Last news in Fakti

8 Октомври, 2011 10:51 3 594 1

Продължаваме да еволюираме

  • сейнт лорънс-
  • еволюция

 

Архивите на френско-канадския остров Сейнт Лорънс разкриха интересни оказателства, че хората продължават да еволюират. Между 1720-а и 1773-а, там се заселват трийсет семейства. През 50-те години на XX век населението нараства до 1585 души. Основен преглед на църковните регистри, записващи датите на раждане, брак и смърт, е показал, че за 140 години възрастта, на която жените са раждали първото си дете, е спаднала от 26 до 22 години.
 
След като учените са отхвърлили социалните фактори и влиянието на околната среда, те са заключили, че тази значителна промяна "се е случила предимно на генетично ниво".  "Често се твърди, че модерните хора са спрели да еволюират, защото културния и технологичен напредък е премахнал естествения подбор", се казва в изследването на Емануел Мило от Университета в Квебек. "Нашето изследване подкрепя идеята, че хората все още еволюират".
 
Освен това, "микроеволюцията е забележима при хората само след няколко поколения". Възрастта, на която жените раждат първото си дете, е "силно наследима" черта. Населението на Ил-о-кудр е много хомогенно, особено по отношение на засягащите възпроизводството характеристики, което го е направил идеален обект за анализа. Изследването отбелязва, че промените може да са се дължали на подобреното хранене през 19-и и 20-ти век. "По-добре хранените жени растат по-бързо, достигат зрялост по-бързо, в по-добро физиологично състояние са и са по-плодовити". Но същите фактори биха довели и до спад на смъртността при децата, докато тя е останала същата в продължение на 140 години. БГНЕС/АФП


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атанас Велики

    1 0 Отговор
    Рядко тъпа статийка! Как спада на възрастта, на която жените раждат се счита за еволюция? Дори абсурдното е, че е от 26 до 22... Та повечето жени могат да забременеят от 13 години... Тва са чисто социални фактори за спада! Не евролюционни, тъй като не се наблюдава промяна на оптималните човешки възможности... Нещо грешно си превеждал май! Или от грешното място!