1 917 2

Плановете на Елон Мъск да колонизира Марс (видео)

Многобройните проекти, с които се е заел, могат да се окажат пагубни за една от компаниите му

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Основателят на проекта SpaceX Елон Мъск наскоро разкри плановете си да изпраща хора до Марс в рамките на следващите 10 години. Дали това ще се окаже риск за бъдещето на друга негова компания — Тесла?

Изданието Slate съобщи, че Елон Мъск е разкрил междупланетната транспортна система (ИТС). Той твърди, че този план може да доведе до създаването на марсиански град, с население от 1 милион или повече жители. Нещо повече, това може да стане реалност след по-малко от век.

Очевидно е, че основателят и главен изпълнителен директор на SpaceX планира да създаде гигантска ракета — такава, която да бъде по-удобна и по-голяма от Сатурн V — ракетата, която изпрати хора на Луната. Смята се, че този невероятен нов космически кораб ще излети в орбита, ще бъде презареден с помощта на няколко капсули и ще стигне до Марс, където ще навлезе в атмосферата на червената планета с помощта на аеродинамични спирачки, които да забавят приземяването му.

Тя е изумително, макар и страшно, тъй като много неща могат да се объркат по отношение на истинското изстрелване. Според изданието Tech Times, Мъск е признал, че хората, които първи ще колонизират Марс трябва да бъдат готов да дадат живота си.

"Първото пътуване ще бъде много опасно и рискът, участниците в него да загинат, е много висок", каза той по време на Международния конгрес по астронавтика. "Готови ли сте да умрете? Тогава сте кандидат за мисията."

По-рано този месец, ракетата Falcon 9 се взриви и унищожи сателит на Facebook. Това не е първият случай, когато подобно нещо се случва. Ако Мъск иска да изпрати хора на Марс, той и екипът му в SpaceX трябва да намерят начин да разрешат този проблем.

News.com.au добавя, че мащабният, грандомански план на Елон Мъск за SpaceX определено ще повлияе на бъдещето на друга негова компания — Тесла. В момента, автомобилният производител вече се е сблъскал с твърде много рискове и е изгубил толкова много пари, че никакви финансови инжекции не биха били в състояние да върнат компанията в коловозите, които ще я отведат в бъдещето.

Изданието коментира, че заради многобройните проекти, с които Мъск се е захванал, има голяма вероятност Тесла да не просъществува още дълго.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • фентъзи
  Отговор
  1 23:04  03.10.16
  Тони Старк пардон Мъск прекалено много си е повярвал, а света помни много неразумни визионери , както и как са свършили! Хората още не са дорасли за космоса и други планети. А феновете на Тесла да не се притесняват китайците, ще я купят и ще я довършат.
 • кроко
  Отговор
  2 23:13  03.10.16
  Може пък маститите автомобилопроизводители и търговците на петрол нарочно да са му пуснали тия мухи с колонизирането на Марс и да са му уредили държавни кинти, за да се увлече яко и да фалира Тесла - враг и на перола и на изостаналите автомобилопроизводители.

Напиши коментар:


Публикувай