Last news in Fakti

15 Ноември, 2020 11:32 55 701 70

Защо мигачите на американските коли са червени?

  • мигач-
  • светлини

Привичните пътепоказатели под формата на мигащи лампички съществуват още от 1939 г., но от тогава насам не са претърпели особено развитие. Докато в цял свят цветът им е жълт или оранжев обаче, в САЩ те си остават червени до ден-днешен.

През 1907 г. американският инженер Пърси Дъглас Хамилтън подава заявка за патентоването на "указател на предполагаемата посока на движение на превозни средства". Устройството е механично и няма много общо с днешните мигачи. Доста по-близка до съвременния им вид е разработката на Едгар Уолц от 1925 г., който патентова мигаща светлина и опитва да я продаде на автопроизводителите, но без успех.

През 1939 г., когато патентът на Уолц изтича, Buick пуска първия сериен модел с мигачи - Roadmaster. Нововъведението получава името "Flash-Way Directional Signal" и се управлява от специален превключвател, наречен Handi-shift. Година по-късно компанията добавя мигачи на предницата и механизъм за автоматично изключване след връщането на волана в нулева позиция.

След Втората световна война лостчето за включване на мигачите се премества от предната колонка на покрива отляво на волана, където се намира и сега. По същото време пътепоказателите навлизат и в Европа. Отначало са бели отпред и червени отзад, но през 50-те години експертите настояват властите да въведат законово изискване да са жълти, за да се различават отдалеч от габаритните светлини и стоповете.

През 1968 г. в САЩ решават да действат по друг начин. Предните мигачи задължително трябва да са жълти, а задните - жълти или червени. Производителите веднага се възползват от тази вратичка в закона и оставят пътепоказателите отзад червени. Основният мотив за това е съвсем прозаичен - икономия.

Червеното обаче се налага и по друга причина. Според законите площта на стопа и мигача не трябва да е по-малка от 50 см2. От гледна точка на дизайна това е доста задължаващо, особено за по-малки коли.

Според някои изследвания червените мигачи са доста по-опасни от жълтите, но американската традиция въпреки това си остава. Националното управление за пътна безопасност (NHTSA) също няма нищо против червените пътепоказатели, тъй като нямало "убедителни причини за забраната им".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошко

    21 73 Отговор
    Каква е тази каруца от 1992?

    Коментиран от #42, #60

  • 2 стефчо

    52 17 Отговор
    или примерно..защо баба ми не е мъжка?
  • 3 Сталин

    103 32 Отговор
    Червени са в чест на,, ОКТОМВРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ "!!!
  • 4 Преди години

    100 40 Отговор
    купих Тойота РАВ 4 от Хюстън-Тексас и всичките ми познати обясняваха как за да мине "техно-тест" трябва да сложа стопове от европейски модел но след като "почерпих" техниците с кафенце за 400лева ми издадоха сертификата моментално без да е променяно нищо по колата.Единственото което смених беше радиото защото оригиналното не работеше на нашите честотни диапазони.

    Коментиран от #6, #16, #24, #58, #67

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Да виждаме ги по улиците

    134 39 Отговор

    До коментар #4 от "Преди години":

    Аз да сам катажия и като та сапра директно те спирам от движение ако ще и 5000 евро да ми извадиш за почерпка

    Коментиран от #8, #10, #12, #17, #26, #44, #56, #61

  • 7 Мехо

    215 29 Отговор
    Пълни глупости...Остават червени защото американската администрация за пътна безопасност прави тестове и се оказва че при лоша видимост водачите разбират дали превозното средство подало сигнал се движи в същата посока или срещу тях. С други думи ако мига червено значи са в една посока. Ако мига в жълто значи идва срещу теб. Много по хитро от европейските стандарти.

    Коментиран от #28, #63

  • 8 qwerty

    59 21 Отговор

    До коментар #6 от "Да виждаме ги по улиците":

    И на кое основание от ЗДвП ще го спреш от движение ако не е тайна? Щом е преминал тест за хомологация и съответсвие с изискванията на ЕС не мож го пипна. По-добре кажи на колегите си от ИкП да отидат да направят във фирмата, която е допуснала червените мигачи.

    Коментиран от #13

  • 9 Да Не

    21 9 Отговор
    Защото не са жълти!
  • 10 haha

    32 3 Отговор

    До коментар #6 от "Да виждаме ги по улиците":

    и ти си грамотен колкото тях, хахахха
  • 11 Тъпотия

    45 6 Отговор
    Мойта е внос Америка, ченгетата като са ме спирали ме съм имал ядове никога, даже един ми вима, че и неговата била внос от там, така че тука сензация няма...
  • 12 Умнико

    60 11 Отговор

    До коментар #6 от "Да виждаме ги по улиците":

    едва ли моята Тойота с червени стопове представлява опасност за останалите участници в движението.Виждал съм Голф 3 чиито прагове практически липсват(унищожени от ръждата) единия фар счупен и стъклото на водача със забита отверка за да не пада във вратата.Парадокса е,че същата тази кола имаше валиден технически преглед а реално не покриваше и минималните критерии за това.Обществена тайна е,че и от любимите на Ганьо вехти дизели 90% са с изкормени DPF и катализатори но и те се движат съвсем законно.

