699 2

За кибератаките в България

Радослав Славчев

Съотношението между киберпрестъпленията, като част от всички икономически престъпления, е 32% в световен мащаб и 24% за България, което е почти двойно увеличение спрямо 2014 година, когато киберзаплахите в страната ни са били около 10%.

От изнесената информация от специалисти от хостинг доставчика ICN.Bg става ясно, че сред най-разпространените онлайн заплахи са атаките от типа DDoS (Distributed Denial of Service), целящи спирането на достъпа до онлайн услуги, използването на фишинг имейли и сайтове, както и пробивите на слаби пароли за достъп до информация.

Според статистиката 37% от компаниите у нас нямат план за действие при кибератака, 14% нямат намерение да имплементират защити срещу такива, а 21% не знаят за съществуването на такива практики.

За последните години отделът „Киберпрестъпност“ при ГДБОП е отчел като най-разпространени и съществени за България киберпрестъпленията вследствие на интернет измамите, познати като Business E-Mail Compromise, използването на „финансови мулета“ и заразяването с криптовируси.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бивш клиент на ICN
  Отговор
  1 14:03  08.11.17
  ICN са крайно ненадежден хостинг. Постоянно ми мрънкаха, че съм атакуван от DDoS, а всъщност просто ги мързи да осигурят на клиентите си адекватна защита, без да се оплакват. Сега съм към друг доставчик и съм в пъти по-доволен и не ме занимават с глупости хората, а си вършат съвестно работата. В ICN за малко да остана без сайт поради това, че ти трият сайта без да питат.

  Коментиран от #2

 • Съгласен съм
  Отговор
  2 19:24  10.11.17

  До коментар #1 от "бивш клиент на ICN":

  Поради тази причина съм си направил личен сървър и си хоствам сайтовете у дома.

Напиши коментар:


Публикувай