1 838 6

Расте страхът от безпилотни коли

Георги Касабов

Броят на шофьорите, които гледат с недоверие на автономните автомобили, се е увеличил през последната година, сочи изследване на неправителствената организация AAA Foundation for Traffic Safety, съобщава CNBC. 73% от участвалите в проучването признават, че не биха сменили колата си с безпилотна, докато през октомври те са били 63%.

Скептично оценяват автономните автомобили дори представителите на поколението на "милениумите" на възраст 20-37 години. През изминалата година противниците на "електронните шофьори" сред тях са се увеличили от 49 на 64%.

Според AAA Foundation for Traffic Safety причините за резкия спад в доверието към безпилотните коли е поредицата от инциденти, отразени широко от медиите. Като пример се сочат катастрофите с Tesla и фаталното произшествие с безпилотно Volvo на компанията за споделено пътуване Uber.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Баш майстора
  Отговор
  1 19:14  22.05.18
  Производителите на автомобили не могат да направят кола, която да изкара гаранцията без нещо елементарно свързано с електрониката да не се бъгне, тръгнали да ми правят автономен автомобил...
 • бай киро
  Отговор
  2 19:43  22.05.18
  ъя и мойта става беэпилотна като се напия
 • гост
  Отговор
  3 19:47  22.05.18
  Когато се вижда, че авопилота не може да вземе решение дали да стре или да убие човека, явно има за какво да се притесняват хората. При случая с Юбър колата е засякла жената, но не е предприела нищо за избягване или един вид е предпочела да убие човек. Е как да му имаш доверие. При Тесла същото: колата лети с висока скорост към стена и дори и да е подала сигнал на шофьора да поеме управлението то защо не е намалила скоростта и не е спряла преди бетонната стена? Нали е мярка за безопастност и всеки си плаща по 5х.долара за тази ектра.
 • Гост
  Отговор
  4 21:34  22.05.18
  Това е изцяло нова технология и като такава има грешки и неизправности. Но тук са споменати три инцидента докато ежедневно хора умират в катастрофи. Грешки ще има, хора ще умрат, но както при самолетите така и при автономните автомобили нещата ще се подобряват с всяка нова грешка докато един ден това не е най-безопасният метод за транспорт.

  Коментиран от #5

 • Никой
  Отговор
  5 21:47  22.05.18

  До коментар #4 от "Гост":

  Напълно си прав. Обаче хората не обичат промяната и търсят всякакви начини да я отхвърлят или спрат. Това включва да игнорират новините за всички други катастрофи и да говорят за целите 3, които са станали с автономни автомобили. Нищо, че изрично е казано, че на това ниво е асистент за шофиране, а не заместител. И самолети падат ама никой не казва спрете да летите. Просто те са се появили преди достатъчно дълго време, че хората да свикнат с тях, не че са чак толкова перфектни, че да не стават инциденти. При автономните коли не се очаква спиране на катастрофите, а намаляване на бройката им, но някои хора просто очакват перфектна система още от началото. А без това тестови период, в който сме в момента, няма как да се съберат достатъчно данни и да се подобри бързо системата.
 • Бриго Бичкията
  Отговор
  6 01:02  23.05.18
  Всяко начало е трудно и изисква свойте жертви. Автомобили, самолети, кораби, ракети, совалки и др. Та дори има загинали от коне и каруци.

Напиши коментар:


Публикувай