Last news in Fakti

10 Декември, 2021 10:34 2 898 4

Австралийци правят "черна кутия" на... Земята!

  • черна кутия-
  • земя

Изграждането на уникално хранилище на информация се планира да приключи догодина

Австралийци правят "черна кутия" на... Земята! - 1

Екологични, причинени от човека или всякакви други бедствия могат да доведат до унищожаване на целия живот на Земята. Учени от Австралия решиха да записват всяка стъпка на човечеството, доближавайки го до смъртта. По аналогия с "черната кутия" на самолета, всички действия на видни хора на планетата, водещи страни и корпорации, които представляват заплаха за планетата, ще бъдат увековечени в специално записващо устройство, което ще се съхранява в отделни райони на Тасмания.

Учени от Университета на Тасмания, Glue Society и Clemenger BBDO представиха проект на планетарна "черна кутия", чиито размери ще бъдат 10 x 4 x 3 метра с корпус от неръждаема стомана с дебелина 75 мм. Изграждането на уникално хранилище на информация се планира да приключи догодина, но вече ентусиасти записват информация, свързана с разрушителното въздействие на човека върху природата. В случай на смърт на цивилизацията, "черната кутия" ще запази целия "път" на човечеството, довел до катастрофални последици.

Австралийци правят "черна кутия" на... Земята!

Хранилището ще се захранва от слънчеви панели, монтирани на покрива. Вътре ще се акумулира информация за събития, информация за промени в температурата и нивата на въглероден диоксид, застрашени животни и растения, както и други глобални инциденти. Данните ще бъдат събирани от Интернет и филтрирани въз основа на специален алгоритъм.

Инициаторите на проекта заявиха, че основната цел на "черната кутия" на Земята е да изготви обективен отчет за събитията, довели до смъртта на планетата. Учените се надяват, че проектът може да събуди чувство за отговорност и да го накара да предприеме незабавни действия за защита на нашата планета.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сладури

    16 0 Отговор
    Във времената на фалшиите новини ще събират информация от мрежата.

    Коментиран от #2

  • 2 ЧеТоИкра

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сладури":

    Че то и края на света е фалшира новина, но зелените го капитализират много умело това. Преди 30 години му викаха озонова дупка, после тя се оказа, че не съществува. После му викаха глобално затопляне, което и то е просто част от цикличността във вселената и сега след като се изчерпаха му викат: климатични промени... каквото и да се случи те ще го натякват, че е заради човека, защото не харчел достатъчно за това, което те искат. По-голяма измишльотина от зелените са само евро-ценностите .... лицемерие, егоизъм :)

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 башмайстора

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЧеТоИкра":

    прав си много и да допълня, ония с кривите носове и капиците са най-отровното съсловие на човечеството ако може да се наречът човеци и заедно с НАглосаксите става страшен микс, та в мемента им сърбаме попарата на наглите алчни лицемерни политики