Last news in Fakti

20 Август, 2021 18:50 17 792 38

Знаехте ли, че вашият iPhone разполага с вграден нивелир, баркод четец и скенер на документи?

  • apple-
  • iphone-
  • приложения

Няколко скрити приложения, които пристигат вградени в смартфоните на Apple

Знаехте ли, че вашият iPhone разполага с вграден нивелир, баркод четец и скенер на документи? - 1
Снимка: Shutterstock

Ако преди 20 години някой беше казал, че модерните телефони ще могат да се използват за всичко от писане на съобщения, през видео-разговори до всяка точка в света до плащане в магазина, то най-вероятно щяха да ви гледат леко странно. Истината е, че това в момента е част от ежедневието на повечето хора и има приложения почти за всичко.

Всеки смартфон пристига с фабрично вградени приложения, част от които може да изтриете на по-късен етап или пък да запазите ако решите, че ще използвате. Част от тези приложения, обаче имат скрити функционалности, които част от хората не знаят. В днешния текст ще ви разкажем за няколко такива при Apple и смартфоните им, а вие може да споделите за още подобни в коментарите.

Знаехте ли, че вашият iPhone разполага с вграден нивелир, баркод четец и скенер на документи?

Ако отворите приложението Measure, чрез което може да измервате дължината на различни предмети и натиснете на секцията Level в долната му част, то може да използвате смартфона си като нивелир във всички посоки. Приложението взима данни от сензорите на смартфона, като по този начин показва градусите отклонение, които той дава.

Знаехте ли, че вашият iPhone разполага с вграден нивелир, баркод четец и скенер на документи?

Друга интересна опция, която също е скрита и доста удобна е четеца за баркодове, който всъщност е вграден в приложението Camera. Когато отворите приложението и сложите QR код пред камерата, автоматично ви излиза връзката към която този код води.

Знаехте ли, че вашият iPhone разполага с вграден нивелир, баркод четец и скенер на документи?

Последната опция, която също може да не сте забелязали е в приложението Notes, което пък от своя страна разполага с вграден скенер. Функцията е достъпна чрез 3D докосване и задържане върху приложението и избиране на Scan Documents или при направата на нова бележка и избирането на опцията от менюто с иконка на камера.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    61 9 Отговор
    А знаехте ли, че нямате личен живот?
  • 2 КОТарАК

    22 22 Отговор
    със стара НОКИА съм / не ми пука за айфон..не че нямам пари да си купя но не ми се носи телевизор в джоба и проследяващо устройство-което трябва да го сменяш редовно щото му се забавят функциите

    Коментиран от #6

  • 3 а яяя

    6 4 Отговор
    Моят шайбPhone има ли ги тези "екстри"?
  • 4 Експерт

    32 10 Отговор
    Вече IPhone има някои от екстрите който простосмъртните имат от години😁😂😁 а след някпя и друга година ще имат всички......

    Коментиран от #28

  • 5 фсж ъту ти

    8 5 Отговор
    На кой изобщо му пука за ширпотребата
  • 6 Гошо от жунглата

    13 8 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Почти ни убеди. Ганя е най-практичен, когато няма пари. Иначе е ларш…

    Коментиран от #8

  • 7 Gowo

    5 5 Отговор
    Абе...кой век сме.Че тия приложения аз ги имах с моята тухла още миналия век Те Апитата сега ли ги откриват
  • 8 фгхцнб

    26 5 Отговор

    До коментар #6 от "Гошо от жунглата":

    Шефа на окръжна болница във Варна,бивш депутат на Герб е със стара Нокия.Той също ли няма пари?Един от тарторите на Hells Angels и държащ фитнес и заведения в същия град е с Нокия с фенерче.Кара Харлей и Порше Кайен.Той също ли няма пари.Тимаджийските босове също не използват смартфони.Бойчето знаете.С десетгодишното телефонче.

    Коментиран от #15, #33

  • 9 оф леле

    7 5 Отговор
    Не, не знаех. Добре, че е Факти.ру, да ми каже.хаххахах
  • 10 така е

    21 24 Отговор
    Една от разликите между Апъл устройства и другите боклюци (гугълски), е че при Апъл има много повече функции, които обаче са скрити, така че на преден план да излизат по-малко и да е по-лесно за употреба, не толкова нагъчкано всичко, по-кратки менюута и опростен екран. На един-два клика разстояние изкача много повече функционалност и то добре направена, а не като на Аднроид, дето днес я има, утре я няма. При апъл има качествено наслагване, коието върви с години.

    Коментиран от #13, #14, #23, #27

  • 11 Анджело

    16 3 Отговор
    Всички мобилни телефони могат да се ползват и като вибратори от жените
  • 12 Йозеф

    23 3 Отговор
    Айфона няма баркод четец. Има камера. Изборените функции ги има във всеки един среден клас андроид от години, въпрос на приложение от стора.
  • 13 Bmw

    10 15 Отговор

    До коментар #10 от "така е":

    Май не си хващал айфон.Имал много повече функций.хаха ПО-ЗАБЛУДЕН човек от теб скоро не бях срещал.
  • 14 Алекс

    21 4 Отговор

    До коментар #10 от "така е":

    И по един Буквар ако ви сложат у Апъла, няма да сгрешат.
  • 15 Гришо

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "фгхцнб":

    Правят го за да не ги следят.А аз и ти дето нямаме 5 лева в джоба можем да си ползваме смартфони защото не сме интересни на никой.

    Коментиран от #18

  • 16 Телефон ДА

    6 0 Отговор
    Това са мултифункционални устройства. Нарицателно придобиха названието телефон. Най малко обаче се ползват като телефони. Ползват се приложенията които се инсталират на тях. Така че какво е толкова чудно, че с УСТРОЙСТВОТО освен да може да се провежда телефонен разговор се осъществяват и стотици други неща.

    ТЕЛЕФОН (на гръцки: τῆλε – „далече“ и на гръцки: φωνή – „звук“) е телекомуникационен апарат, който предава и получава звук, най-често човешки глас, на големи разстояния. Телефоните са от така наречения тип от точка до точка комуникационна система, чиято основна функция е да позволи на двама души, разделени от големи разстояния, да разговарят помежду си.
  • 17 Полифункциомален

    6 2 Отговор
    Толкова мнооого функции в тооооолкова прост телефон!
    Това е новина!
  • 18 ушкнбг

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Гришо":

    Да.Знам за какво го правят.Аз самият имам 3ри апарата Нокия 1100.Карта на мое име се ползва в друг град в който не живея.А номерата които ползвам са закупени от обява за предплатени регистрирани симкарти.
  • 19 Не харесвам Айфон

    14 4 Отговор
    Знаете ли че Xiaomi има инфра червен порт във всичките си модели и буквално може да замести всяко дистанцйонно на всичко. Знае ли iphone какво е 120 вата бързо зареждане и 5000 батерия :D
    Мога да направя по добра статия за това какво може Xiaomi и какво не може айфон

    Коментиран от #24, #34, #35

  • 20 Toni Tsvetanov

    3 0 Отговор
    Информация на няколко години.
  • 21 оня с коня

    4 2 Отговор
    Според мен най-важната екстра е Фенерчето и моя тел го има.
  • 22 Xiaomu

    9 4 Отговор
    Тези фонкции ги имах преди 10 години, някои от тях дори преди 13+. Лайнянфона е най-ограничения от към фунции телефон, който не може елементарни неща. Някои функции ги има дори на старите телефони, на които им стърчаха антените (ако ги помните), а ги няма на айсиктирфонЯ. Андроидче за 300 кинта е по-функционално от огризка за 3 бона. :D 💩
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Bmw

    10 3 Отговор
    10 години ми пробутваха служебни айфони.Този иОС кой го харесва незнам.Супер ограничен във всичко а самия тел с характеристики на тел на 200лв.Постоянни проблеми с обхвата и батерията на всички модели който съм имал(2G,4,6,8).А за ограниченията няма смисъл да коментирам.Също след излизането на новия модел , стария след ъпдейт се забавя чуствително.После ми говорете ,че имали 5г подръжка.То има ама в новата версия за стария тел няма нищо ново,дори по-лошо става по-бавен и му пада батерията по-бързо.
  • 26 kjl

