Last news in Fakti

5 Април, 2017 11:51 11 077 37

Осло спира колите с ДВГ и минава на велосипеди

  • осло-
  • норвегия-
  • електрически велосипеди-
  • въздух
Осло спира колите с ДВГ и минава на велосипеди - 1

Кметството на норвежката столица взима все по-крути мерки по отношение на екологията в града. Вече е факт забраната за движение на дизелови автомобили в Осло, а през 2019 движението на моторни превозни средства с двигатели с вътрешно горене ще бъде сведено до минимум.

Плановете предвиждат през 2025 година да се въведе пълна забрана за коли с ДВГ, което пет години по-късно ще доведе до нулево замърсяване на града. В качеството на алтернативни методи за придвижване, норвежците предвиждат употребата, както на стандартни велосипеди, така и на електрически.

Кметството на Осло е готово да финансира подобен проект, като компенсира желаещите да се придвижват с електрически колела с половината от стойността им. За програмата вече са отделени $1 млрд. Така всеки желаещ да си купи електрически велосипед ще може да разчита на сума от порядъка на $1200.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оооооо

    23 26 Отговор
    За това не харесвам запада аз .

    Коментиран от #7, #11

  • 2 морж

    56 10 Отговор
    При площ от от 454 км² на града , при минус 25-30 грАдуса през зимата ,като стигнат там за където са тръгнали няма да могат да ги отлепят от велосипедите ...

    Коментиран от #8, #20

  • 3 Комуне

    25 9 Отговор
    И тук ще ги спрем, но за щастие - около 20 години след Норвегия.
    Нека дадат пример, как се прави, а ако потръгне - и ние след тях.
  • 4 кроко

    39 16 Отговор
    Освен чистия въздух, ако знаете колко е хубаво и да е тихо, като ги няма тия шумни коли... Не ви ли е правило впечатлени когато е затворен някой булевард или улица за ремонт, колко е тихо и колко по-чист е въздуха?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Къртев

    43 7 Отговор
    Тия пък искат да живеят на чист въздух. Друго си е да излезеш с s- класата 6000 кубика да идеш на центъра ,да спреш на някоя спирка от градския транспорт. Иначе с велодипед на ток, кой ще те забележи. Зарежи не искам така тишина, чист въздух, ааа не. Ще стане спокойно няма да те псуват, че пресичаш на пешеходна пътека и т.н.

    Коментиран от #15, #16, #24

  • 7 Бастуна

    10 17 Отговор

    До коментар #1 от "Оооооо":

    Седи си у катуна и си бъркай у ...... , запада е за хора които водят активен и здравословен живот
  • 8 гост

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "морж":

    Що ли не са дошли да им дадеш акъл , ами и сега половината са на велосипеди , даже не електрически , даже и през зимата !!!!
  • 9 Гост

    39 6 Отговор
    Добра идея, но защо не забранят добива си на нефт??? Тези 1 млрд. $ нали идват от добива точно на нефт, защото Норвения е най-големия износител на нефт в Европа! Никой не се отказва от лесните пари.
    Тези са пълни лицемери и двуличници! Те на убиец на 77 души (Брейвик) дадоха присъда от 12 години - да им уринирам на чувството за справедливост!
    Норвежците са луди, но богати от петрола!
  • 10 ГоУст

    29 2 Отговор
    Който иска тих и здравословен живот,да оди на село.
  • 11 pyle

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Оооооо":

    Това е севера!
  • 12 Викинг

    18 14 Отговор
    Колко глупав народ......колко глупави коментари. кога ще проумеете, че земята вече е изморена от нас. Това е една малка стъпка, но е нещо. Идея си нямате повечето какъв е стандартът, какво е мисленето на норвежците. Това са викингите, хора на майката природа.
    Но повечето тлъсти у нас, не могат да си представят, че ще карат велосипеди. Стойте си в кошниците, дебелейте и дишайте мръсният Софийски смог!!!

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Romeo

    17 14 Отговор

    До коментар #12 от "Викинг":

    Ще ни обясните ли как се кара колело в дъжд и сняг господин Айнщайн? Относно околната среда - автомобилите не са дори в топ 10 на най-големите замърсители. следователно, фантазията, че светът ще стане десет пъти по-чист и ще постигнем световен мир ако агонизираме на велосипеди си остава фантазия. Велосипедите са детски играчки, това, че някои възрастни са умствено изостанали и все още си играят с детски играчки въобще не ме вълнува. Почти сто процента от велосипедистите са наистина умствено изостанали като гледам как всекидневно се опитват да ми се бутнат под гумите, нима нормален човек ще види 1600-килограмов автомобил и ще мине на червено точно пред него? Това ми се случва няколко пъти в последните две седмици. Постоянно си карат в средата на платното и се мислят за автомобили като по този начин силно пречат на движението. Относно това, че трябвало да има повече велоалеи - Щом ще искаме алеи за детски играчки - Аз искам алея за радио-управляеми колички! Не мога и не искам да повярвам, че съществуват хора с възгледи като твоите и силно се надявам да си трол. Софийски смог!? Ти имаш ли си някаква представа за това какво означава думичката "смог" ? Или просто като малките деца гледаш какво дават по телевизията и го повтаряш като папагал?

