Last news in Fakti

30 Март, 2022 15:27 1 216 5

Ford тества "умни" светофари свързани с превозните средства

  • ford-
  • европа-
  • светофари-
  • превозни средства-
  • умни светофари

Технологията има за цел да помогне на автомобилите със специален режим на движение

Ford тества "умни" светофари свързани с превозните средства - 1

През изминалите месеци европейското подразделение на Ford е провело тестове с „умни“ светофари, които активно комуникират с автомобилите и имат за цел да подобрят трафика и по-специално да помогнат на автомобилите със специален режим на движение да преминават по-бързо и безопасно през натоварени кръстовища. Тестовете са осъществени на различни участъци в град Аахен, Германия, както на възлови кръстовища в града, така и извън него.

Ford тества "умни" светофари свързани с превозните средства

По време на тестовете са преработени общо 11 светофара, а за тестов автомобил е използван хибриден вариант на Kuga, оборудван със специална техника, която да си комуникира с тази в светофарите. За целта на изпитанията, автомобилът е поемал ролята и на линейка, която също е преминала през участъците.

Ford тества "умни" светофари свързани с превозните средства

Освен да осигурява зелен коридор за линейки, пожарни и полицейски автомобили, технологията ще помага и за автономното шофиране като отново разчита на тази технология. С помощта на адаптивния круиз контрол, колата може автоматично да намалява или увеличава скоростта си преди кръстовище, за да намали чакането на светофар. Освен с построената инфраструктура, автомобилите комуникират и един с друг благодарение на технологията C-V2X.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Егати космическата технология

    2 2 Отговор
    Егати и светофарите егати и специалната техника.

    Повечето от светофарите така или иначе могат да се управляват дистанционно от диспечерите. Повечето шофьори така или иначе носят мобилен телефон със себе си, да не говорим за оборудването на линейките.

    Тоест едно най-обикновено облачно приложение, може да види изпратения адрес на линейката и дали са включени светлините и сирената и да направи зелен коридор пред линейката, като следи къде се намира тя по маршрута чрез GPS.

    Елементарно е. Аз имам приложение, което ми включва сот-а, когато се отдалеча от къщи и изключва всички ненужни контакти, за да съм спокоен, че не съм забравил нещо да работи, а после като приближа на два-три километра от къщи, увеличава отоплението, ако е тъмно като приближа на стотина метра от къщи включва дворното осветление и ме "пита" дали да отвори гаражната врата и ми изкарва на екрана клавиатурата за изключване на сот-а. Има още безкрайни възможности, които не съм сметнал за важно да включа.

    И това е безплатно приложение за домашна употреба, а в статията говорим за доста по-сериозен проект. Единствения проблем, който виждам е да трябва да се осигурят перпендикулярни зелени коридори едновременно на два автомобила със специален режим на движение.

    Коментиран от #2

  • 2 незнайко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Егати космическата технология":

    Колко електроника е вкарана за да изпълнява тези твои прищевки ??? За всичко написано са необходими ИЗПЪЛНИТЕЛНИ МЕХАНИЗМИ !!! Явно сте отчаяно мързелив !!!

    Коментиран от #3

  • 3 Дрън-дрън

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    А ти переш ли, като не си мързелив? Защо не переш, а имаш пералня?

    Ходиш ли с колелото на море? Толкова голям мързел ли си?

    Защо не режеш тревата на моравата с ножичка, а ползваш косачка? Мързел?

    Едно "изпълнително устройство" струва между 4 и 8лв, а ако измерва и консумация на енергия, струва 15 лв.

    Един безжичен ключ, който управлява 3 такива устройства, струва 8 лева. Само кабелите за девиатор, който да ми включва градинското осветление плюс самите девиатори струват поне три пъти повече и нито могат да се включват автоматично, нито пък да се изключат, ако ги забравиш включени.

    Терморегулаторът струва 30 лв и ти позволява да включваш и изключваш отоплителен уред или бойлер и да им настройваш температурата от всяка точка на земята. Също така да задаваш автоматично поддържане на температурата за определени часове от денонощието. Като например да поддържа по-ниска температура през нощта и да я увеличи сутрин преди ставане. Избива си парите за отрицателно време.

    Всичко това се свързва с домашния рутер и имаш достъп от цял свят и можеш да ги настроиш да се включват при какви ли не обстоятелства, включително прогнозата за времето за няколко дни напред, скоростта на вятъра, а ако щеш и курса на долара и каквато друга променлива се сетиш.

    Включително да включва и изключва консуматори, в зависимост от добива на фотоволтаиците на покрива.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.