Last news in Fakti

11 Април, 2016 15:18 6 674 13

Сметнаха себестойността на новия iPhone

  • apple-
  • iphone-
  • se-
  • ihs isuppli-
  • себестойност
Сметнаха себестойността на новия iPhone - 1

Американската компания IHS iSuppli изчисли колко струва производството на новия смартфон на Apple въз основа на цените на частите, от които е направен iPhone SE. Себестойността не включва разходите за развойна дейност, логистика, маркетинг, заплати за персонала и други съпътстващи инвестиции.

Сметнаха себестойността на новия iPhone

Оказва се, че продаваният за $400 и $500 iPhone SE (съответно за версиите с 16 и 64 GB) струва на Apple $160 и $170. Един от най-скъпите компоненти е процесорът A9 с цена $22. Стъклото Gorilla Glass пък излиза $20. От IHS iSuppli отбелязват, че за аналогично стъкло в периода на производството на iPhone 5s са плащани два пъти повече пари.

Сметнаха себестойността на новия iPhone

LG доставя на Apple дисплея на iPhone SE срещу $20 парчето. Чиповете за безжична връзка Qualcomm струват по $15, двете камери - $13.3, оперативната памет - $11.8, а батерията - $2.1. Разликата в себестойността на версиите с 16 и 64 GB е едва $10, което не пречи на Apple да продава модела с по-голяма памет със $100 по-скъпо.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тинки Уинки

    0 0 Отговор
    Е да, ама в България струват колкото лека кола!
  • 2 iOS

    0 0 Отговор
    А софтуеъра колко струва?
    Или по български - нищо. Защото бе OS горния сбор е една купчика безполезни чипчета с дисплей.
    Или без OS е като човек в клична смърт ...
  • 3 666666

    0 0 Отговор
    Защо не сметнат стойността на Тесла Модел S, май ще се окаже че е по висока от продажната и цена заради батериите които на дребно са колкото половината кола.
  • 4 Брутален нерез

    2 1 Отговор
    На който му харесва да носи в джоба си ябълковия телефон, ще си плаща като луд една торба пари за нещо, което реално не струва толкова. Ама реклама, мода, комплекси и др. работи...
  • 5 Petar

    1 0 Отговор
    Автора на статията е пропуснал само да отбележи, че тази цена е за предварителна поръчка на милиони бройки от всеки един компонент. А тогава нещата придобиват съвсем друг смисъл.
  • 6 BMW

    0 0 Отговор
    В тази цена влизали и операционната система IOS ???
  • 7 Кисол

    0 0 Отговор
    Бегай да караш колело бе!
    Какво ти пречи Тесла, света се развива, радвай се!
  • 8 ROTH23

    0 0 Отговор
    А опаковката/опаковането и заплата на този който участва в сглобката, електичество, а ,у?

    Коментиран от #10

  • 9 БМВ

    0 0 Отговор
    То си пише, че тези неща не влизат, още в началото. Ясно и точно, в едно изречение, ама някой, който отива директно на цената и бърза да пише коментара няма да го знае.
  • 10 Локумена Кифла

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "ROTH23":

    Всичко е правено в Китай на роботизиран конвейр с минимален човешки труд за който и без това се плаща малко, транспортира се в контейнери, вагони и камиони, а не всеки по отделно. Софтуера не знам какво ви бърка, когато поръчките са стотици хиляди и милиони, всичко изглежда доста по-различно в ценови план. Въобще не разбирам, защо и се обръща толкова внимание на тая плочка. При всички положения се оскъпява с поне 10-15% отгоре заради това, че е ябълка и наистина всеки комплексар-чалгар ще хукне да си продава бъбреците, за да си го купи без да признава превъзходството в техническите характеристики на други по-евтини и мощни устройства, които не са толкова престижни... Това наистина е джаджа за пубери, чалгари и комплексари. То какво да очакваш от държавата на чалгата, кифлите, мерцедесите, съселите, тиквите и калинките...
  • 11 Веселин Желязков

    0 0 Отговор
    До 10. Колкото искате си плюйте срещу Айфона,но става нещо,като Мерцедес и останалите.Ако искаш може да си караш с Бенефон Драгон ,не давай излишно мнение на некомпетентен. Негативните мнения срещу марката винаги се изказват от хора,които не са го ползвали.

    Коментиран от #12

  • 12 Локумена Кифла

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Веселин Желязков":

    Аз ги продавам бе, кадър! От 2009 година бачкам в магазин на ябълките и само дето не ме обучиха на алгоритмите и протоколите за отключване. Не съм в БГ, но това което видях последния път ме отказа да се връщам за повече от седмица... Благодаря за "компетентното" ти мнение ама аз съм заринат от тея "чалгарска мечта" устройства и се налага да си смуча от пръстите причини, защо да си заменят еди-кое си (?марка) за айфон "пореден резил"...
  • 13 Спас

    0 0 Отговор
    Хората са направили нещо и го продават!
    Никой никого не кара насила да си купува каквото и да било!
    Ако ще и 1000 долара да ги продават, ако ги купуват защо не!
    Пък който има глава на раменете да си мисли струва ли си или не!