Last news in Fakti

23 Ноември, 2011 12:45 4 557 0

Монтираха дисплей в контактна леща

  • леща-
  • терминатор

Изследователи от САЩ и Финландия демонстрираха контактна леща, която може да визуализира информация точно пред окото. Любители на фантастиката вече нарекоха новото изобретение "терминаторско зрение".

Активните лещи с безжично захранване и светодиоден дисплей от един пиксел са разработени и тествани от учени от университета във Вашингтон и Аалто. За момента устройството има изключително ограничена функционалност и е изпробвано само върху животни, но доказва, че концепцията сработва на практика. Учени смятат, че това е първата стъпка по пътя към изобразяването на електронни писма, текстови съобщения и здравни показатели право в очите на хората.

Основните компоненти на лещата са позрачен сапфирен чип с вграден микродиод (1), интегрална схема(2), антена, която получава енергия под формата на равиовълни (3), метални интерконектори (4) и полимерна леща (5). С цифрата 6 на снимката е обозначена проекцията на изображението.

Основен проблем пред подобни системи е обстоятелството, че човешкото око не може да вижда толкова наблизо. Учените са го разрешили чрез използване на т.нар. Френелова леща, която се състои от множество понцентрично разположени призми и позволява фокусирането на светлината.

Новата леща е изпробвана върху очите на плъхове без да бъдат отчетени странични ефекти. До създаването на напълно функционална леща-дисплей с дистанционно захранване и достатъчна разделителна способност обаче трябва да бъде изминат още дълъг път.

Засега енергията за захранването на лещата може да се подава от едва 2 см, а разстоянието би трябвало да е поне метър. Необходимо е да се усъвършенства технологията за безжичен пренос на ток, конструкцията на антената и ред други, преди учените да опитат да предадат текстова информация на човешко око.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА