор
    Лично на мен карбоновите джанти не ми харесва как изглеждат.
  • 5 карбона

    1 0 Отговор
    Яко,ще се харчат джантите.Това е и целта на производителите вече.Банкноти да има.На кой му трябва да прави вечни джанти.Вечни коли и т.н.Пишат глупости за балъците.С джанти OZ по 4,8кг. за брой и с джанти по 9кг.за бр.разликата в горивото изобщо не се усеща.Може бе е от 20до50мл. Но може би,тествано многократно.Единственият + на леките джанти е по-бързо развъртане на колата.Да вземат да направят карбонови бутала и двигатели тук е пиниза.
  • 6

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Techno geek":

    По принцип е по-здрав, но в някои по-особени ситуации и натоварвания още не е напълно сигурно как се справя в по-дългосрочен план. Ферари отказват да правят колите си от карбон, правят ги изцяло от алуминий, поради този факт.
  • 7 тошибиян

    0 0 Отговор
    а как хубаво гори карбона лелеее
  • 8 Е И

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Techno geek":

    Все пак върху 9 пъти по-здравите джанти ще има гуми със същата си издържливот, т.е. като технология карбоновите детайли са с по-добри качества, но все пак заслужава ли си?
  • 9 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    КАРБОНА ИМА КРАТЪК ЖИВОТ
    РАЗГРАЖДА СЕ