Last news in Fakti

1 Март, 2021 14:17 5 482 26

Миризмата от салона на нова кола била вредна за здравето

  • нови автомобили-
  • салон-
  • миризма

Експерти обясняват защо миризмата от нова кола не е толкова безобидна

Миризмата от салона на нова кола била вредна за здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Така наречената „миризма на нова кола“ е смес от па́ри на химикали от тъкани, пластмаси и лепило. Този аромат е толкова приятен за някои, че дори има такива, които използват ароматизатори на въздуха, излъчвайки този аромат. Според ново изследване обаче с подобна миризма не бива да се злоупотребява.

Изследователи от Калифорнийския университет в Ривърсайд решиха да разберат каква концентрация на канцерогени вещества има в салона на нова кола и как те влияят на пътниците. Учените установяват, че ефектите на тези химикали, главно бензен и формалдехид, в повечето случаи надвишават това, което се счита за безопасно от здравните власти в Калифорния.

Според експертите, има автомобили, в които престой от над 30 минути е достатъчен за да се стигне леко отравяне. Според друга част от изследванията, бензенът и формалдехидът може да увеличи риска от рак с 10%.

Трябва обаче да се отбележи, че в малки дози тези аромати не са вредни за здравето. На първо място, всичко зависи от дозата и продължителността на излагане на тялото. Остава обаче въпросът: как можем да намалим риска от излагане на канцерогени в новата си кола, защото учените предсказват и масови отравяния, ако концентрацията на тези аромати стане съвсем малко по-голяма?

Това може да се реши единствено от автомобилните производители, които да започнат да използват по-малко вредни химикали при производството на автомобили. За щастие, у нас, предвид средната възраст на автомобилния парк, масови такива натравяния обаче едва ли ще се случат.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пипинко

    36 9 Отговор
    За това купувам втора употреба :)

    Коментиран от #6, #10

  • 2 Автоджамбаз

    35 5 Отговор
    Ние, търговците на коли втора употреба, се грижим българите да не бъдат излагани на опасностите да сядат в нова кола. Един 10-годишен Мерцедес е по-добър, а вече стана ясно - и безопасен, от ново Рено/Опел/Дачия.
  • 3 Нов Внос

    30 3 Отговор
    Е, затова ние в България сме толкова здрави.. Нас ни мъчи само потта по седалките от някой Италиянец... миризмата от никотина полепнал навсякъде... Ама той човека за нас е мислил... Увредил си е здравето като е разкъсал найлоните от чисто новата си кола.. Пръднал е пръв на седалката както се казва... Пък ние да му мислим...
  • 4 Собственик на нова ЖИГУЛА

    10 5 Отговор
    Нека да се тровя, язе си карам новото
  • 5 Рошко

    6 1 Отговор
    Да ни ги дават да ни ги разработваме и поумирисваме тогава, нямам нищо против на 3 месеца да ми дават нова кола
  • 6 Рошко

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пипинко":

    Тц, купуваш и ти втора като мене щото нямаш пари за ново 😁😁😁😁
  • 7 Философ

    4 1 Отговор
    Решението е да купуваме само стари бракми, втора,трета и четвърта употреба!
  • 8 Нашите реактори

    13 0 Отговор
    Най добрите коли са три-пет годишни и под сто хиляди км. Не миришат като нови, но и не създават проблеми до 200хил.км
  • 9 стар лададжия

    17 4 Отговор
    Тези вещества, за които говорят, се изпаряват още месец-два след производството на колата. Но миризмата на нова кола си остава, тя идва от материалите, ползвани в колата, затова и колите менте миришат лошо, а по-скъпите миришат съвсем различно и тази миризма се запазва дълго, често пъти до края на животът на колата. Който се е качвал в запазена стара ЛАДА напромер, знае за нейната неотменна изконна миризма от комунизма, която не може да бъде усетена никъде другаде....
    Но сега и от това да се пазим- айде моля ви се, стига с простотиите... Или да си купим Тесла, е те не излъчват миризми- директно се самозапалват...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Само казвам

