20 Януари, 2019 11:30 6 460 42

Роботи-убийци за Щатския флот

  • автономен кораб-
  • безпилотен кораб-
  • военноморски сили-
  • сащ

Нова стратегия на Военноморските сили на САЩ предвижда в бъдеще големите американски кораби да бъдат съпровождани от малки роботизирани съдове, съобщава Defence News. Те не само ще се грижат за защитата на самолетоносачите, а ще изпълняват и офанзивни функции.

Идеята е да се заложи на неголеми, но маневрени ударни кораби без екипаж. Те ще действат както в състава на групи, така и самостоятелно, надделявайки над противника не със сила, а с многочисленост. Според Пентагона такива съдове са и много по-трудни за проследяване.

Информация за новите роботизирани бойни кораби на САЩ вече се процежда в медиите. През 2016 г. американците пуснаха на вода първия си безпилотен съд Sea Hunter. Той може да проследява подводници и да действа напълно автономно в продължение на няколко месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хакер

    26 15 Отговор
    А, може ли едно такова корабче, да се забие на самолетоносача в... Бъза. Или да се върти и да стреля като шашово.
  • 2 Лукас Филм

    28 15 Отговор
    Не спира да бълва пропаганда! И канонерки скоро на пазара...
  • 3 Реалист

    31 37 Отговор
    Това е бъдещето на войната - "рояк дронове". Евтино, ефективно и не се нуждае от пряко управление от хора т.е. няма човешки жертви (от своите). НО ТРЯБВАТ КОМПЮТРИ ЗА СЪГЛАСУВАНЕ А РАШКА НЯМА, ИРАН НЯМА, КИТАЙ НЯМА, ТУРКЯ ЙОК... Не им трябва gps система защото почти никой не използва вече сателити при насочване, използват се модерни инерционни системи. Мдааааа, американците имат доста технологии които не бързат да показват. Не бих се учудил ако имат и вече изградена защита срещу хипер дупер мултик ракетите на Рашка, но реват за да си издействат още мангизи за военните. За сега само евреите имат качествени дронове с възможности да работят в "рояк". Един от най-големите заводи на Интел е в Израел, защо ли???

    Коментиран от #5, #17, #22, #24, #30

  • 4 NikNay

    26 16 Отговор
    Те руснаците отдавна имат дронове на и под вода.

    Коментиран от #23

  • 5 Лукас Филм

    37 13 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    И отгоре джедаи със зелени мечове! И китай, и русия и иран нямат и турция иок джедаи, само САЩ има джедаи!

    Коментиран от #7

  • 6 ЖОРО ПАВЕТО

    28 16 Отговор
    Чудя се как ли тези роботизирани съдове „роботи-убийци”, ще опазят краварския флот от руските хиперзвукови противокорабни ракети „Циркон”?! На филм да (във правенето на филми са най-добрите, дори и на Луната ходиха, за да си развяват знамето), но иначе краварите няма да имат време и да напълнят памперса — докато пръднат, и вече ще пътуват към дъното!

    Коментиран от #8, #11

  • 7 Реалист

    15 24 Отговор

    До коментар #5 от "Лукас Филм":

    За разлика от мосфилм в тубата можеш да намериш документални записи от учения на ввс на щатите при запускане на рояк дронове. Нали помниш колко реваха орките като им думнаха с400 в Сирия със дронове от фазер. Джедаите си ги гледай в свободното време - Джаба хатянина между другото във филма говори на руски, Хахахахаха...
  • 8 Реалист

    10 28 Отговор

    До коментар #6 от "ЖОРО ПАВЕТО":

    Чудиш ли се - хайде сега кажи ми как ще премине хипер супер дупер ракетката през облак дронове насочени към нея или изграждащи бараж на безопасно разстояние от кораба. Като всеки един дрон е на камикадзе мисия и със изкуствен интелект управляващ поведението в облака така че взрив от един от тях да я изкара от строя. При това колкото е по голяма сумарната скорост на двата сблъскващи се обекта, толкова по голяма е вероятността да имаме хипер супер дупер СКРАП падащ в океана. Други въпроси???

    Коментиран от #9, #10, #12, #16

  • 9 Бачо Киро

    16 13 Отговор

    До коментар #8 от "Реалист":

    Бе след толкова рев от руски хакери да не собствените им дронове да ги думнат, че тогава ще е весело... Аре стига се пени, ще получиш инфаркт като гледам...

    Коментиран от #15

  • 10 onq s konq

    21 9 Отговор

    До коментар #8 от "Реалист":

    Адаш, много си се разцвилил рано, рано !С какво са те назобали господарите ти?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ооо неее

    7 2 Отговор
    ОТ КОЙ ФИЛМ Е ТОВА???
  • 14 Реалист

    4 12 Отговор

    До коментар #12 от "ЖОРО ПАВЕТО":

    Ако използваш паве за мозък тогава си ВЕРВАЙ... По принцип технологичната война е двигател на прогреса. Старата за военните технология отива в гражданското производство. Но само в НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ. Не и в татаромонголия.
  • 15 Реалист

    3 10 Отговор

    До коментар #9 от "Бачо Киро":

    Когато някой накара промитите ви мозъци да работят много мразите, нали?

    Коментиран от #18

  • 16 Само където

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "Реалист":

    Няма да е една ракетка, а ти поспри с видеоигрите, това не ти е call of duty или Red Alert, реалноста мойто дете е далеч от продукцията на c&c и Electronic Arts...
  • 17 gogo

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Модерната война ще бъде с безпилотните системи по въздух, вода и земя. В този ред мисли и Русия и Китай развиха до безобразие заглушаващите си разработки. И тук Китай/Русия леко обезмислиха развитието на тези технологии. Може би за войните от третия свят технологията ще бъде много полезна за САЩ, но реално не плаши основните им противници, които не се подлъгаха да насочат усилия за развитие на тези технологии ...... по-евтино е да ги саботират :)

    Коментиран от #19

  • 18 Не е лошо също

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист":

    Да се върнеш също в клас, поне да те научат къде се слагат препинателни знаци!
  • 19 Реалист

    5 11 Отговор

    До коментар #17 от "gogo":

    Чрез заглушаващи технологии можеш да защитиш определен район като го обградиш с излъчващи устройства с мощни антени. Не можеш да разрушиш комуникациите вътре в рояка защото са много близо един до друг (дроновете) и далеко от излъчващите ти заглушители. А Рашка и китай са просто за момента доста поизостанали в тая област. Рашка няма ресурс за разработки на собствен компютър, докато китай вече работи за развитие на дроновете.

    Коментиран от #20, #32

  • 20 Хааха експерте

    10 3 Отговор

    До коментар #19 от "Реалист":

    Като те чета баце ,ми идва да питам Пентагона --защо те ,аджеба са оставили такова експертно светило във военните теории и разработки да троли по сайтовете-а не ръководи някоя американска армада....Абе ще ги скъсам тия от Пентагона-или си агент който разкрива тайните им замисли....или просто си с уникална фантазия-ама уникална баце...Филма в който живееш все някога ще свърши-а до тогава дерзай-може пък тези кухавели от Пентагона и да те забележат и току виж си станал новоизлюпен адмирал...

    Коментиран от #28

  • 21 Drittes Reich

    5 10 Отговор
    Какви модерни технологии, в Северна корея изкарват трактори по парадите. Сифилистичните ушанки са същите, на екзалтираната публика показяат макети, иначе масовото въоръжение е ръждиви танкове Т34 и пияни мужици с калашници.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 русофилска подлога

    5 10 Отговор

    До коментар #4 от "NikNay":

    Ти си един от най-неуките русофили.Тук се говори за нещо коренно различно.Колкото до самите дронове за които ти пишеш ,руснаците имали от много време ,ама имат таратанци.Русия е много зле откъм дронове и са десетилетия зад САЩ.В момента американците са най-напред в тези технологии ,а след тях са Израел и Китай.Руснаците дори не се класират тук,като дроновете които ги имат налични са в ограничени бройки и са много зле.

    Коментиран от #26

  • 24 Валери

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    В Китай точно нищо няма ша знайш. Ти днеска да не си с двойна доза хапчета?
  • 25 Анонимен

    4 5 Отговор
    Всички се скъсват да хвалят новите хиперзвукови руски ракети.Един не видях да се запита как го управляват това хипербързо нещо и каква е точността му.

    Коментиран от #40

  • 26 NikNay

    8 3 Отговор

    До коментар #23 от "русофилска подлога":

    Извинявай, незнаех , че си един от хората които работят по програмата за разработване на дронове към пентагона.

    Коментиран от #29

  • 27 незнайко

    6 0 Отговор
    Американците могат да правят каквото си искат, но когато някой направи нещо по добро от тях се виждат в паника и почват
    забраните !!! Сега ще чакаме отговора на БРАТУШКИТЕ !!!
  • 28 Реалист

    1 9 Отговор

    До коментар #20 от "Хааха експерте":

    Информацията я има в нета и ако можеш да четеш на друг език освен българския лесно ще се образоваш. Има световно признати справочници за въоръженията като Jane's Defence Weekly и др. На русофилнята проблема е че не обича да мисли. А, да не забравя, с военно образование съм, отворко, Хахахахаха...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 уау

    1 0 Отговор
    като знам състава на америк армия-наркомани,крадци и престъпници,по-бързо да вкарват дроновете....
  • 32 гостенин

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Реалист":

    Явно не си запознат с радио чистотите. Всичките технологии работят под определен честотен диапазон. Заглушаването на диапазона в дадена единица площ е напълно възможна и което е по-важното е, че се заглушава цялата площ без значение колко приемници (както ти ги наричаш дронове ) има. Технологията за заглушаване е позната още от 50-те години и се развива постоянно, защото и честотните диапазони постоянно се "развиват". Както беше написано и по-горе този тип военни джаджи са приложими за отделни удари в територии, които нямат честотна охрана. Но и там дрона (примерно) не е в безопасност - преносимите ракетите земя въздух вече не се самонасочват само по топлина :). А и са евтини.

