Last news in Fakti

15 Януари, 2021 11:33 2 932 5

По стъпките на Tesla: Samsung с цифров ключ за BMW-тата

  • samsung-
  • bmw-
  • безключов достъп

Корейската компания Samsung, като част от събитието Galaxy Unpacked 2021, не само представи ново поколение водещи смартфони от линията Galaxy S21, но и обяви усъвършенствани автомобилни функции

По стъпките на Tesla: Samsung с цифров ключ за BMW-тата - 1

Корейският производител разшири функционалността на приложението SmartThings и до леки автомобили. Това означава, че собствениците на съвместими превозни средства ще могат да стартират и спират автомобила си дистанционно, както и да конфигурират системата за контрол на климата чрез приложението. Но най-важното е, че ключът вече може да бъде заменен със смартфон.

За комуникация между колата и мобилното устройство се използва Безжичен интерфейс UWB (Ultra-Wide Band) . Самата технология на UWB не е нова: съществува от началото на века. Уникалността ѝ обаче се крие във факта, че UWB осигурява безжични комуникации, без да се използва RF носител. Вместо това използва модулирани енергийни импулси с продължителност по-малка от една наносекунда.

Недостатъкът на UWB е ниското му разпространение в смартфоните. Доскоро с него бяха оборудвани само устройства от семействата на Apple - iPhone 11 и iPhone 12. Сред продуктите на Samsung само най-новите Galaxy S21 Plus и Ultra могат да се похвалят с това, както и Galaxy Note 20 Ultra и Galaxy Z Fold 2 със сгъваем гъвкав екран.

По стъпките на Tesla: Samsung с цифров ключ за BMW-тата

За щастие функцията безжичен донгъл може да се използва и на смартфони с NFC, който е инсталиран практически навсякъде. Все още не са разкрити подробности, но експерти от електронната индустрия (по-специално от списание The Verge) предполагат, че едно от предимствата на UWB ще бъде начинът на отваряне на автомобила.

Вратите се отключват автоматично веднага щом собственикът се приближи. В същото време в случая с NFC ще трябва да извадите смартфона от джоба си и да го приложите на определено място по каросерията (обикновено средната колонка на покрива). Първите автомобили, които ще бъдат оборудвани с технологията на Samsung са новото BMW 5-Series и най-новото електрическо BMW iX.

Останалите производители все още не с предприели конкретни действия, въпреки че Samsung вече има партньорства с Audi, BMW, Ford и Genesis (странно е, че Hyundai/KIA не са в този списък). Функцията за безжичен донгъл ще стане достъпна през август 2021 г. Точният списък на автомобилите, които ще поддържат новата технология все още не е публикуван.

И още нещо любопитно. Представители на корейската марка отбелязаха, че собствениците ще могат да споделят достъпа до автомобилите си с други потребители (например с роднини или приятели).

По стъпките на Tesla: Samsung с цифров ключ за BMW-тата


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пурко

    11 2 Отговор
    Новия Бизнес модел за по-лесно крадене и присвояване! Сега всеки начинаещ хакер ще се упражнява на това!
  • 2 Елате пиленца при батко

    4 1 Отговор
    Сега вече ще се краде, като за последно!!!
  • 3 Много ново, няма що

    1 5 Отговор
    Huawei представи тази функция преди повече от 2 години, точно след това започнаха санкциите и автомобилните производители са отдръпнаха. А моето 7 годишно Volvo има такова приложение, но то работи с абонамент и телефонът трябва да е свързан с интернет.
  • 4 джамбо

    0 2 Отговор
    Северните им съседи са къде по-напред - направиха най-мощното оръжие в света, а пък тези се занимават с някакви си ключове.
  • 5 Този

    0 0 Отговор
    Апъл това го имат от година поне. Вечно вторите от Самсунг. Къде ви е зарядното?