    Коментиран от #39

  • 13 Ари Ватанен

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "qwerty":

    За промяна на светлините габаритите да са друг цвят различно от бяло или червено пак ако иска за липса на комплект резервни крушки въже за теглене да изброявам ли още
  • 14 EU world

    48 14 Отговор
    До qwerty: въпрос с повишена трудност: Ако сте в една посока виждаш червени стопове, ако идва срещу теб виждаш фарове в ярка бяла светлина. Хайде сега помисли колко адекватен по американски ти е коментара. Те цял свят са криви викаш ;)

    Коментиран от #21

  • 15 гост

    38 7 Отговор
    Ами според мен е доста заблуждаващо когато колата спира и е пуснала мигач: единият стоп свети постоянно, а другият мига. Когато си свикнал с това вероятно не е проблем, но за мен е сериозно объркване дали има неизправен стоп или дали иска завива.

    Коментиран от #19

  • 16 Хайл

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Преди години":

    Радиото мисля че подлежи на настройки,ако познаваш някой който разбира го попитай
  • 17 Хайл

    12 9 Отговор

    До коментар #6 от "Да виждаме ги по улиците":

    И га ма сапреш и пишеш акта,още от ся ша знайш че ще обжалвам щот си неграмотен 😉
  • 18 дърт шофьор

    32 6 Отговор
    Според мен задният мигач трябва да е жълт. Ако изгори единият стоп и при неколкократно натискане на спирачка може да въведе някого в заблуда.
  • 19 Един

    30 3 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Смислен коментар. Преди доста години направих яка катастрофа точно заради един такъв пе.ерас на който всичко отзад свети в червено , мига и се движи с 30кмч. Оказа се че стопа е бил неизправен а аз помислих че ще завива надясно. тръгнах да го обикалям и той реши да завие наляво без мигач. Това става в 5 сутринта при мъгла макар и не много гъста. Дойдоха милиционерите казвам аз какво е било. Най интересното е че другия пич го потвърждава, но на мен пишат акт за неправилно изпреварване , без дори да му проверят светлините. Живял съм в Англия там за такова нещо ще ти разгонят фамилията. На мой близък му върнаха колата на прегледа заради избеляло!!! Стъкло на мигача .На 4 годишна кола!

    Коментиран от #52

  • 20 На много

    33 3 Отговор
    евроколи миглетата са толкова малки и се сливат с останалите светлини, че все тая какъв цвят са. Те европейците защото все много знаят и се мислят за най-добрите, затова диодни мигачи на някои (особено първите, на по-старите вече модели) при силно слънце не си вижда нищо, ама е модерен диод, и се води по протокол жълт на цвят. Те така си мерят и разхода на гориво - на стенд в лабораторни условия, пък реално как дойде..... Така и с вредните емисии. Така и с краставиците - трябва да е права, но може да е друсана с пестициди. В европейско е важно какво пише бюрокрацията, не как функционира....
  • 21 хмм..

    16 0 Отговор

    До коментар #14 от "EU world":

    Не навсякъфе по света фаровете са задължителни,
    дори тук в мъгла съм виждал "умници" каращи с изключени светлини, тъй че може да не видиш нищо докато не се натресе в теб

    Коментиран от #50

  • 22 локо

    10 3 Отговор
    Всъщност много от колите се продават с жълти мигачи, така че законово изискване да са червени няма
  • 23 Бат.Влад

    21 3 Отговор
    70 от 100 шофьора не включват мигач те са КАРАЧИ но няма ДЪРЖАВА няма КАТ
  • 24 Алфа Ромео

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "Преди години":

    Не беше ли по евтино да си смениш светлините с такива втора употреба примерно...

    Коментиран от #38

  • 25 Манги

    5 2 Отговор
    Пълни глупости. Значи ний в Тексас сме от друга Америка
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 КГБ

    4 0 Отговор
    В Латинска Амерека в повечето страни са червени.
  • 28 Бедуин

    18 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мехо":

    Посоката на европейските коли не се ли разбира? - отпред фарове, а отзад габарити и стопове - червена светлина . В мъгла жълтата светлина 🔆 е винаги по забележима.

    Коментиран от #54

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мехо

    7 4 Отговор
    Няма такова нещо . Значи не си бил в Америка и явно не си карал там. Ако в пожар мъгла или снежна виелица си спрял до пътя аварийно няма как да се разбере дали си в дясно ляво и тн. . Същото е в града в мъгла ако си пуснал мигач се разбира много по лесно къде е платното за насрещно движение. Няма как да се обясни но ако си карал там ще го разбереш. Това е като фор уей стоп. Няма как да го приемеш ако не си го преживял.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Америка

    12 2 Отговор
    Тя от вчеря проходи като държава и е пълен сбирщайн както се казва, че аз ще се съобразявам с нея дет съм Българин! :)
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Манги

    4 0 Отговор
    Кви мигачи? Това е нещо почти непознато в Бг
  • 37 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    13 3 Отговор
    За да си личи, че са обратни на нормалните хора...
  • 38 ВъГъЗъ

    18 2 Отговор

    До коментар #24 от "Алфа Ромео":

    Е, да, ама нямаше да може да се хвали, че "колата" му била оригиналдъ от Кравария.