    Коментиран от #18, #27, #32

  • 14 Гост

    11 11 Отговор

    До коментар #12 от "Викинг":

    след като смяташ по средновековен начин да ни убеждаваш колко сме вредни за планетата, защо не дадеш пример и не я отървеш от себе си?
    Или е много лесно да пишеш идиотщини, а да си затваряш очите пред фактите, че точно тези "хора на майката природа" са едни от най-големите замърсите с добива им на нефт!
    Много ти е угодно да им да им се кланяш, защото имат пари, нали?!
  • 15 Romeo

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Къртев":

    А откъде идва този "чист" ток? А как и с какво се произвеждат тези батерии? Ти явно не знаеш, но аз ще ти направя услуга и ще ти кажа. Почти всичкия ток в света идва от фосилни горива, а батериите се правят с литии, добивът, му е много по-труден и по-вреден за околната среда отколкото добивът на нефт, а процесът на производството на тези батерии е толкова мръсен, че ако има голяма фабрика за батерии в близост до градът ви, ще ви се иска да дишате от ауспуха на автобус.
  • 16 Romeo

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "Къртев":

    Мен защо през всичките тези години преди да си купя автомобил, никой никога не ме е псувал, че пресичам пешеходна пътека? Вие да не би да пресичате на червено, както голям процент от пешеходците в днешно време? Или се хвърляте когато автомобилите са на два метра пред вас? Уроците по физика които учех в 7-ми клас ме научиха, че един автомобил не може да спре от 50км/ч. до 0км/ч. за два метра, много пешеходци не знаят този факт.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Morgoth

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "морж":

    Всъщност Осло не е чак толкова голям и за 20 минути с колело може да се стигне от краен квартал до центъра. Не знам дали има баири, но като добавим това, че колелото е електрическо няма да има проблем от тази гледна точка. А норвжци са си моржове, свикнали са със студа.
  • 21 Mercedes-Benz

    9 7 Отговор
    С бодра крачка към комунизма! Западните либерало-болшевишки идиоти са си повярвали, че ще векуват на власт. Това левичарството е болест, симптомите са затъпяване граничещо с малоумие и липса на връзка с реалността, като голямата им цел е скапването на живота на околните и инакомислещите!
  • 22 Бай Тен

    2 5 Отговор
    Тиквочите да гледат какво е движение и как се преминава без да блъснат някой https://www.youtube.com/watch?v=5FrfAV2jU4A
  • 23 инженер по транспортна техника

    12 2 Отговор
    Народе, опомни се!!!!!Само неосведомен идиот би повярвал в благородността на подобна кауза! Всички разчети сочат, че е НЕВЪЗМОЖНО ГЛОБАЛНОТО ПРЕМИНАВАНЕ НА ТРАНСПОРТА НА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО по две причини- 1/ няма как да се осигурят толкова мощности за захранване на зарядните електростанции- няма нужното производство на ел.енергия в световен мащаб, УРАН 235 е на изчерпване и има запаси за не повече от 40-50 години, а няма алтернатива засега! и 2/ ЕНЕРГОЕМКОСТТА И СТЕПЕНТА НА ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА ПРИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЕДИН ЕЛЕКТРОМОБИЛ СА ТРИ ПЪТИ!!!! НАД ТЕЗИ ЗА ЕДИН НОРМАЛЕН - С ДВГ!!! Тъй като производството на батериите е силно замърсяващо, както и рециклирането им.
    Прибавете към това и факта, че електромобила НЯМА ПАРНО ОТОПЛЕНИЕ НА ТОК, а то е на течно гориво- обикновено нафта.... И ще получите отговора ЗАЩО тези лицемери са именно такива- защото тяхното поведение показва, че те просто искат да застанат на върха на пирамидата, а всички останали да ги крепят там с цената на още по-голямо мизерстване. Не само че не може и няма всички да ги последват, ами и останалите ще плащат за техния комфорт с живота, здравето и ресурсите си! Който е жив след 10 години ще се убеди в това.

    Коментиран от #25, #26

  • 24 Morgoth

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Къртев":

    Ако спреш на спирката с електрическо колело БМВ за 6000 лева, повярвай ми доста хора ще те забележат. Проблема е, че се крадат достаъ по-лесно от колите.
  • 25 Morgoth

    1 5 Отговор

    До коментар #23 от "инженер по транспортна техника":

    И е така и не е така. Да се мине изцяло на ток ще трябват поне 50 години, затова и започват от сега. А и всичко е въпрос на цена.
    Откъм енергоизточници вярно е, че няма достатъчно Уран, а и нефта е на свършване (въпреки че е засвършвал от поне 20 години), но и въглищата казват до 100-150 години ще свършат. Обаче чисти и неизчерпаеми източници бол, само че са значително по-скъпи.
    Батериите са по-сериозния проблем - мръсни са и са скъпи. Но последните години именно там има бум и това е заради телефоните. Може би именно те направиха възможни електромобилите. Това ще продължи и скоро ще има сравнително чисти батерии. Твърде много хора работят по този въпрос и твърде големи печалби се очертават за който успее, така че ще се случи.

