Last news in Fakti

16 Октомври, 2011 12:08 1 244 0

Детектор лови съмнителни зяпачи

  • quod-
  • детектор

В не един и два криминални филми полицията преглежда новинарските репортажи от различни инциденти, за да установи, че в тълпата се появява един и същи съмнителен зяпач. За подобни сюжети сценаристите обикновено се вкопчват добрата стара максима, че престъпникът винаги се връща на местопрестъплението.

В действителност запомнянето на физиономиите на всички кибици покрай телевизионните камери и идентифицирането на злодея измежду тях граничи с чиста фантастика. Учени от Университета "Нотр Дам" в Индиана обаче са преценили, че компютър би се справил с лекота с такава задача.

Те са разработили нова система за идентификация, наречена Детектор за съмнителни зяпачи (Questionable Observer Detector или QuOD). Кевин Бойър, Патрик Флин и Дежремая Бар от Факултета по компютърни науки и машиностроене се вдъхновили за технологията, когато чули как военните и експертите по национална сигурност се оплакват, че изпитват въпиюща нужда от начин да разпознават бомбаджии в Близкия Изток, които се връщат на мястото на взрива, за да се наслаждават на разрухата и агонията на жертвите.

Повечето действащи системи за лицево разпознаване сравняват физиономии от снимки с определена база данни. В нея обаче липсва информация за съмнителни зяпачи. QuOD от своя страна създава отделна "лицева писта" за всеки човек от филмираната сцена. Всеки клип се сравнява с останалите. При съвпадение на "лицевите писти" с тях се заема оператор, който да прецени дали има достатъчно прилики.

Макар вече да е тествана с успех в ограничени мащаби, новата система все още страда от някои недостатъци, които трябва да бъдат изгладени. Преди да се превърне в наистина действащ инструмент за ловене на престъпници, QuOD ще трябва да започне да разпознава лица в условия на лоша осветеност. Освен това далеч не всички садистични бомбаджии и масови убийци гледат право към камерата, подвиквайки жизнерадостно "Мамо, виж ме!".

Въпреки техническите проблеми от Университета "Нотр Дам" са убедени, че разработката им ще оправдае името си. Освен че представлява съкращение от Questionable Observer Detector, "quod" е жаргонна дума за "дранголник".

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА