Last news in Fakti

9 Юни, 2021 13:00 4 657 7

В САЩ одобриха лекарство за отслабване

  • сащ-
  • диета-
  • отслабване-
  • лекарство

Проблемът с разработването на ефективно лекарство за контрол на телесното тегло е особено актуален в САЩ, където над 70% от гражданите са със затлъстяване или с наднормено тегло

В САЩ одобриха лекарство за отслабване - 1
Снимка: Shutterstock

За първи път от 2014 г. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри лекарство, което осигурява непрекъснат контрол на теглото при възрастни със затлъстяване. Лекарството, наречено Wegovy (Семаглутид), е предназначено за пациенти с индекс на телесна маса (ИТМ) над 30. Семаглутид е одобрен първоначално през 2017 г. за лечение на диабет тип 2 и се произвежда от компанията Novo Nordisk.

Проблемът с разработването на ефективно лекарство за контрол на телесното тегло е особено актуален в САЩ, където над 70% от гражданите са със затлъстяване или с наднормено тегло, което допринася за повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Проучването в Wegovy продължи 4 години при четири групи пациенти, броят на които възлизаше на повече от 4 100 души. Някои от субектите (1 500 души) са получавали плацебо.

Загубата на тегло след лечение с инжекции до 2.4 mg Wegovy на седмица в продължение на 68 седмици е средно 12.4% от общото телесно тегло, или средно 15 kg за всеки пациент, приемащ лекарството. След проведени тестове, по време на които е получен обнадеждаващ резултат, лекарството е одобрено от FDA.

Wegovy се основава на принципа, че Семаглутид стимулира производството на инсулин в организма, като имитира работата на хормона GLP-1, който засяга областите на мозъка, които регулират апетита и ситостта. Дозата на лекарството трябва постепенно да се увеличава в продължение на 16-20 седмици до 2.4 mg веднъж седмично, за да се намалят страничните ефекти (гадене, диария, повръщане, запек, коремна болка и други) от стомашно-чревния тракт.

Wegovy ще струва около $ 1000 на месец и ще осигури 10-15% загуба на тегло за пациенти с висок ИТМ и без противопоказания. Прессъобщение от FDA обаче показва, че ефективността от използването на Wegovy може да бъде постигната само със строга диета, както и с редовна физическа активност в продължение на 2.5 часа седмично.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щатите са дебелариум

    17 1 Отговор
    Прасетата отслабват само по Коледа..
  • 2 свинаря

    17 1 Отговор
    В страната СВИНландия, хранчт хората с ГМО, от което те полудяват, оглупяват и най-вече надебеляват. Само който не е ходил там, само тий не е виждал стотиците ГМО-хипоптами, които пуфтейки и обляти в пот, тикат препълени с храна колички по супермаркетите.
    След ГМО-то, палмовото масло, синтетичните храни сега е ред да ги "отслабват". Ама и това няма да стане!
    Изродено население. Кривоглави, миризливи и страшно прости.
    Повечето не знаят дори от кой щат са.

    Коментиран от #3

  • 3 айде бегай

    2 11 Отговор

    До коментар #2 от "свинаря":

    Руснаците и и са доста освинени, не по-малко от нашите ганьовци с дебелите гушки и кръглите лица.

    Коментиран от #6

  • 4 dfu

    3 1 Отговор
    Супер за тях, сега ще могат да ядат още повече, без да дебелеят.
  • 5 любител

    10 0 Отговор
    егати глупаците и тъпото лекарство ще дадеш 1000 долара на месец ще стиш гладен ще спартуваш и ще свалиш някой килограм. само краварите могат да измислят такава глупости за да събират пари.
  • 6 свинаря

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "айде бегай":

    Ти кога последно бе в Русия, щото аз се върнах преди седмица?
    Колкото до това, че и тука не сме много по-добре, ще ти кажа:
    Доста по-добре сме, макар че напредваме здраво. А напредваме здраво, понеже ядем същото което ядат и в СВИНландия. Само с годините сме малко по-назад. Ние го ядем от 30 ,а те от 76.
    Понял?
  • 7 Христо

    2 2 Отговор
    Кви 68 седмици бе алоуу? Шест седмици на стромба и си перфе ;)