Last news in Fakti

11 Ноември, 2011 09:17 2 799 2

Започна производство на вода от въздух

  • airdrop

 

Австралийският студент Едуард Линекер изобрети уред, извличащ вода от въздуха. Линекер, който следва в Техническия университет в Суинбърн, е нарекъл изобретението си Airdrop (въздушна капка), а идеята му дошла от бръмбара Onymacris unguicularis, обитаващ пустинята Намиб.
 
Насекомото умее да събира водни пари, съдържащи се в утринната мъгла, които чрез кондензация превръща във вода. Airdrop прави нещо подобно. Устройството се захранва от слънчева батерия, като от 1 куб. метър въздух извлича 11.5 милилитра вода.
 
Засега Линекер възнамерява да предложи изобретението си за поливане на зеленчукови и овощни площи в безводни райони. На по-късен етап Airdrop може да получи още по-голяма значимост предвид прогнозираната повсеместна суша, застрашаваща планетата.
 
Заради изобретението си Линекер е удостоен с британската награда James Dyson, която се връчва на студенти от 18 страни за научни достижения и дизайн. Премията е в размер на 10 000 британски паунда, които младият австралиец възнамерява да инвестира в доусъвършенствуването на Airdrop.

 

                                                                                                                                                                                        БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Незнам какво са открили британските гении , но в от доста време се продват едни машинки "влаго уловители" или незнам как точно се казват, които симулират конденз в тях и така намаляват влажността на въздуха в стаята и се получава дестилирана вода. Имам такова в къщи много е полезно. Единственото нововъведение, което е направил въпросния студент е да го захранва със слънчев панел, а не от контакта :D:D:D ако въздуха не е влажен колкото и да се напъва няма да извади вода :D така че невиждам как би го приложил на места места където е голяма суша
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    В българския Технически университет вече се правят опити за производство на ракия от въздух :D:D:D:D:D:D