Last news in Fakti

10 Декември, 2016 23:30 1 850 4

Роботът Фьодор прави шпагат и завинтва крушка (Видео)

  • фьодор-
  • робот

През 2021 година роботът ще бъде единственият пътник на новия космически кораб "Федерация"

Руският робот-андроид Фьодор може да прави шпагат и да завинтва електрическа крушка във фасунга, разказа неговият конструктор Александър Пермяков, цитиран от ТАСС.

Освен това той може да стои на един крак, като в същото време повдига вертикално другия. Тази технологична възможност му е помогнала да преодолее някои препятствия. Фьодор притежава подвижни пръсти, които са достатъчно ловки, за да може да завинти електрическа крушка. С тях той може да вкара ключ в ключалката и да отключи врата, да включи осветлението и да шофира автомобил.

Роботът бе конструиран от руската компания "Андронна техника" по технически задания на Министерството на извънредните ситуации на Руската Федерация. Първоначално той бе известен под условното название "Аватар", но по-късно бе прекръстен на Фьодор. Освен в спасителни операции умната машина ще се включи и в космическата програма на страната. През 2021 година роботът ще бъде единственият пътник на новия космически кораб "Федерация".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Митю

    3 1 Отговор
    Какво става господа либерали, нали друзята бяха технологично мноого назад. Май само либералите са изостанали в мисленето - да не признават многообразието на света ( ето това е изостаналост ).
  • 3 Истината

    1 1 Отговор
    Много от пишещите сороси знаят много добре каква е истината,но за пари те са готови да напишат че майките им са ......! Това са продали душите си.

    Коментиран от #4

  • 4 манго

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    "Когато майка ми беше баща..." хахахаха