Last news in Fakti

8 Юни, 2018 14:43 3 757 17

Nissan пусна електрически кемпер

  • nissan

Компромисите с опазването на природата вече няма да тормозят любителите на къмпингуването благодарение на Nissan. На автосалона в Мадрид японската компания представи цели два автомобила за пътешествия, единият от които може да се поръча в електрически вариант.

На ток работи бяло-зеленият електрокемпер от снимките. Изграден е на базата на компактния микробус NV200, а бяло-червеният е базиран на по-големият модел NV300.

Двата модела спадат към класа на леките кемпери с малък кухненски блок на левия борд. В модула са вградени хладилник, газов котлон и мивка. В задната част има шкаф.

Покривът на двете бусчета се повдига, за да може вътре да се стои в изправено положение, а задната седалка се трансформира в легло. На "чердака" под подвижната секция на покрива може да спят още двама души.

Серийният микробус e-NV200 има батерия с капацитет 40 кВтч, която позволява изминаването на 280 км. Задвижващата система и електромоторът с мощност 109 к.с. са взети от Nissan Leaf. NV300 пък е префасонирано Renault Trafic от третото поколение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питанчо

    11 1 Отговор
    А бензиновия генератор, къде е вграден или го дърпат на ремаркенце ;)

    Коментиран от #6

  • 2 куку руку ку

    8 2 Отговор
    То хубаво електрички, но ще са екзотика докато не се електрифицират пътищата, че да вървят като тролейбуси, а батерийките да служат само за леко кривване настрани.
  • 3 Инженер Курчев

    2 7 Отговор
    Панела на покрива е соларен бебчо , и от там много ток. Капиш !!!

    Коментиран от #4

  • 4 куку руку ку

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Инженер Курчев":

    От три квадрата панел колко ток ще изкараш? От капка нефт кило бензин търсиш, капиш?

    Коментиран от #5

  • 5 Да да

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "куку руку ку":

    Минимум ще е 4 кв.метра 1,5х2,8 примерно. При слънчев 12 часов ден,може да генерира над 10 квата! Да изхарчи 4 ,остават 6! Или след 7 дни,батериите ще са заредени! Зимата ще им е трудно,но не съм виждал много кемпери на сняг!

    Коментиран от #7

  • 6 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "питанчо":

    "Генератора" го разкарват петролните и си плащат като попове на петролните босове за "удоволствието" !! И да ти припомня , петролен кемпер даже да го ползваш 2 седмици в годината има разправии като за световно !! Ако някой не се занимава да го "припалва" всяка седмица и да му сменя маслото всяка година само след 2-3 години тоя двигател ще е за ремонт , а електрическия двигател от "стоене" не му пука , ама въобще , да не говорим , че може да го ползваш вместо домашна батерия през това време , тоест ще ти връща и пари от ток !!! Това го пропусна , а ?
  • 7 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Да да":

    4 киловата тоя кемпер никога няма да изхарчи , хладилника плюс телевизор / компютър и няколко лампи я изхарчат един киловат , я не ! А за вода има специали надуваеми "бойлери" , които също се загряват от слънцето и то много бързо !! По голям проблем е водата , ако не си до река или езеро !! Така че остава само котлона за готвене , ама не вярвам някой на почивка да готви цял ден , най-много кафе и да притопли нещо , а и обикновено ползват барбекю на дърва или дървени въглища !! Така че на всеки 2-3 дни спокойно можеш да "местиш" по 100-200 км !!!

    Коментиран от #10

  • 8 Зорлем

    4 1 Отговор
    Вие двамцата хубаво обяснявате кое и как е по кемперите, а всъщност някой от вас има ли такъв? Или поне да е ползвал под наем няколко години барем?

    Коментиран от #9

  • 9 Да да

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Зорлем":

    Кемпер на ток нямам! Ползвал съм обикновен! Живея в камион почти ежедневно,което е вид кемпер(само няма тоалетна и слава богу)! Иначе съм виждал хиляди каравани и кемпери ,с различни размери,включително и на основата на камион и автобус! Кажи какво точно те интересува?
  • 10 Да да

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Хладилник - 40-60 вата ,10 часа работа =400-600 вата! Телевизор лед - 40-80 вата 5 часа работа = 200-400 вата! Лаптоп 30-80 вата 5 часа ровене = 150-400 вата! Лед осветление 20-40 вата 3 часа = 60-120! Охладител или климатик - 100-300 вата,като може да се комбинира със загряване на водата,5 часа =500-1500! Радио или музика през колоните - 5 часа 30-50 вата=150-250 вата! Телефончета,таблетчета,блутутчета,сателит - 100 вата! Готви се на газ,бутилка 20 литра! Може слънчев или газов бойлер,както и комбиниран! Повече хора,повече разход! Друг е въпроса че може панелите да произведат повече ток или по-малко! Идеята обаче е много добра! Мой познат си сложи 250 вата солар на кемпера и е доволен! Разбира се не ползва голяма част от изброените екстри,малък хладилник,осветление,телефон,малък телевизор и е сам,като набляга на риболова! Готви и топли вода на газ!
  • 11 Зорлем

    2 2 Отговор
    "... Готви се на газ,бутилка 20 литра! Може слънчев или газов бойлер,както и комбиниран!... "

    А, ето, че човекът с въпроса за генератора започна да получава отговори вече.

