Last news in Fakti

12 Януари, 2012 12:25 2 641 0

Нов софтуер помага на незрящи и нечуващи в съда

  • варна-
  • съд-
  • софтуер-
  • незрящи
Нов софтуер помага на незрящи и нечуващи в съда - 1
Снимки: БГНЕС

Достъпът до правосъдието на хора с увредено зрение, незрящи, неграмотни и възрастни, чрез нова компютърна програма е улеснен с помощта на нов специализиран софтуер за синтез на речта. Той бе представен в Административен съд – Варна, предаде БГНЕС.

Системата преобразува текстовете на протоколи от заседания, разпореждания, определения и съдебни решения в естествено звучащ аудио сигнал. Услугата е безплатна и целта е да се улесни достъпа на хората със зрителни и слухови проблеми до правосъдието. Продуктът е предоставен от правната неправителствена организация - Програмата за развитие на съдебната система, чиято основна цел е да съдейства на съдебната система в България да работи прозрачно и ефективно.

Пресаташето на съда Милена Комитска разясни нагледно как работи този софтуер.

"Отваряме деловодната програма САС на Административен съд град Варна. С нея работи всеки един деловодител. Деловодителят влиза с паролата си в програмата. От бутон "Справки" отваряме административното дело, по което гражданин в неравностойно положение е страна по делото. Заявил е номера на делото. Това е примерен номер. Натискаме бутон "решение", тъй като гражданинът е заявил, че иска да се запознае с решението, отваряме го. Файлът е текстови, в Word, маркираме целия файл и след това отваряме програмата за синтез на речта. Отваря се един малък текстови прозорец, поставяме текста, който сме копирали, това е с решението от административното дело. Натискаме бутон "Чети текст" и получаваме аудио сигнал с глас Гергана. Можем да коригираме скоростта на изговаряне на речта и височината", поясни Комитска.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА