Last news in Fakti

13 Септември, 2020 11:30 26 466 22

Как да почистим климатика на колата си сами

  • съвети-
  • климатик-
  • почистване

Как да почистим климатика на колата си сами - 1

Искате да дишате чист въздух, докато шофирате колата си? То тогава е редно да обслужвате климатичната ѝ система редовно. В идеалния случай почистването и дезинфекцията се извършват два пъти годишно - през пролетта, преди началото на сезона и през есента, в края му, със задължителната подмяна на филтъра в купето. Що се отнася до самата климатична система, то няма толкова много методи за почистване, а някои от тях изискват специално оборудване и могат да бъдат направени само в автосервиз. Ако обаче правите това сами, трябва да знаете как почистването и дезинфекцията на изпарителя на климатичната система няма да навреди на други компоненти на автомобила

Един от методите, който често се използва и в същото време ви позволява да направите процедурата сами, спестявайки пари, е да използвате специален почистващ препарат под формата на пяна за климатика (такива се продават по бензиностанциите и в специализираните магазини). Съставът на този спрей отлично се справя с възложените му отговорности и оставя след употреба защитен антибактериален филм със запазване на ефекта до шест месеца, непосредствено преди следващото почистване. В същото време разходите са минимални, а за почистването ви е нужно половин час свободно време.

Основното в тази работа е да използвате доказани препарати и да вършите работата правилно, за да не навредите на колата. Ето защо, преди да използвате "лекарството", трябва внимателно да проучите препоръките на опаковката му. Трябва също да се знае, че автомобилите имат различно устройство и различни електронни компоненти, включително мултимедийна система, части от които могат да бъдат разположени под въздуховодите. Така че е препоръчително също да прочетете и за устройството на колата си, за да предотвратите изтичането на течност върху електронното оборудване.

Много производители на автохимия препоръчват обработката на системата с пяна от страната на въздуховодите в салона. Трябва обаче да знаете, че тръбата на аерозолния спрей се вкарва на максимална дълбочина във въздуховода и бавно се изтегля, когато пяната излезе от флакона. При този метод на обработка пяната навлиза в изпарителя от противоположната страна на дренажния отвор и също така изхвърля мръсотията от вътрешната повърхност на въздуховодите. Това е най-безопасният и ефикасен начин за почистване на климатик. Има и други, като например почистване през дренажната тръба, но те са по-трудни, а ефектът е същият.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не ме познаваш ем запознай се 0878590678

    20 15 Отговор
    Климатика трябва да се разглоби, "таковаш го" и после го сглобяваш, това е обикновеното почистване !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бай Мангау

    24 2 Отговор
    Отваряш джама на Ладата самара 😁🎃
  • 4 Azko

    90 74 Отговор
    Почистването започва със поставяне на трупчета да димящите дизели. Като не можеш да поддържаш дизел-не си копувай. Никой не е длъжен да ви диша смрадта.

    Коментиран от #5, #10, #13, #21

  • 5 Бай Стою касапина

    43 8 Отговор

    До коментар #4 от "Azko":

    Пич, почистването цели да се отстранят бактериите, които се наслагват във въздухоотводите и по този начин да се премахне отвратителната миризма, която се усеща с пускането на климатика.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Azko

    40 28 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Стою касапина":

    Е именно де. И аз тва казвам. Как да се насладиш на почистения климатик, като отпреде все има някой да трови...та затова се надявам със следващ закон, правителство или каквото е там, тези коли да влязат в норми,,, или трупчета,,, нали уж сме у европата....

    Коментиран от #17, #22

  • 8 Гост

    37 3 Отговор
    Те щяха да забранят да си сменяш гума на пътя, че не си бил обучен за това, ама тука ти обясняват да се запознаеш с устройството и компонентите на колата си, че сам да си почистваш климатика, без да навредиш на някоя електроника. Чувай вуйо.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    23 11 Отговор

    До коментар #4 от "Azko":

    говорим за климатик не за дизел
  • 11 климатична система

    21 3 Отговор
    се почиства с озонатор
  • 12 Фдаа

    16 4 Отговор
    От 10 год почиствам така два пъти годишно.Топ е.Никакви ядове
  • 13 дърт шофьор

    23 32 Отговор

    До коментар #4 от "Azko":

    Скоро карах след една 10-на годишна бензинова на бензин. По миризмата си личеше. Бълваше толкова пушек и смърдеше на масло, че моят 20-на годишен дизел комън-рейл беше цвете. И как не, като му рециклирах дюзите и въобще не се разбира, че е дизел.

    Коментиран от #14

  • 14 пурко

    19 5 Отговор

    До коментар #13 от "дърт шофьор":

    абе малоумник виш ква е темата аман от олигофрение
  • 15 Дако

    7 5 Отговор
    Аз наемам климатик. Е кво да правим тогава.

    Коментиран от #16

  • 16 Plameni

    13 3 Отговор

    До коментар #15 от "Дако":

    Продавай курника,като наЕмаш климатик
  • 17 77474

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "Azko":

    Вземаш си филтър зс купето с сктивен въглед и нека си карат дизелите както си знаят
  • 18 Опитен носорог

    12 1 Отговор
    Продават се специални анти-бактериалени спрейове които ги пускаш , пускаш климатика вътре затваряш вратите за 10 Мин и климатика се самопочиства и освежава. Какво разглабяне , само разглабяте вие хаха
  • 19 Мето

    9 3 Отговор
    Как да почистим климатика на колата си сами? Като сами закараме колата си на специалист-монтьор.
  • 20 ттт

    2 4 Отговор
    "Мнoгo прoизвoдитeли нa aвтoхимия прeпoръчвaт oбрaбoткaтa нa cиcтeмaтa c пянa oт cтрaнaтa нa въздухoвoдитe в caлoнa. Трябвa oбaчe дa знaeтe, чe тръбaтa нa aeрoзoлния cпрeй ce вкaрвa нa мaкcимaлнa дълбoчинa във въздухoвoдa и бaвнo ce изтeгля, кoгaтo пянaтa излeзe oт флaкoнa."


    Това какво означава - да си свалим арматурното табло ли? Защото в купето поне моята кола има едни решетки пред въздуховодите.
  • 21 Mitak

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Azko":

    Прав си не трябва да се прави необмислена покОпка. Но също така трябва и да си грамотен, като пишеш по форумите
  • 22 случаен

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Azko":

    а великата европа що ги продава а не забрани износа на тез замърсяващи коли,и сме наистина наужким в ес,най вече по доходи,което е много удобно за ес