Last news in Fakti

17 Януари, 2013 13:57 16 644 4

Снайпер с автоматичен прицел

  • оръжие-
  • precision guided firearm-
  • ces 2013

На изложението CES 2013 американската компания TrackingPoint представи компютъризирана пушка с автоматично прицелване. Комплексът Precision Guided Firearm (PGF) работи под операционна система Linux и разполага с Wi-Fi модул.

Новият снайпер е базиран на ловджийски оръжия, сред които Winchester Magnum калибър .300 и Lapua Magnum калибър .338., които са оборудвани с "умни" оптически мерник и спусков механизъм. От TrackingPoint са създали и нов боеприпас за PGF.

За точен изстрел обектът трябва само да попадне в оптичния мерник и да се маркира с помощта на специално копче. От там насетне работата поема компютърът. При натискане на спусъка изстрелът не се произвежда веднага. Електрониката минава в режим на готовност и изисква ръчно коригиране на прицела. Куршумът се изстрелва едва когато мишената попадне в средата на мерника.



Интерфейсът на системата напомня доста на дисплеите, вградени в шлемовете на военните пилоти. С помощта на Wi-Fi модула снайперът може да се синхронизира с таблети и телефони на Apple. Така целта може да се набележи с iPad или iPhone. От TrackingPoint са разработили специално приложение за iOS, което запазва цялата информация за стрелбата в паметта на преносимото устройство.

Точни срокове за пускането на PGF в продажба все още няма. Цената на компютъризираната пушка се изчислява на около $17 000. През 2010-а по поръчка на Пентагона започна разработката на управляеми куршуми, два действащи прототипа на каквито бяха готови в началото на миналата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dragunov

    0 0 Отговор
    Новата играчка на терористите.....м/у другото за 1 изтрел му отнема повече от 1 мин.
  • 2 Камата

    0 0 Отговор
    Хаха, за 1 минута ще притичам и ще го наръгам с нож!

    Коментиран от #3

  • 3 Супер Райфъл

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Камата":

    Разстоянието на,което "фърга" снайпера едва ли,ще го претичаш за една минута баце... ;)
  • 4 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Страхотна пушка!..........Недай си боже да попадне в ръцете на някои от нашите"специалисти",че ще става чудо!........ЖОРО ИЛИЕВ
    го гръмнаха с обикновенна малокалибрена.........................................