Last news in Fakti

28 Февруари, 2023 11:01 8 460 8

ChatGPT се научи да управлява роботи и дронове. Това вече започва да плаши (ВИДЕО)

  • chatgpt-
  • изкуствен интелект-
  • microsoft

Microsoft вярва, че ChatGPT може да опрости процеса на програмиране на команди за управление на различни роботи, като механични ръце и дронове

ChatGPT се научи да управлява роботи и дронове. Това вече започва да плаши (ВИДЕО) - 1

Microsoft разшири възможностите на ChatGPT за управление на множество платформи като роботизирани ръце, дронове и помощни роботи. В един експеримент изкуственият интелект (AI) беше помолен да направи селфи от дрон и ChatGPT насочи дрона към огледало, за да направи снимка с камерата. В такава ситуация, волю или неволю, започвате да си спомняте филма "Терминатор" и Skynet.

Microsoft вярва, че ChatGPT може да опрости процеса на програмиране на команди за управление на различни роботи, като механични ръце и дронове. По време на експеримента изследователите предварително посочват на невронната мрежа кои функции от библиотеката на високо ниво могат и не могат да бъдат използвани. Както обикновено с ChatGPT, в случай на двусмислени заявки, той започва да задава изясняващи въпроси и след това синтезира сложен код за управление на машината. Интересното е, че за системата AI не беше толкова важно къде работи контролираният робот: в реалност или в симулация.

В резултат на това чатботът се справи с всички задачи. Например, една от задачите беше да се оформи логото на Microsoft от цветни дървени кубчета с помощта на ръка на робот, а другата беше да се накара дрон да си направи селфи в огледалото. И двете бяха изпълнени без грешки.

Въпреки че проучването демонстрира потенциала на ChatGPT в роботиката, подходът все още има основен недостатък: чатботът може да напише компютърен код за робот само въз основа на първоначален „намек“ или текстово запитване, което човек му дава. Тоест неизбежно ще е необходим „куратор“, който да обясни подробно на изкуствения интелект механизмите на програмния интерфейс на приложението.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обикновен човек

    3 4 Отговор
    какво е това чат джи пи ти ?

    Коментиран от #3

  • 2 Терминатор

    19 0 Отговор
    Ал би бек!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ПалавНИК

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Чатбота ще монтира врати ли? Ще сглобява мебели? 😃😃😃😃😃В България чатбота я замени сто човека, я не.
  • 5 Майстор Тричко

    16 0 Отговор
    Този ИИ първо да го пуснат да мете улиците и да мие клозетите и чак след това да му дават да се занимава с роботи и ракети.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Надути приказки без покритие

    3 1 Отговор
    Говорил съм с "интелекта". Прост е като папагал или по точно като тези които го "обучават". Не можа да намери отговор който след това призна че го имало в базата му данни, а с Гугъл го намерих от раз. Много е далеч "интелекта" от истинско мислене. Просто повтаря мотиви статистически, без никакви способности за логика. Аз не бих дал на това да ми измете пода, камо ли да върши нещо по отговорно.