    Коментиран от #12

  • 12 Да да

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Зорлем":

    Като си с кемпер на бензин и нафта,ми е много интересно на какво се готви! В пост 7 се опоменават барбекю и наДървени въглища,а защо не и дърва в огнище! Но дори да си с фурна на ток 2 часа по 700 вата са 1,4 квата! Пак ще има остатък! Ама Зорлем се правиш на идиот! А по колко литра на час харчи генератора? А можеш ли да предположиш че на много места на Запад определени за къмпингуване има и ток! Има ли момент в който би допуснал и изгравдането на фотоволтаичен навес в района на къмпинга,вместо обикновенна беседка! Ама нали си казъл че не става и няма променяне! Тесла вече правят по 3500 броя Модел 3 на седмица,до края на месеца почват 5000 на седмица! До края на другия месец да закъснеят,би ли коментирал цифрите господин Експерт! Нали са на загуба! И ония дето е на свещи у тях да си каже мнението - против електричеството!

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Да да":

    От тираджии не се обиждам.
    На свещи може да е баба ти или дядо ти, но ти не може да осъзнаеш какво ти се говори!
    За разлика от теб, аз никога не съм искал забрани на каквото и да е.
    Карай си каквото искаш, но не ми налагай аз какво да карам. Още повече, че караш камион на дизел.
    Пък не усещаш ли, че ставаш смешен под всяка статия за пишеш как модел 3 щял да се продава по 300 000 на година?
    Мен това изобщо не ме грее - да продават колкото си искат, само че без моите пари за субсидии.

    Коментиран от #16

  • 14 Зорлем

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Да да":

    Първо, споко да не скъсаш някоя вратна жила от напъване!

    Второ, къде си виждал фурна 700 вата?! За сравнение - дори пикливите микровълнови са поне по 800 вата. А котлоните си удрят 2 киловата като стой та гледай.

    Трето, тия киловати дето си ги смяташ като килограми откъде ще дойдат? От батерии, нали? Които са хем евтини, хем леки, хем "вечни". Да, да, знам за милините години и цикли гаранция, за които пише в рекламните брошури, ама те са си само там.

    Четвърто, дори и да имаш батериите с достатъчно капацитет, тоя ток дето идва от тях не е лошо да мине през инвертор. Не за друго, а защото болшинството домашна техника все още работи на променлив ток на 110/220 волта. Не стига това, но практически, повтарям - ПРАКТИЧЕСКИ, този инвертор ще трябва да е барем 1,5-2 киловата, щото иначе ще трябва имаш чеклист дали си изключил зарядното на лаптопа и телевизора, преди да си включиш кафеварката. И да ти кажа такива инвертори нито са евтини, нито са леки, нито не греят, и за капак загубите им изобщо не са за пренебрегване, когато става дума да ги храниш от батерии. Твоите идоли от Тесла знаят доста по темата.

    И пето, говорейки за Тесла - къде пък набута техните производствени неволи под тази статия?! Ставаш и лягаш с ръка върху половия си орган и мисли за Мъск, или?

    Коментиран от #15

  • 15 Да да

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Зорлем":

    Викаш инвертор трябвал! Колко волта е батерията на ел.кола? Да не се наложи да понижаваме! Погледни колко вата е една нормална фурна!,не на баба ти Раховрц-а! Котлони има и на 2 квата макс.мощност,но обикновенно са регулируеми и харчат около 1! На постоянен ток има всичко-хладилници,климатици,печки,телевизори и дори бормашини! Ама щом и тези неща не знаеш,комуникацията е излишна повече!

    Коментиран от #17

  • 16 Да да

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Коментара ми е до Зорлем и Антиелектрика(против тока) Това че ти си се разпознал и си се обидил,си е твой проблем! На никой не съм казвал какво да кара,къде си го прочел само ти си знаеш! Аз карам на газ,не заради екологията,а заради икономията! Като докарат камиони на ток,ще съм от най-желаещите да ги карам!
  • 17 Зорлем

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Да да":

    То ако става дума за имане, има техника и на 12 волта, ама аз неслучайно съм написал, че "болшинството домакинска техника" работи на променлив ток. Интересно защо?

    Обаче гледам ти мислиш да въртиш климатика и печката от батериите за задвижването на кемпера? Да, много находчиво и разумно, когато става дума за возило, чиято цел е да се използва на затънтени места далеч от "цивилизацията". Подозирам, че планът е да си носиш и няколко квадрата фотоволтаици, с които да разчиташ да си допълваш батерията, нали? Отново ще кажа - много находчиво, имайки предвид колко енергия успява да изгенерерира един такъв панел РЕАЛНО и практически.