Last news in Fakti

27 Ноември, 2011 10:02 2 798 0

Индекс за живот на друга планета

  • астрономия-
  • космос-
  • planetary habitability index

Американски астрономи са предложили в науката да бъдат въведени нови индекси, характеризиращи планетите. По прогнози на учените в близко време откритите нови планети и звезди ще станат толкова много, че ще трябва да бъдат класифицирани по-детайлно.

Двата най-основни индекса, на които трябва да се акцентира при изследването на новите планети, са свързани с въпроса дали на някои от тях могат да живеят същества, сходни с тези на Земята. Вторият основен въпрос пък е свързан с предпоставките за зараждане или наличие на други форми на живот.

Така американските учени стигат до извода, че двата нови индекса, които трябва да бъдат въведени в употреба, са за сходни на Земята планети (Earth Similarity Index) и за планети с условия за друга форма на живот (Planetary Habitability Index).

С първия индекс ще се категоризират планетите по това до колко са подобни те със Земята, а по втория - съществуват ли теоретични условия за наличие на съвсем различни от индивидите на Земята живи същества или организми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА