Last news in Fakti

24 Април, 2023 10:50 16 912 19

Учени постигнаха квантова телепортация на разстояние от 1 км

  • телепортиране-
  • фотон-
  • квантова физика

Изследователите използват две експериментални настройки, наречени Алис и Боб

Учени постигнаха квантова телепортация на разстояние от 1 км - 1

Учени от Института по фотонни науки (ICFO) за първи път извършиха квантово телепортиране на информация на големи разстояния. Екипът успешно предаде квантова информация от фотон на фотон на кюбит в твърдо състояние на разстояние от 1 км.

Кюбитът в твърдо състояние се съхранява в мултиплексирана квантова памет, като също така се използва схема за активно предаване, която максимизира скоростта на телепортация.

Архитектурата, използвана в изследването, е съвместима с телекомуникационните канали, което позволява бъдеща интеграция и мащабиране на квантовата комуникация на големи разстояния.

Изследователите използват две експериментални настройки, наречени Алис и Боб, свързани с 1 км оптично влакно, навито на макара, за да емулират физическото разстояние между страните.

В първата настройка, Алис, екипът използва специален кристал, за да създаде два заплетени фотона: първи фотон при 606 nm и втори фотон, наречен празен фотон, съвместим с телекомуникационната инфраструктура.

Веднъж създаден, първият фотон е съхранен в мултиплексирана квантова памет в твърдо състояние, а телекомуникационният фотон, създаден от Алис, е изпратен чрез 1 км оптично влакно до втора експериментална инсталация, наречена Боб.

В тази втора настройка екипът създава трети фотон и кодира квантовия бит, който искат да телепортират. Вторият и третият фотон се намесват един в друг чрез така нареченото измерване на състоянието на Бел, предавайки информацията, кодирана в третия фотон, към първия фотон, който се съхранява в квантовата памет на Алис на разстояние 1 км.

Екипът успява да прехвърли информация между два фотона, които никога преди не са били в контакт, свързвайки се чрез трети фотон, който наистина е "заплетен" с първия.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааамм

    44 2 Отговор
    Значи "магическите" кристали от приказките на са баш измислица.
  • 2 Мдаа

    9 35 Отговор
    А дори нямат златни медали от олимпиада по физика, като нашите "генийчета".
  • 3 Механик

    49 34 Отговор
    Новината може да е важна, но мислите ли, че всички ние разбираме от квантова физика? Колко човека, (ваши читатели) ще разберат нещо от написаното?
    Преписвача на статията, дали и той разбира това, за което пише?

    Коментиран от #4, #6, #12

  • 4 Гост

    50 3 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Информацията в интернет не трябва да се основава на това колко неука е публиката там. Ако това е критерия, то опростачването е въпрос само на време. Винаги по-тясно определените статии ще имат по-малко публика и това е очаквано. Така е и с класическата музика и с чалгата. Щом не разбираш - не четеш, подминаваш и си пускаш една чалгичка в колата.

    Коментиран от #15

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 реру

    28 9 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    "... мислите ли, че всички ние разбираме от квантова физика?..."

    Да... в статията, ако ставаше въпрос за квантова физика свързана примерно с Дубна, а не с испанския
    център ICFO, всичко щеше да бъде ОК, повечето щяха да разбират от материята, да има възторжени
    отзиви за безаналоговите постижения и т.н...
  • 7 Пнзтзсзн

    10 6 Отговор
    По смътен спомен, че едни шотландци вече бяха постигнали "телепортация" на фотон още преди години. Търсенето в Гугъл показва статии от 2017 година. Може би не е същото, но пък и аз не съм "интеуигентната" аудитория на този сайт, така че просто си плямпам. Обаче, за да има "импресии" статията, не може да не жегнем и тук Електрика - стягай се да браниш и тук Тесла, че тез момчета скоро може да ги оставят без хляб като вземат да ни клонират по оптични влакна вместо да ни возят с некви си батерии.
  • 8 Да бе да

    33 8 Отговор
    "...фотон, създаден от Алис, е изпратен чрез 1 км оптично влакно до втора експериментална инсталация, наречена Боб..."

    И от кога предаването на данни по оптичен път се нарича "телепортация" ????????
  • 9 Мдааааааа

    28 7 Отговор
    Аха, всичко разбрах. Обаче използването на оптичния кабел опорочава всичко. По него може да се предава информация и без нуждата от спрегнати фотони. Китайците още миналата година изпратиха по квантов път един кубит информация от Земята до един спътник в орбита. Без оптични и каквито и да било други кабели. Ето това е постижение.
  • 10 Яяяяя

    16 15 Отговор
    Че това китайците го направиха и то не на километър а на 500 километра. Телепортираха фотон на космическата си станция чрез заплитане. Така, че нищо ново под слънцето.

    Коментиран от #11

  • 11 реру

    19 7 Отговор

    До коментар #10 от "Яяяяя":

    "Че това китайците го направиха..."

    Това дали означава, че други не трябва да го правят? По тази логика трябва да има само по един
    производител за процесори, телевизори, автомобили, смартфони и т.н.

    Коментиран от #16, #18

  • 12 Име

    15 9 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Авторът си разбира от работата, а и (за щастие) има хора, които също разбират и такива статии. Ти си чети за "Ергенът" и не се излагай с писанията си тук.

    Коментиран от #14, #17

  • 13 Гошо

    28 5 Отговор
    Страхотна статия, може би ако са я прочели 1000 човека,най-много един да е разбрал нещо от нея!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Яяяяя

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "реру":

    Не, но да се описва, като сензационна новина е друго! Не омаловажавам работата на учените, а начина по който журналистите го представят!
  • 19 Нико

    1 0 Отговор
    Преди години в казармата не можехме да се свържем с радиорелейката до съседния град. И си звъняхме по мобилния личен, да си нагласим взаимните настройки. Дефакто после информацията пак през релейката минаваше. Аз така го усетих, има квантова телепортация на инфо, но за да се осъществи експеримента за сега си има една оптика в уравнението. Обаче природата на частиците все пак обменя инфо между две частици, които не са се виждали. Третата е помощна, та да разберем ние през нея, че двете непизнати са се обърнали в синхрон. Тоест и да няма трета през оптика, те двете непизнати пак ще се обърнат заедно.