Last news in Fakti

1 Декември, 2021 15:50 11 945 15

Вижте 18-километровия тунел, който ще свърже Германия с Дания

  • германия-
  • дания-
  • тунел

Един от най-големите инфраструктурни проекти в Европа беше оценен на седем милиарда евро

Вижте 18-километровия тунел, който ще свърже Германия с Дания - 1

Датската компания Femern A/S положи началото на изграждането на немската част от тунела Фемарнбелт, който ще премине през 18-километровия пояс Фемарн в Балтийско море и ще свърже германския остров Фемарн с датския Лоланд. Един от най-големите инфраструктурни транспортни проекти в Европа ще бъде завършен през 2029 г. и е на стойност 7.1 милиарда евро. Благодарение на тунела ще може да се стигне от Хамбург до Копенхаген с влак за три часа и 15 минути вместо сегашните четири часа и 58 минути. По отношение на мащаба на строителството тунелът се сравнява с моста Øresund, който свързва Копенхаген и шведския град Малмьо.

Първоначално на мястото на тунела Фемарнбелт трябваше да се изгради 19-километров въжен мост с три основни участъка с дължина 724 метра всеки. Но през 2010 г. датските дизайнери стигнаха до заключението, че подводният тунел носи по-малко структурни рискове за същата цена. Идеята за тунела беше подкрепена от правителството и през лятото на тази година Femern A/S започна подготвителна работа в град Рьодбихавн на южния бряг на Лоланд.

Вижте 18-километровия тунел, който ще свърже Германия с Дания

Тунелът се смята за един от най-големите инфраструктурни транспортни проекти в Европа. За изграждането на нови вълноломи са необходими 2.2 милиона тона гранит, а за изграждането на самия тунел - 360 000 тона армировка и 3.2 милиона кубични метра бетон. Конструкцията ще се състои от 79 основни и 10 спомагателни секции с тегло 73 хил. тона всяка и дължина 217 метра. Тунелът ще бъде разположен на дълбочина 40 метра. Ще има две жп линии, четирилентова магистрала и всички необходими комунални услуги.

На всеки час през тунела ще преминават един пътнически и два товарни влака. Максималната скорост за тях ще бъде 200 километра в час, за леките автомобили - 110. Това ще намали времето за пътуване между Лоланд и Фемарн от 45 минути с ферибот на десет минути с кола и седем с влак. Също така, благодарение на тунела, ще бъде възможно да стигнете от Хамбург до Копенхаген с влак за три часа и 15 минути вместо сегашните четири часа и 58 минути.

Вижте 18-километровия тунел, който ще свърже Германия с Дания

По отношение на мащаба на строителството тунелът Fehmarnbelt се сравнява с моста Øresund, който свързва Копенхаген и шведския град Малмьо. Този мост е известен например от датско-шведския сериал "Мостът" със София Хелин в главната роля. Любопитно е, че нейната героиня, детектив от Малмьо Сага Норен, разследва заплетени убийства и управлява Porsche 911 S от 1977 г. През 2018 г. този жълтеникаво-зелен спортен автомобил беше пуснат на търг на The Goodwood Festival of Speed, където беше продаден за 141 500 паунда стерлинги.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧОЧО

    30 2 Отговор
    Кога ще ги стигнем!

    Коментиран от #3

  • 2 Бойко Борисов

    41 9 Отговор
    Аз съм го стройл, отивам да режа лентата

    Коментиран от #8

  • 3 и аз така

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЧОЧО":

    Само когато ги превземем т.е никога !
  • 4 Глюпости

    27 8 Отговор
    Абсолутни глюпости ... Я вижте Путя каква ракета е сделал ..

    Коментиран от #6

  • 5 00014

    11 6 Отговор
    Значи все още не са свързани? А уж са една до друга, как са живели досега?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 фбр

    25 5 Отговор
    Много евтино ще струва този тунел! Дайте го на Боко Тиквата и той ще го построи минимум за 71 милиарда евра ! Така де ! Трябва да си допълни шкафчето след като построи половин милиард километра магистрали в България!

    Коментиран от #9

  • 8 Комитова

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бойко Борисов":

    Като не искате под стара планина аз ще направя тунел под балтииско море
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ужас

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Селянин":

    Селянин или селяндур? Не обиждай селяните. Те са добри хора.
  • 11 NICK

    14 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Благодарение на тунела ще може да се стигне от Хамбург до Копенхаген с влак за три часа и 15 минути вместо сегашните четири часа и 58 минути".

    У нас за това време с влак се взима разстоянието София - Мездра и то ако пътуващите имат късмета композицията да е с по - нов локомотив.
  • 12 черния

    3 1 Отговор
    Тука за бае тошу направиха специален тунел, 1200 метра, да може да си ходи на село. от 35 години, 24 е в ремонт.
    Тъй че, в България тунели не ътрябва да се строят.
  • 13 Ти да видиш

    2 2 Отговор
    Струва ли си да хвърлиш 7.1 милиарда евро, за да спестиш 2 часа път ?

    Коментиран от #14

  • 14 333

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ти да видиш":

    Зависи колко ти струват тия два часа и колко хора/стоки минават през тунела.
  • 15 Васил

    0 1 Отговор
    Ах защо ли не извикаха Бойко да го построи?