Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 12:32 9 028 13

Вижте масивната черна дупка в центъра на Млечния път

  • черна дупка-
  • млечен път-
  • стрелец a*

Учени показаха снимки на масивната черна дупка Стрелец A *, масата на която е 4 милиона пъти по-голяма от "нашето" Слънце

Вижте масивната черна дупка в центъра на Млечния път  - 1

Изучаването на центъра на Млечния път е затруднено от натрупването на космически прах, но астрономите използват радио, а не оптични телескопи, за да наблюдават този регион. Подробна снимка на центъра на нашата галактика беше получена чрез интегриране на 20 отделни радионаблюдения. В резултат на това учените получиха 100-мегапикселово изображение на масивната черна дупка Стрелец A*. Разстоянието от Земята до обекта е около 25 000 светлинни години.

Масата на Стрелец A* е по-голяма 4 милиона пъти от "нашето" Слънце. Наблюдението е извършено с помощта на радиотелескоп MeerKAT, разположен в Африка в Южноафриканската радиоастрономическа обсерватория (SARAO). Общото време за наблюдение е повече от 200 часа. Получените данни са с размер 70 TB и бяха анализирани от суперкомпютри, а въз основа на резултатите от изследването беше съставено подробно изображение.

Вижте масивната черна дупка в центъра на Млечния път

На снимката областите със силно радио излъчване са подчертани в ярък цвят, а в зони с нисък интензитет на радиовълните снимката е боядисана в по-тъмни цветове. Няколко ярки зони от радиоизточниците, които се виждат на изображението, може да са други черни дупки дълбоко в Млечния път. Друг интересен резултат от изследването на снимката на центъра на Млечния път, получена от телескопа MeerKAT, са мистериозните радионишки, чийто брой надхвърля 1000 единици.

Дължината на такива "нишки" понякога достига 150 светлинни години. Естеството на произхода на такива нишки, някои от които са събрани в геометрично правилни снопове или клъстери с успоредни линии, остава неизвестно в продължение на 35 години от първото им откритие. Снимките от радиотелескопа MeerKAT позволиха на учените да открият 10 пъти повече радионишки, отколкото бяха известни преди.

Вижте масивната черна дупка в центъра на Млечния път


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алиен

    36 1 Отговор
    Там потъва всичко и всички ! Дори парите алчността и злобата не могат да избягат този капан!
  • 2 Виталия

    3 8 Отговор
    Черна дуфка в годината на Черния тигър ... о, тигре имаш ли пари... Демек трудна година предстои

    Коментиран от #6

  • 3 Знайко

    28 1 Отговор
    Ало мисирките прочетете в тълковния речник какво е снимка. Това не е снимка, това е изкуствено направено компютърно изображение. Комбиниращо по визуален начин резултатите от 20 различни радионаблюдения. Необразовани сте, щом пишете по-този начин, хем не можете да превеждате, хем нямате обща култура. Сред първите няколко изречевния спрях да чета нататък. Защото ми стана ясна, че тази публикация е много лош превод на необразован некадърник, от който нищо не мога да науча.
  • 4 Млад весел гербер

    18 5 Отговор
    Ние си имаме черна дупка на автомагистрала "Хемус",черна дупка скрита в шкафче и без да имаме телескоп ги виждаме всеки ден на цветно по тв.
  • 5 ККК

    4 1 Отговор
    Радославе и друг път съм ти казвал, че си скаран с Българския ! Върни се в трети клас за да разбереш защо!
  • 6 no mercy

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Виталия":

    Черна дуфка за най-голямата надуФка!

    Коментиран от #7

  • 7 Виталия

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "no mercy":

    Не зная за коя надуфка пишеш ?! Аз не се броя в такава класация. Пожелавам ти да се справиш с нея
  • 8 мнение

    3 3 Отговор
    да пратим един къс диктатор там.
  • 9 куку руку ку

    1 4 Отговор
    "Няколко ярки зони от радиоизточниците, които се виждат на изображението, може да са други черни дупки"
    Нонсенс, черната дупка затова е черна дупка, нищо не излиза от нея, какви радиовълни излъчва тогава.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "куку руку ку":

    Черните дупки от време на време, от двата си полюса, изхвърлят мощни струи гама лъчи, които се простират на бая светлинни години от тях. Още не могат да обяснят как и защо става това.
  • 11 ПОЗНАВАЧ

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "куку руку ку":

    Излъчва, когато поглъща материя, и по-точно, въпросната материя излъчва.
  • 12 До 4

    1 0 Отговор
    Той Кирчо ще ти запуши дупката, не се притеснявай, ама ще ти скъса джибчето.
  • 13 Владката Тапура

    0 0 Отговор
    Незнъм ма ша ни отвее гарван