3 302 10

iPhone не бил с най-голяма надценка

Георги Касабов

На пазара на смартфони в момента има трима големи играчи. Печалбите на Samsung са последното тримесечие са $13 млрд., на Apple - около $11 млрд., а Huawei - наполовина. Не такова обаче е подреждането по надценка, която всяка от тези компании добавя върху производствените разходи за продуктите си.

По данни на World Intellectual Property най-голям марж определя Huawei - 42%. Също толкова, а в някои случаи и по-малко, е чистата печалба на Apple, а Samsung изостава чувствително по този параметър с 34%.

Само преди две-три години опитите на Huawei да отхапе пазарен дял от Apple щяха да предизвикат снизходителна усмивка. Флагманските смартфони на китайската компания обаче постоянно поскъпват и вече твърдо струват над $600. В това отношение Samsung поддържа направо скромни надценки, на което мнозина специалисти отдават стабилното първо място на корейците по продажби.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Мартин
  Отговор
  1 17:43  22.11.17
  Хуавей са най-големите, всички сами си правят и си взимат заслужена печалба. Епъл от своя страна печели за сметка на хората с тия телефони по 2-3 бона, ама като нямат производство така ще е...

  Коментиран от #3

 • Патриот
  Отговор
  2 19:15  22.11.17
  Да няма грешка? Производството на един апарат на Епъл излиза 400 и малко долара, а струва хилядарка.
 • телефониста
  Отговор
  3 19:35  22.11.17

  До коментар #1 от "Мартин":

  Разкажи ни ако може в какво са най-големите! В печалбите от продаден телефон ли? Там сигурно са най-добрите, но не бих казал в друго. Погледни тестовете и ще разбереш! Китайчета на много висока цена са. Не блестят с нищо, а са по-скъпи от доста други телефони с по-добри качества. Батериите им много бързо умират между другото, ако изобщо си имал телефон от тази марка. Около една година държат сравнително добре и после увяхват. Капацитета им пада драстично много. Впечатление от 2 тел. на марката. А между втората и третата година самият телефон сдава багажа. На единия му потъмня дисплея и повече нищо не се показваше на него. иначе телефона си работеше, защото като звънна звънеше, но дисплея черен. Втория телефон пък в един момент отказа да се зарежда. Пробвах с друга батерия н е стана нищо. Явно слота нещо се е прецакал. Та такива ми ти работи с Хуавей. Не са лоши телефони, но до 1 г. и ги продавайте. Като най-исдражливи за мен са Самсунг. Все още имам един Галакси 3 на 5-6 г., който си работи нормално и батерията му държи по 1 ден. Имам го, като резервен телефон. Не го продадох, защото телефона си работи, а и никакви пари няма да му взема.
 • Именно
  Отговор
  4 20:54  22.11.17
  "еластичност" на цените се нарича това - колкото по-евтин е един продукт толкова по-лесно е да увеличиш надценката без да ядосаш/загубиш клиенти.

 • гост
  Отговор
  5 10:10  23.11.17
  Бивш служител на българския офис на Хуавей съм, мога да то кажа че не всичко си правят сами. И те вече по примера на Cisco имат пребрандирани устройста купувани от никуму неизвестни гаражни фирми. Даже един от екзотичните им доставчици беше италианска фирма, на която дори и завода и е в Италия.
 • гост
  Отговор
  6 10:24  23.11.17
  И все пак Епъл има най-голямата надценка , не виждам защо са тия заглавия , 42% от 1000 долара са доста повече от 44-45% от 5-600 , да не говорим за 32% от 700 , та да не извъртаме нещата и най-вече как господата решиха , че 42% на Хуавей са видиш ли ПОВЕЧЕ от 42% на Епъл ???
 • вижся
  Отговор
  7 13:46  23.11.17
  Понеже хората излизат от пещера и не го знаят това.. Високата цена на айфоня е обратно пропорционална на качеството му хаха
 • Генчо
  Отговор
  8 15:47  23.11.17
  Едно е да поддържаш корпоративен офис в САЩ и да плащаш по 200к годишни заплати, друго е да го правиш в Кореа или Китай и да правиш copy & paste.

  Коментиран от #9

 • да дя
  Отговор
  9 10:51  24.11.17

  До коментар #8 от "Генчо":

  Айфон купуват дисплеи от Самсунг! Какви глупости пишеш? Най-добрите камери са на Сони,а процесорите са на Снапдрагон-китайски! Какви са по националност телефоните!?

  Коментиран от #10

 • Генчо
  Отговор
  10 15:18  25.11.17

  До коментар #9 от "да дя":

  Хахаха, apple сами си правят дизайна на много от компонентите. Затова тяхноте процесори са мнооооого по-производителни и енергоефективни. Санпдрагон - хахаха

Напиши коментар:


Публикувай