Last news in Fakti

5 Април, 2023 13:16 2 156 8

Ford патентова система за безопасно пресичане на влакови прелези

  • ford-
  • влак-
  • прелез-
  • система-
  • технология-
  • патент

Тя разчита на информация от други автомобили

Ford патентова система за безопасно пресичане на влакови прелези - 1

Въпреки, че през последните години катастрофите между автомобили и влакове намаляха драстично и по-голямата част от тях се дължат на човешката глупост, то все още има такива случаи. Ford иска да ги сведе до нула, патентовайки изцяло нова технология, която засича преминаването на прелез и наличието на задаващ се влак.

Технологията използва сензори върху релсите, които отчитат наближаването и преминаването на прелеза. Заедно с това се използват и сензори и детектори върху автомобила, които комуникират с тези на релсите и определят дали е безопасно да се премине. Това е по-сложният вариант на технологията, който от Ford искат да защитят.

Друг, по-опростен вариант използва сензори, камери или лидари в автомобила, които могат да засичат бариерата или предупредителните сигнали на прелезите, когато се задава влак. Заедно с това автомобилите ще комуникират едни с други, за да знаят, че влакът ще премине през пътя им. Системата може да бъде използвана и от автомобилите със специален режим на движение, за да избегнат този път при възможност.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последната къща на нивата

    5 1 Отговор
    Дори по нашите родни географски ширини да се появи такава технология, тя не ще изкорени навика да се се слушат родните гюбеци в колата на някой кореняк балканджия, докато последния е пиян от градус, носещ му радост. И това непосредствено преди пресичане на влакови прелези.
  • 2 мнение

    8 0 Отговор
    мисля че сензорите на релсите които активират бариерата са сидостатъчни няма нужда от допълнителна комуникация… ние си я караме още по-старому кантонери опашки по 20/30мин

    Коментиран от #7

  • 3 тути-фрути

    11 0 Отговор
    Стигнали двама милиционери на един ЖП-прелез с патрулката и шофьора вика на другия: ти гледай надясно а азе ще гледам наляво.А другия му вика:абе ти кога си видел два влака да се движат един срещу друг!
  • 4 За протокола

    5 1 Отговор
    GPS за всички участващи в движението и в реално време да се изчисляват евентуалните конфликтни точки.

    Коментиран от #8

  • 5 бай Даньо

    1 1 Отговор
    Учуден съм че такава система няма до сега . Какъв е проблема сензори да отчитат идването на влак , дори и да няма интернет. Сензорите ( поставени километър преди бариерата) могат да се вържат с механизмите за пускане на бариерите с кабели!? Тая планета ме плаши ...
  • 6 Ами да ама

    4 0 Отговор
    По-просто и евтино е да се сложат незаобиколими бариери, също да се избегне пресичането с пътни надлези и подлези!
  • 7 Още едно мнение

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "мнение":

    Според мен "система за безопасно пресичане на влакови прелези" се нарича у нас "подлез" или "надлез", но щом Форд имат друга концепция ....
  • 8 Селянина с колелото

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "За протокола":

    Може и по-просто - който не знае ЗДП и ППЗДП не получава свидетелство за управление на МПС и не сяда зад волана, вози се само на задната седалка. От там нататък оставяме или Полицията или Естествения подбор да си свършат работата. Аз лично не виждам смисъл да се харчат "едни пари" за GPS и глобална компютърна система която да ни изправя кривите краставици.