    Коментиран от #28

  • 26 гост

    2 11 Отговор

    До коментар #23 от "инженер по транспортна техника":

    Чак да не повярва човек , че успя да събереш толкова глупости и откровени лъжи в един пост !!! А за тези които биха се вързали , горния "инженер" е лъжец и няма една вярна дума в глупостите които пише , а кой е по-добрия транспорт ще се уверите сами много скоро , колкото и подобни същества да грачат

    Коментиран от #30

  • 27 чУек

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Romeo":

    толкова си прав че повечето не могат да го проумеят (:
  • 28 гост

    1 7 Отговор

    До коментар #25 от "Morgoth":

    Дааа , толкова са по-скъпи , че вече са по-евтини от ядрената енергия , а всички специалисти казват , че след 10 години ще са още 50-60% по-евтини и без конкуренция като цена . https://greentech.bg/archives/70849
  • 29 Скорпион29

    8 0 Отговор
    Направо на кънки да минават
  • 30 инженер по транспортна техника

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    То си личи кой пише глупости. Но ще си проличи още след известно време, когато се види катастрофалния финансов резултат на Норвегия след като започнат да изпълняват замисъла си. И ще стане ясно, че е непосилно за останалия свят. В същото време ще стане ясно, че погледнато глобално, те пак са създали толкова, дори и много повече парников газ , изразходвали са много повече ел.енергия със краен ефект - още по-големи количества ядрен отпадък , т.е.- те ще си очистят въздуха за сметка на неотменно и безвъзвратно замърсяване на останалите около тях- тези, които ще им произведат електромобилите, енергията за тях, и тези, които ще им загробят после отпадъка....
  • 31 ЯК КАРАЧ

    4 1 Отговор
    Какви велосипеди, какви 5 лв бе? Ами че те се карат в топло време- това е 2-3 месеца в годината при нас, а при тях не се знае и толкова дали има. А като вали дъжд какво правим? Пристигаме на работа мокри като кокошки. А ако трябва да носим багаж или да пазаруваме какво правим? А ако сме дебели по над 100 кила, тогава кой ще ги върти тези педали? Карайте си ги вие велосипедите, аз предпочитам автомобил. Може и електромобил, ако е достатъчно достъпен като цена и ресурс...
  • 32 кроко

    2 8 Отговор

    До коментар #13 от "Romeo":

    1 никой не те кара да караш нон-стоп колело, има и обществен ранспорт когато времето е кофти или не си свикнал.
    2 не става въпрос в глобален мащаб кое колко замърсява, а само в градовете - автомобилите са №1
    3 велосипедите може и да ги мислиш за детски играчки, но хората се придвижват и вършат работа с тях, така че няма кой да ти прави алеи за колички с дистанционно. По същата логика има и жени за които колите са играчки на мъжете им, ама нито жени нито колоездачи мрънкат за строежа на пътища.
    4 смога се получава от много неща - от кофти гориво, от кла в кофти техническо състояние, изтърбушени филтри и катализатори, от твърдото гориво като въглища за отопление през зимата, от презастрояване, съответно водещо да пренаселване, унищожаване на зелени площи, дървета, затруднено движение на въздъшните маси в някои квартали...

    Карай си колата, никой не те кара да се качваш на велосипед, само гледай да е колкото се може по-екологична и изправна.
  • 33 S-line

    0 3 Отговор
    Манталитет. Разликата мужду балканите и скандинавия.
  • 34 ПростоЧовек

    3 2 Отговор
    Велосипеда си е велосипед...автомобила си е автомобил. Толкова сме далече от тези хора, че трудно бихме ги разбрали. Хубаво е за нацията ни да се карат повече велосипеди.....много затлъстяваме и физически и умственно. Аз например всяка сутрин от пролетта до късна есен, карам велосипеда си по 15км., преди да отида на работа. Искаше ми се да карам автомобила си по-малко, но за съжаление работата ми го изисква. Хубаво е според мен, постепенно да намалим използването на автомобилите с ДВГ, най-малкото за да дадем пример на децата си !
  • 35 Дагодухат

    5 1 Отговор
    Ненормалници
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гост

    0 0 Отговор
    До коментар #2 (Морж) Явно не си ходил в скандинавските държави, за да словодрискаш. До такава степен се чистят пътищата, че хората си карат велосипеди и си возят децата на тях. Мисли преди да пишеш!