Last news in Fakti

1 Април, 2022 09:42 1 946 2

Кучето робот от Boston Dynamics е новата Лара Крофт

  • boston dynamics-
  • куче робот-
  • археология

Подобни технологии не са били използвани в археологията преди робота Spot

Кучето робот от Boston Dynamics е новата Лара Крофт - 1

Кучето робот, което често се превръща в протагонист на множество забавни реклами на Boston Dynamics, се преквалифицира от боксова круша в истински археолог.

Той няма собствено имение и иконом, но има уникални способности да събира данни и да прониква във всяко, дори и в най-малките пространства.

В момента, кучето робот на име Spot изследва руините на Помпей. Основната цел е подобряване на мониторинга на съществуващи територии и повишаване на знанията за напредъка на археологическите разкопки на исторически обекти.

Spot ще бъде тестван в подземни тунели към гробници. Добре известен факт е, че крадци от години копаят дупки в руините и крадат реликви.

Защо е необходим робот при подобни операции? Тъй като състоянието на отворените от крадци тунели и гробища е изключително нестабилно, е много опасно човек да влиза в тях.

Роботът е в състояние да изследва територията без много намеса и увреждане както на себе си, така и на руините.

Според директора на Археологическия парк Помпей Габриел Зухтригел подобни технологии не са били използвани преди робота Spot. Използването на роботизирана технология позволява да се работи с висока скорост и в пълна безопасност.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    5 0 Отговор
    Ей в такива проекти като тая глупост, изтичат принтираните мурикански долари!
    Може би мнозина от вас се чудят, що аджеба при БВП на фащ в трилиони, външният им дълг расте в геометрична прогресия?! Отговорът е сравнително прост - щото страдат от мания за величие, да са винаги първи в света (низависимо от цената - опустошени държави, окрадени ресурси и предизвикани войни)! Поради това, самите те твърдят (в предавания по тубата), че се дават милиони за абсолютно безсмислени изследвания (пример - дюк двигателя, дето за нищо не става), от които се надяват да излезе нещо толкова иновативно, че да ги изтласка отново на върха (както бяха през индустриалната революция), НО уви, реалността е съвсем друга - задлъжняват с всяка секунда и само пЛандемия и война могат да ги закрепят донякъде (докато не измислят начин да НЕ върнат дълга си)!!!
    Така, че е крайно време фащ да се изнасят от Европа!!!
    Нямат работа тук!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Те работата я свършиха

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар":

    подпалиха войната, сега Европа да се оправя.