Last news in Fakti

1 Декември, 2011 13:54 3 701 0

Жабите предсказват земетресения

  • земетресение-
  • акуила-
  • хайджън-
  • жаби

Сеизмолозите обичат да казват, че знаят отлично къде ще ударят бъдещите земетресения, но не и кога. Тези фатални неясноти обаче могат да бъдат разсеяни от жабите, усещат промени в химическия състав на водите и предугаждат трусовете.

Първите научни сведения за този феномен датират отпреди две години, когато екип от изследователи от британския "Оупън юнивърсити" забелязва, че цяла колония жаби напускат езерото си недалеч он Акуила, Италия. Когато малко по-късно удря земетресението, любопитството на учените се събужда.

Историята стига до Фридман Фройнд от NASA, специалист по промените в химическия състав на водите при екстремни налягания. При подобни натоварвания земната кора изпуска заредени частици, които влизат във взаимодействие с подземните води. В резултат от него се отделя Диводороден пероксид, познат още като перхидрол.

Животните, които обитават зони в пряк контакт с поздемни води, усещат промените в химическия им състав. Това кара учените да смятат, че поведението на такива земноводни може да помогне за предвиждането на земетресения дни и дори седмици по-рано.

"Евакуацията" на жабите от Акуила далеч не е първото явление, за които се вярва, че предвещава земен трус. През 1975 г. в Хайджън, Китай, е забелязана масова миграция на змии месец преди градът да бъде ударен от опостушително земетресение с магнитуд 7.3 по скалата на Рихтер.

Поведението на влечугите кара местните власти да предприемат мерки и да евакуират населението на Хайджън - около 1 млн. души - ден преди труса. Това се смята за единствето успешно спасяване на толкова много хора от земетресение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА