1 508 4

Facebook и Airbus правят летящи рутери

Радослав Славчев

Новият проект, разработван от двете компании има за цел да разработи високо летящи безпилотни апарати, които да доставят интернет в недостъпни към момента места. За целта обаче трябва да бъдат направени сериозни изменения на авиационните правила. С подготовката на проектопромените вече са се заели специалисти от Airbus.

Разширяването на интернет спектърът ще се разглежда основно и ще бъдат взети решения по време на Световната радиокомуникационна конференция, която ще се състои през октомври 2019-а. Facebook вече има прототип на летящ рутер. Апаратът се нарича Aquila и през юни 2016-а направи първият си полет.

Aquila може да лети на височина от 18 до 27 километра и да покрива интернет сигнал в радиус 500 км. Автономният полет на безпилотния апарат може да продължи до 90 дни без прекъсване. Предаването на сигнала пък се базира на лазерни технологии и транслацията е десет пъти по-бърза от действащите технологии в момента.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 14:41  23.11.17
  Абе тия що не вземат да направят някое ново оръжие като руснаците ами седнали да мислят как да подобряват и улесняват живота на хората , че и безплатно отгоре на всичко , егати капиталистите загубени !
 • Космонавт
  Отговор
  2 13:44  24.11.17
  А спътниците за какво са? Не могат ли да вършат тази работа? Та сега да летят и тия бракми, а....

  Коментиран от #3

 • гост
  Отговор
  3 14:12  24.11.17

  До коментар #2 от "Космонавт":

  Ами явно толкова си наясно с "интернета" , щото освен да "приемаш" като телевизията , трябва и да "пращаш" ! Ти пробвал ли си да пратиш нещо на спътник ??? И знаеш ли каква техника трябва за това ? Погледни цените на сателитните телефони и си ги представи по десет , и на трафика също !
 • незнайко
  Отговор
  4 19:42  15.01.18
  Супер, никой не лети "редовно" на тази височина от 20 000 метра! Следователно няма да имат проблем !

Напиши коментар:


Публикувай