Last news in Fakti

9 Май, 2022 13:07 16 197

Каква е разликата между зависимо и независимо окачване и кое е по-добро? (ЧАСТ I - зависимо окачване)

  • окачване-
  • съвети

Кога се предпочита зависимо окачване

Каква е разликата между зависимо и независимо окачване и кое е по-добро? (ЧАСТ I - зависимо окачване) - 1

В автомобилния свят има поне петнадесет различни модификации на окачването, които се различават по сложността на изпълнение и понякога са в напълно противоположни ценови категории. Все още обаче са известни само два основни типа на шасито на автомобила - това са зависими и независими окачвания. Но кое е по-добро и какво трябва да имате предвид, когато избирате кола за работа, семейни пътувания или състезания, ви разказваме сега.

Кога се предпочита зависимо окачване

Основната задача на всяко окачване е да поддържа автомобила в повече или по-малко хоризонтално положение, въпреки неравностите на пътното платно. Зависимото окачване се справя с тази задача много по-зле от независимото. Но въпреки това има редица примери, когато само то може да позволи на автомобила да реализира пълния си потенциал за изпълнение на определени задачи. Нека разгледаме конкретни примери, при които зависимото окачване е много по-добро от независимото:

Например, при транспортиране на тежки товари гредата или мостът ще поемат много по-голяма маса, отколкото системата за свързване. В същото време задната ос, която е силно натоварена, ще се чувства много добре при средна скорост на автомобила.

Друг ярък пример за превъзходство на зависимото окачване е при преминаването на много трудни маршрути по пресечен терен. Независимото окачване на много неравни пътища винаги има тенденция към критично намаляване на просвета, чийто запас е жизненоважен за преодоляване, например, на диагонални дерета. Повечето автомобили с независимо окачване физически не могат да направят това, а тези, които се опитват да направят това, ще изпитат критични g-сили и повишено износване, което никога няма да се случи с зависимото окачване.

Каква е разликата между зависимо и независимо окачване и кое е по-добро? (ЧАСТ I - зависимо окачване)
Зависимо окачване: 1. ресор, 2. скоба на ресора, 3. мост, 4. амортисьор, 5. залавно място, 6. еластична опора, 7. главина, 8. люлееща "обеца"

Също толкова важен фактор при избора на окачване е цената на поддръжката му. Ако имате малък семеен бизнес и се нуждаете от практична работеща кола, тогава с голяма степен на вероятност ще изберете кола със зависимо окачване по две причини. Първото е издръжливостта на нейната работа, а второто е ниската цена на ремонта.

В зависимото окачване водачите са привлечени и от удивителната простота на неговото изпълнение. Заедно с приятната цена, която ще ви бъде обявена в автосервиза, можете да получите допълнителен бонус под формата на самостоятелен ремонт на шасито. С независимо окачване тази задача е далеч по-трудна - в повечето случаи поддръжката му изисква специалист с богат опит.

Историята включва различни видове зависими окачвания - с надлъжни и напречни ресори (последният тип се смяташе за остарял още в средата на миналия век) или с пружини и амортисьори, с два, четири и дори пет лоста, даващи и странична и диагонална стабилност, торсионни и изцяло метални греди, разделящи се и непрекъснати мостове.

Може да се каже, че всеки тип окачване е създаден за изпълнение на конкретна задача на определен терен, но все пак зависимото окачване в цялото си разнообразие не може да се сравни с независимото в много отношения.

ЧАСТ II - независимо окачване