Last news in Fakti

12 Април, 2016 14:27 2 404 3

България е разработила спътник за територията на Антарктида

  • спътник-
  • българия-
  • антарктида

Антарктида и Северният полюс са двете места на планетата, чиито територии нямат спътниково покритие. Причината е, че комерсиалните спътници са много скъпи (150-200 млн. EUR) и поради това се използват за територии с много потребители.

България обаче е разработила малък спътник, с цена ненадвишаваща 1.5 млн. EUR, чиято цел е именно събиране на данни от тези две места на планетата. „По този начин навлизаме на пазар, който не е интересен за големите играчи и е много възможен за нас”, каза за Факти.бг доктор Веселин Василев, изпълнителен директор, Клъстер за aерокосмически технологии, изследвания и приложения (CASTRA).

Проектът е разработен и готов за въвеждане. Необходимо е обаче финансиране от около 1 млн. EUR. Частично то може да бъде осигурено чрез ОП „Конкурентоспособност”, а останалата сума от частни инвеститори. Изработването му и пускането му в действие ще отнеме поне 2-3 години, което е доста кратък срок, но е възможен, тъй като България разполага с технологичната база и хората, които да го направят.

Благодарение на спътника се черпи всякакъв вид информация за две големи територии, каквито са Антарктида и Северния полюс и на които се развива голяма дейност. „Не може да се ползва за телефония, тъй като спътникът минава над територията за около 10 минути и събира информацията”, обяснява Василев. Така например, българската база на Антарктида, която отива на 3-месечни мисии може да го ползва за предаване на данни. „Въпросният спътник минава над полето по няколко пъти на ден, където се намира базата, събира информацията, която може да съдържа видео, e-mail и след 1 час тя да е вече в София. Не е в реално време, но 3-месечния срок се свежда до 1 час”, допълва той.

Другият чисто практически аспект на сателита е, че събраната информация от датчици и сензори, може да постъпи в България до 1 час, да обработи и ако има някакви грешки данните да се върнат и коригират. Докато ако това става по традиционния начин, то данните се получават в София след връщането на експедицията, т.е. след 3 месеца и могат да бъдат коригирани чак при следващата такава, която е един път в годината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 луда работа

    2 1 Отговор
    Абе разработете хладилник, печка, автомобил ...... кви спътници ви гонят.
    Щял да предава супер важната информация от Антарктика и това при условие, че налеят още няколко милиона евро, за да го изстрелят и т.н. :)
    България я оправихме, сега дайте да оправим и Антарктика.
    Някой ще изяде 1 млн евро!

    Коментиран от #3

  • 2 раптор

    1 2 Отговор
    Браво на хората! Успех! Струва ми се много умна идея...
  • 3 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "луда работа":

    В България има много способни хора и се разработват много неща, за които не се пише, нито се чува. Разработват се и космически технологии за НАСА. Но да, някои хора като този тук ги интересува да извадят кебапчетата от хладилника и да сипят евтина газ в голфа.