    Коментиран от #43

  • 39 Ама и ти от 9 кладенеца донесе

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Умнико":

    Човека ти обяснява, че по закон може да те спре от движение , а ти ходи обжалвай после.

    Коментиран от #45

  • 40 Селяка

    7 0 Отговор
    Че кой ползва мигачи в БГ?

    Коментиран от #41

  • 41 участник в дв

    14 2 Отговор

    До коментар #40 от "Селяка":

    В БГ, ако колата е скъпа и си тежкар, мигачи не се ползват. Застанете до някое кръстовище и гледайте кой пуска мигачи. Демек, той бил много важен и другите трябвало да се съобразяват с него, а не той с тях.

    Коментиран от #65

  • 42 7365

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тошко":

    Много си
    тъп , сигурно караш още жигула

    Коментиран от #46, #48

  • 43 Прав си

    0 10 Отговор

    До коментар #38 от "ВъГъЗъ":

    имам доста парички и много обичам да провокирам завистта и злобата на останалите и дори на задното стъкло съм закрепил американската регистрационна табела в случай,че някой не се сети защо стоповете са червени.

    Коментиран от #47, #51, #64

  • 44 Хо хо хохохохооооо

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Да виждаме ги по улиците":

    Аз пък кат имам трхнотедт шъ ми пръднеш на оная работа ръйш ли кръвопиец ниеден
  • 45 Ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Ама и ти от 9 кладенеца донесе":

    Пи кой закон ве цървул? Имса ли хомологация? Има! Аде на село да береш царевица!
  • 46 Чук

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "7365":

    Ти зер си с Бугати Вейрон
  • 47 Стига ва

    6 2 Отговор

    До коментар #43 от "Прав си":

    Браво а негри шлякат ли те публично? Щот там е так вече!)))))

    Коментиран от #55

  • 48 ицо

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "7365":

    Ако за теб критерий кой колко е тъп означава каква кола кара...много жалко! За теб жалко!
  • 49 Българин даващ мигач

    5 1 Отговор
    Така нареченият журналист не дава конкретен отговор на въпроса от заглавието. Краварите искат да спестят от всичко, по-малко крушки, по-малко пластмаса е, че не безопасно на кой му пука нали нивото на печалбата расте! Това е главната причина поради която мигачите са краварските коли са червени.
  • 50 Българин, даващ мигач

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "хмм..":

    Ок, ама това е заради простият "шофьор", а не заради цвета на мигачите!
  • 51 Даващ жълт мигач

    5 2 Отговор

    До коментар #43 от "Прав си":

    По твоята логика:
    Аз обичам да провокирам тези с червените мигачи и американските табели на задното стъкло със щангата!!!
    Не ти ли идва на акъла, така провокирайки, че света не се върти около тебе, ти може да обичаш и да ходиш гол по улиците, или да обичаш да провокираш правейки групов секс с негри на пазара, ама съм сигурен, че не го правиш! Щеше да ти е по-готино да си се преместиш направо в кравария и там да си изразяваш свободолюбивият нрав, тука такива като тебе не ни трябват!!!

    Коментиран от #57, #62

  • 52 Стив

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Един":

    Винаги този отзад е виновен,другия път го изчакай да завие
  • 53 123

    2 0 Отговор
    Щом мига е мигач. Шофьорите знаят какво означава без значение на цвета.
  • 54 Да поразсъждаваме

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Бедуин":

    А ако е само на аварийни светлини и фаровете и габаритните светлини не работят?
    Все пак има логика в това, което е написал човека!
  • 55 Завиждай

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Стига ва":

    злобна въшко и мечтай за стандарта ми на живот.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Живея

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Даващ жълт мигач":

    напук на теб и други скъсаняци.
  • 58 Така е

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Преди години":

    Баце и радиото не трябваше да сменяш,ама от къде да знаеш как се прави за да работи на европейски стандарт.Лесно и просто!
  • 59 Защото

    2 0 Отговор
    не са жълти.
  • 60 Иванов

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тошко":

    По-хубава от твоята кочина.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ВъГъЗъ

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Прав си":

    Така като каза, че на задното стъкло имаш "американската регистрационна табела" и се сещам, че аз тази кола съм я виждал. До тази табелка има още една и на нея пише: Аз съм проЗт и вие сте проЗти, затова са разбираме, нали?
  • 65 Аз съм

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "участник в дв":

    И колкото по-напреки спре на паркинг , толкова по-голям газар е ;)
  • 66 Гацо

    0 0 Отговор
    Я си веем гащите през прозорецо на москала...
  • 67 Онзи

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Преди години":

    аз пък така изтрясках един и като дойде полицията споменах за мигачите, свалиха му номерата и го спряха от движение. Хак да са му сега спестените пари от мигачи.
  • 68 Гост

    0 0 Отговор
    А защо габаритите им са отвътрешната страна на фаровете. Габаритът би следвало да е най-отвън. Абе, американска им работа.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.