Last news in Fakti

1 Октомври, 2018 12:46 3 605 2

Continental удължава пробега на електромобилите

  • continental-
  • thermal management

На международната конференция Future Mobility Conference 2018 в Ханджоу, Китай, немската компания Continental нова система за управление на температурата в автомобила, която може да удължи пробега на електромобилите с до 25%. Разработката обещава намаляване на разхода на енергия в студените месеци, когато голяма част от нея се използва за отопление на салона.

Автономният пробег на електромобила и времето за зареждане могат да варират съществено в зависимост от външната температура. Статистиката сочи, че при -10 градуса колите на ток могат да изминат 40% по-малко разстояние, отколкото в топло време.

Инженерите на Continental са използвали подходи от различни отрасли на автомобилната индустрия, за да решат този проблем. Системата Thermal Management помага за възможно най-ефективно използване на енергията за отопление или охлаждане.

Това става чрез прецизно разпределение на въздушните потоци в салона към местата, където са най-необходими. Нови многопортови клапани, регулиращи циркулацията на охладителната течност, превключват автоматично между контурите на системата така, че да се използва всеки наличен джаул топлина без никакви загуби.

Thermal Management ще обслужва и акумулаторите. Те ще се зареждат при спирането на електромобила само ако температурата им не е нито прекалено висока, нито прекалено ниска. При бързо зареждане пък ще пази батерията от прегряване, което забавя процеса, преразпределяйки топлинните потоци с помощта на същите многопортови клапани, водни помпи и температурни датчици.

Системата ще подобри и работата на двигателите с вътрешно горене. С нейна помощ моторът ще загрява по-бързо през зимата, намалявайки разхода на гориво и износването на частите, а салонът ще се затопля и охлажда по-ефективно.

Thermal Management вече се произвежда в завода на Continental в Китай. Първите готови партиди ще бъдат на пазара в края на 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С ТВА ША СТАНАТ ПО ЕФТИНИ ОПРОСТЕНИ

    6 1 Отговор
    И СЪОТВЕТНО ПО НАДЕЖДНИ...... ??;??
  • 2 Сифон

    6 0 Отговор
    Преди хората се питаха дали има масло по двигателя, сега ще се питаме дали прокапа колата. Не е лоша идеята разбира се, но се съмнявам да се реализира точно по описания и начин.