    6 1 Отговор
    Стига сте ни разсмивали бе хора. Тези приложение могат да се изтеглят за минути за всеки НЕ ейпъл телефон и никой даже не говори за тях, те са твърде елементарни. Вие цяла статия сте написали, сякаш не сте виждали модени смарт устройства. Ставате смешни вече с тези Айфони, Тесли и ...... измишльотини
  • 27 фце

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "така е":

    Като бивш притежател на айфон мога да кажа, че по-голяма пръчка от тва няма! Не си заслужава парите и се радвам, че все повече хора го осъзнават и не си дават парите. Батерия, обхват, lcd дисплеи, зарядни ..кабели всичкото им е боклук :)
  • 28 Голям Слон

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Експерт":

    Така написано излиза, че тия екстри са от сега. А това не е така. Measure tool със сигурност съм имал още на петицата. Нивелирът е може би дори от първия айфон. Така че не бързай с изводите. Визията на твоя смартфон със сигурност е вдъхновена от Епъл. Креативността не трябва да им се отрича. Въпреки че със сигурност е силно надценена марка.
  • 29 mda

    6 3 Отговор
    Креативност? :) Първия телефон с тъчскрийн на кого е? На apple ли? :)
    Сега крадът идеи от Андроид (широкоъгълни камери, 120хз, и т.н.) Имах една джаджа някъде 2006-2007г. мисля беше с някакъв windows SE , та на него имаше всички функции като на сегашните телефони, беше с тъчскрийн също изпреварил времето си . Apple са плагиати, жалко, че хората си мислят, че те са светия Граал на техниката :). Просто успяха да се реализират с хитрости това е истината.

    Коментиран от #32

  • 30 Винкело

    1 0 Отговор
    На мене айфона ми е самсунг - дали ги има същите джаджи?
  • 31 Емил

    2 1 Отговор
    Аз пък не знаех, че имам ай-фон! Моят има същите функции ама май е китайски! Къде да проверя дали пише айфон?
  • 32 Голям Слон

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "mda":

    Честно казано, идея нямам на кого е първият телефон с тъч скрийн. Честна дума! Зная само, че преди много години имах едно Блакбери с т.нар. тъч скрийн: екранът сякаш беше на окачване и потъваше целия надолу. Ми, благодаря! Нямам нужда. Говоря за нещо, което е максимално близко до това, което ползвате в момента. Да не кажа същото. Кой копира дизайна на първия Айфон? С кого се съдиха за средния бутон? Кой е първият персонален компютър също не ме е еня. Апъл го направиха така, че да изглежда персонален: като габарити, като удобство.. В крайна сметка не е важно само да патентоваш нещо, а да го направиш да работи. Филипс имат редица патенти и може да се каже практически нищо, което да работи като хората..
  • 33 qwerty

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "фгхцнб":

    Изброените герои на прехода са със сателитни телефончета. хахаха
    И да - те имат личен живот, който предполагам живеят на високи обороти, а не като нас да спамят в нета.
  • 34 Петко

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Не харесвам Айфон":

    Ти можеш да направиш по-добра статия за това какво може Xiaomi и какво не може айфон, но никой няма да я чете.

    Истината е, че всичко свързано с Apple се чете в пъти повече от нещата за другите марки взети заедно. Правят нящата зле, правят нещата добре - сами си изкарайте изводи защо е така...
  • 35 Q8Q8

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Не харесвам Айфон":

    Батерията му държи,а цената му пада преди да се е изтощила батерията.
  • 36 Baofeng

    0 0 Отговор
    Който иска да има личен живот и да е непроследим да минава на
    Baofeng !
  • 37 bace mito

    1 0 Отговор
    Всички апъли имат един основен бъг. Не могът да смятат tan 90
  • 38 MATEO

    0 0 Отговор
    Това са неща които могат да влезнат в употреба в ежедневието на човек.
    Благодаря за информацията а за всички хейтъри много поздрави..