    Коментиран от #33

  • 33 Реалист

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "гостенин":

    Аз съм запознат с "чИстотите" ама ти явно си със старите "аналогови" комуникации като знания. Освен това за да събориш няколко десетки дрона бая ракетки земя въздух ще ти трябват и то за ограниченото време което имаш преди атаката. Трябва някой да ти се обади да си наредиш кашимерията с "ракети на рамо" като на парад и да чакате "на гюме", хахахаха, представих си гледката... Намери си в тубата swarm of drones, изгледай ги и после ми обясни как ще ги сваляш. Ако искаш и кепче за пеперуди си вземи.
  • 34 приятел

    1 0 Отговор
    Тръмп, не харчи хазната, а по-добре с тези пари си оправи стените по всички граници и даже около себе си в Белия дом. Така поне ще знаеш и Мелания кога влиза и излиза! Като махнем майтапа настрани, иначе ще похарчиш още милиарди на вятъра! Защо ли? Отговорът е кратък. Нали знаеш, че и за тях има ракети, а и още един куп други джунджурийки, на което ония са лидер - майстори! Приятелски съвет - вместо консервни кутийки - роботи, ще е по-разумното да си намериш съветници - роботи, така ще имаш предостатъчно бюджет да си платиш и многотрилионния дълг! За това биха ти издигнали статуя до статуята, като за другото, дето искаш да ни превърнеш в Планетата на маймуните - бъди сигурен, и на оня свят ще те сърби!
  • 35 чистача

    0 0 Отговор
    Живко, Славов, стига с тези простотии! Ако мислиш, че с репликата за аналността си открил топлата вода и вече си нет -баш-бабаит считай, че си се насадил на пачи яйца. Чакам да се извиниш на аудиторията за недопустимо обидното ти поведение и квалификация. Темата е друга и сочи на друг изказ.
  • 36 анонимен 1

    0 0 Отговор
    Анонимен, ти да не си пазарен за новия сериал "Ало, ало!" и сега вместо оня с малкия танк да те гледаме тебе с малката главичка. Този въпрос, дето си го задал, и там ли ще го задаваш във всяка серия? Не превръщай твоето фиаско в повод за мисли и страсти. А и като го казахме вече, я иди при оня професор - всезнайко, задай си въпроса и дано те задоволи с малък ...отговор! Иначе ...пак нищо няма да разбереш. Ако не ни пишеш за отговора, значи така е станало и , приятел, нищо друго не ти остава освен още да порастеш!
  • 37 педалитетен

    0 0 Отговор
    Ау, още една сродна душа! Ама Живко, ама Живо, я ела при нас да си поживеем. Само как си го написал. И тъй, и иначе, си разкрил втора си природа. Виж само, колко анално стана в нета. Влече те пуста й аналност! Бъди сигурен, с нас от дружинка-детелинка винаги ще ти бъде нон-стоп анално информирано ! И ние го можем като тези роботи-убийци, нямаме почивка! Чао, близалке!
  • 38 935

    0 0 Отговор
    Я ЧЕКАЙ ДА СЕ ПОСМЕЕЕМ ......... АБЕ НЕМА ЛИ ЦРУ ТУКА БЕ, КОЙ ГИ ИЗДАДЕ ... КАКВО WOW, А
  • 39 926

    0 0 Отговор
    АМА КАК ИМ СЕ ИСКА ТУКА НА НЕКОИ , АМЕРИКАНЧЕТАТА ДА ИМАТ ТАКА, ПО НАЙ ТЕХНОЛОГИИ, ДА НЕ ОСИРАТ ВЕНТИЛАТОРА ПАК ЧЕ НИ НАПРАВИХА ВСЕ НА ПЕТНА НИ НАПРАВИХА ...
  • 40 УПРАВЛЯВАТ СЕ С ИНТЕЛЕКТ

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Анонимен":

    АМА НЕ КЪТ ТВОЯ БЪЛГАРСКИЯ.......
  • 41 Jack Bauer

    1 0 Отговор
    Най великите изобретения на човешката раза се използват за нейното самоунищожение. Жалко.
  • 42 Некой хакер

    0 1 Отговор
    Ще им хакне кода и ще ги докара на сллънчака за "разходка с лодка" 5 лв.