Last news in Fakti

23 Септември, 2011 10:20 4 732 0

Светлината не е №1 по скорост

  • церн-
  • наука-
  • физика-
  • светлина

Откритието клати основите на физиката

Удивителни новини дойдоха от ЦЕРН – учените откриха, че елементарни частици се движат по-бързо от светлината. Експериментът удря силно по основите на физиката, където светлината се счита за абсолютен рекордьор по скорост и непреодолима нейна граница, предаде Би Би Си.

Тестовете, правени в продължение на три години, са извършени от международен екип специалисти под името "Опера". Учените заявиха, че са много учудени от находката, въпреки че предстоят още тестове.

Скоростта на светлината е с максимален лимит във Вселената – твърдението е част от теорията на относителността на Алберт Айнщайн, върху която се гради огромна част от съвременната физика. Според легендарния учен нищо не може да надвиши скоростта на светлината. Но явно това не е така.

Защото елементарната частица неутрино, която има много разновидности, е преминала 730 км. между ЦЕРН и подземна лаборатория в Гран Сасо, Италия, със скорост от 300 006 км/сек - с 6 км/сек по-висока от тази на светлината. Учените измерили над 15 000 пъти тази скорост.

Частицата неутрино има много разновидности и рязко се превръща от един вид в друг. Именно това станало при опита.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА