Last news in Fakti

26 Август, 2022 19:20 5 167 12

Колко ще ни струва телефон втора употреба?

  • употребяван телефон-
  • телефон втора употреба-
  • bazar.bg-
  • смартфон-
  • apple-
  • xiaomi-
  • sony

Как да изберем използвано устройство?

Колко ще ни струва телефон втора употреба? - 1
Снимка:Shutterstock

Кратък отговор на този въпрос няма, но днес ще ви представим няколко съвета които да ви помогнат да се ориентирате по-добре на пазара на употребявани устройства, а също така и да ви предпазят от нежелани последствия и рискове, които могат да дебнат от измамни продавачи.

Къде можем да намерим употребяван телефон?

Първото нещо с което трябва да започнем при търсенето на употребяван телефон е това къде да го намерим. Мобилни телефони втора употреба се предлагат под път и над път, включително в заложни къщи, специализирани магазини или пък сайтове за продажба като bazar.bg, например. Предимството на подобни сайтове е в това, че може да видите дали потребителят, който продава устройството има други подобни обяви и съответно може да бъде класифициран като търговец, а също така и какъв рейтинг има, ако извършва подобни сделки. Това може да ви предпази от евентуална измама, както и да ви помогне в избора на търговец.

Колко ще ни струва телефон втора употреба?

Какъв употребяван телефон да изберем?

След като вече сте решили от къде да вземете телефона, то трябва да се спрете на определена марка или модел или пък ценови диапазон в който да разглеждате устройства. Пазарът е пренаситен с различни марки и модели, цените на които варират в различни граници от 50 до 3000 лева. Изборът зависи изцяло от вас и от това на коя марка сте се спрели и кой модел. Очаквано, устройствата от по-висок клас държат по-висока цена и обратното.

Ако изберете някои от по-популярните брандове като Samsung, Apple, Xiaomi и други, то вероятно ще имате избор между множество употребявани устройства с различни цени. Тук трябва да внимавате много, защото както знаем, ниската цена често може да издава проблеми със смартфона. Разбира се, това не винаги е вярно, но все пак имайте едно на ум, ако видите прекалено ниска цена за употребяван телефон в много добро или отлично състояние.

За какво да внимаваме?

Дори и цената да е нормална за класа си, отново бихме ви препоръчали да преминете през няколко стъпки, които да подсигурят това, че няма да бъдете измамени с употребявания телефон, който купувате. Както вече ви казахме, сайтовете като bazar.bg могат да ви покажат информация за продавача, което да ви помогне с избора при други еднакви критерии. Разгледайте хубаво снимките и се уверете, че те са реални, а не рекламни кадри от представянето на телефона или от интернет. Ако харесате телефона на снимки и сте сигурни в продавача и пристъпите към покупка, уверете се, че може да тествате устройството, независимо дали то се доставя с куриер или се срещате с продавача лично.

Често малко работа с телефона може да издаде много за него, включително в какво състояние е батерията му, как той работи и дали всичко по него работи. Огледайте отново телефона от всички страни и се уверете, че той е истински. Често могат да бъдат засечени обяви продаващи реплики на цената на истински смартфони. Обикновено това се забелязва лесно, но все пак имайте едно на ум.

Ако телефонът има гаранция, то това със сигурност би било в плюс, но обикновено ще е отразено и в цената, която ще бъде по-висока от това на съизмеримо устройство, но без гаранция. В зависимост от това каква е тя, може да прецените дали си заслужава да закупите телефона. Тук трябва да внимавате и за това дали телефонът не е заключен към някой от мобилните оператори и дали не е на изплащане.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    14 10 Отговор
    Максимум 20-30 лева, може и 50 лева ако искаш да си гъзар с неиздраскан телефон - една Нокия 3310 или 1100. Чудо на техниката са защото държат батерия цяла седмица, за разлика от паткофоните.

    Коментиран от #2

  • 2 Нокиа 3410

    16 10 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Това са истинските телефони. Смартиграчките са скапани устройства за следене.
  • 3 Рецесия

    23 4 Отговор
    А за тоалетна хартия и презервативи втора употреба, къде да потърсим?

    Коментиран от #5

  • 4 Д-р Гълъбова

    17 11 Отговор
    Не си заслужава да се купуват телефони втора употреба!!! Може да плачете много след това.
  • 5 Товa е БГ

    22 3 Отговор

    До коментар #3 от "Рецесия":

    Коли, телефони дрехи и жени вcичко cекънд хенд.
  • 6 оня с коня

    14 3 Отговор
    На Спестовниците ще кажа че в Джоба бърка не Цената на телефона която се плаща Еднократно,а ТАРИФНИЯТ ПЛАН който си върви всеки месец.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 даамане

    6 1 Отговор
    У нас по принцип новите гсми са доста по скъпи особено с план от оператор са м-у 150-250 лв над цената от магазина и рекламата им е че щели да ви намалят 100лв ако подпишете с план а преди това е +250лв качен, докато в цял сват са почти без пари ако подпишете план+ гсм, демек както всичко и това е най скъпата ни услуга с уговорката че били с оригинален хардуер ... демек в магазините са менте ти беля да видиш и хорицата лапат въдицата а после ги пускат в продавалниците ,като ти разправят тази мантра че и по скъпо ги дават доста често което направо си е майтап тъй като при 2 рака по принцип ддс20% отпада щом излезе от магазина демек ако е купен за 500лв на другия ден вече е 400лв но доста продавачи даже след 1г. употреба пишат че бил гаранционен и му искат почти новата му цена и се чудят защо веси с месеци..! Но с търговията у нас е така без да си дават сметка че точно тази стока поевтинява всеки месец особено след година или 2-3г. А ако попаднете на лош софт. има си майстори и за 2-3часа ще ви сложат нов такъв за около 20лв ,така че има изход но търсете нормалната цена а не по скъпо от нов което е смешно.
  • 11 СЗО

    9 3 Отговор
    Телефон втора употреба от България- никога! Българина иска да го ползва 2 години, да чупи орехи с него , и накрая да го продаде на цената на нов. Втора употреба само от читава държава, рециклиран от сервиз.
  • 12 Соваж бейби

    5 5 Отговор
    Абе има един лаф -„Не съм достатъчно богат, за да купувам евтини неща“, често е повтарял барон Ротшилд и има защо.Телефон втора употреба не го правете ,приятелски съвет сменям всяка година телефон с новият модел като продавам старият в оказион , нещо като заложна къща в България но тук не залагаш а продаваш.За щастие в единият магазин пича е приятел на мъжо ми ,има една програма с която тестват и разбират колко е амортизиран телефона аз съм номер едно вреден продавач .От този човек разбрах за Самсунг специално не ползвам други марки има опция да го включвам в телевизора и ом синемата да слушам музика ,,филм ,видеа мързи ме да включвам кабела в лап топа и телевизора .Та тази опция просто хаби живота на телефона аз всеки ден го правя,телефона постоянно е включен все нещо чета ,гледам .....само когато спя е в спокойствие и много тегля музика .Иначе пазя като нов изглежда ,следващия който ми купи телефона и не сменя често телефон не мисля че ще изкара дълго време ,същото важи и за телевизори ,лап топ,пералня ,кола.....