    4 0 Отговор
    На снимката е ауди
  • 12 ТОДОР СТОЯНОВ

    14 1 Отговор
    ПРЕЗ 2002г. ОТ "МОТОПФОЕ" НА бул."6-ТИ СЕПТЕМВРИ" В ПЛОВДИВ СИ КУПИХ ЧИСТО НОВ "ФОРД-ФОКУС"-ДЖИЯ!ИМАШЕ ЕЛ СТЪКЛА, ОГЛЕДАЛА С ПОДГРЕВ НА ПРЕДНО СТЪКЛО, ИМАШЕ И ЕЛ.СЕДАЛКА(САМО НА ГОРЕ И НАДОЛУ ДЕ АМА...), ИМАШЕ ПОДЛАКЪТНИК, КОМФОРТ МОДУЛ...ВСИЧКО СИ БЕШЕ ОК!ОТНЕСОХ МИЛИОН ПОДИГРАВКИ ОТ ПРИЯТЕЛИ: ФОРД И ЦИГАНИН НЕ БАЧКАЛИ ЗИМАТА, ЗАПАЛИЛ ЗИМАТА И ГО КРЪСТИЛИ ФОКУС, ПРЕДНОТО СТЪКЛО МУ БИЛО ГОЛЯМА, ТА ДА ВИДЯТ ХОРАТА БАЛЪКА, КОЙТО СИ КУПИЛ ФОРД...АБЕ БЕШЕ СИ ЗДРАВО ПОДИГРАВАНЕ!ТОЗИ ФОРД ЖЕНА МИ ГО КАРА ОЩЕ И ВЪПРЕКИ, ЧЕ ОТ ТОГАВА СМЕ ИМАЛИ ОСЕМ АВТОМОБИЛА, ТЕ НЕ ЖЕЛАЕ ДА ГО ПРОДАДЕМ!НИКОГА НАИСТИНА НЯМА ДА ЗАБРАВЯ АРОМАТА НА НОВАТА КОЛА...И НИЩО МИ НЯМА ОТ АРОМАТА НА ОЩЕ ОСЕМ НОВИ КОЛИ!!!ТЕЗИ ЛЪЖАТ!!!БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!!!

    Коментиран от #18, #21

  • 13 Хмммммм

    4 0 Отговор
    Миризмата на ново е най-вредна за джоба!
  • 14 Долу горе

    1 1 Отговор
    Всеки модел нова кола мирише различно. И то е е естествено. Зависи от вида на покритието на пода, материала за седалките, тапицерията на вратите и тавана, предната конзола и приборите и т.н. Различни материали - различна миризма. Вярно на ново ! Не всички миришат обаче толкова приятно. Първо на вкус и цвет товарищ нет и някои сглобки у съседни на нас страни явно икономисват допълнително от материали за интериора и разликата е налице. Ако имате възможност седнете в чисто нова турска сглобка на една известна марка и друга сглобена през морета и далече и тогава ще видите разликата. Това обаче не прави автомобилите на тази марка с по ниско качество. Те са се доказали и продължават да са с най-много продажби.
    Та всичко е само подробности. Или казано нарицателно - цвят кола не кара ! :))
  • 15 Глупав

    7 1 Отговор
    Аз затова си купувам нови коли за да ми е вредно на здравето.Как вреди миризмата на нова кола не е истина.Седа вътре и ми е едно вредно ама хубаво.Айде със здраве на списвача на туиииий нещо.
  • 16 герух блинд

    1 2 Отговор
    Вредна е, като си купе човек бюджетна таратайка от изтока или на Рено и VAG.
  • 17 Пловдив

    8 0 Отговор
    Започвам, да си задавам въпроса, кой е по-прост, Бойко Методиев Борисов, или журналистите, които пишат само тъпотии?!?

    Коментиран от #19

  • 18 Jacques Yves Moineau

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "ТОДОР СТОЯНОВ":

    Тодоре, знаеш ли че да се пише с главни букви не е учтиво. Да не си напрегнат нещо?
  • 19 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Пловдив":

    Майна, този въпрос отговор няма, конкуренцията е жестока!
  • 20 бай Даньо

    2 0 Отговор
    Това е всеизвестен факт по западния свят от отдавана. Още по зле е когато нова кола е стояла на слънце ( още по-зле на калифорнийско слънце в Ривърсайд ) и вътре температурата е стигнала 60-70 по Целзии всички химични процеси са на макс и са отделили много повече токсини от студено време. Особено в лятно време преди да тръгнете отваряйте за да проветрите и да охладите инак зле.
  • 21 Тулупсън

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "ТОДОР СТОЯНОВ":

    Форд е отмъщението на американците към човечеството, както обичаше да се бъзика един приятел. Нещо като Москвича на руснаците.
  • 22 kick

    1 1 Отговор
    Харесваше ми миризмата в стар москвич, тя е полезна
  • 23 бензино

    2 0 Отговор
    Бе кой селянин измисли на купето да се вика салон ? Види се, "салон" трайно се намества в речника.

    Коментиран от #24

  • 24 нафто

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "бензино":

    От много селяни съм чувал на хола в домовете да казват салон,така и на купето на колата.
  • 25 free man

    4 0 Отговор
    С огромно отвращение бих карал цял живот нови"миризливи"коли!Очаквам обаждания от притежатели на нови коли да ги карам,докато почнат да ухаят нормално на партенки.Не се бийте и пререждайте-ще ви направя график!
  • 26 Ааамет

    3 2 Отговор
    Аз карам 40 годишна Жигула и болест нямам бате.