1 324 1

Въглероден двуокис на кристали?

Ангел Харизанов

Учени от американското министерство на енергетиката разработват интересно решение за абсорбирането на един от най-вредните за планентата газове - въглеродния двуокис. Раду Кустелкан и Чарлз Сейп разработват течност,чрез която да превръщат "парниковия" газ в кристали.

Те започват от разработването за начини за премахването на замърсители от водите като сулфат, хромат и фосфат, което ги води до синтезирането на съединение наречено гуанидин. Когато се събере с тези замърсители, то формира кристали, които много лесно могат да бъдат извлечени от водата.

По време на проучванията Кустелкан и Сейп оставят гуанидина изложен на атмосферния въздух и разбират, че той извлича от него въглеродния двуокис и го превръща в кристали с формата на призма. Интересното тук е, че процесът е възобновим - при нагряванена формираните кристали между 80 и 120 градуса, той отново се превръща в течност, а въглеродния двуокис отново става газ. Досега събирането на въглероден двуокис не бе особено успешно и се компенсираше от почти същото количество газ.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Петър
    Отговор
    1 06:46  06.02.17
    Доста е смело въглеродният двуокис да бъде наречен "вреден газ".

Напиши коментар:


Публикувай