Last news in Fakti

19 Юни, 2023 10:40 2 624 11

Европа забранява лаптопите с несменяеми батерии

  • таблети-
  • смартфони-
  • лаптопи-
  • батерии

В бъдеще това решение може да засегне и смартфони и таблети

Европа забранява лаптопите с несменяеми батерии - 1

Европейският съюз продължава да затяга изискванията към производителите на електроника. С течение на времето това ще засегне и смартфоните, и таблетите.

Този път фокусът е върху лаптопите с несменяеми батерии. Така Европейският парламент прие нови правила, предлагащи забрана за продажба на устройства с вградени батерии.

Според предложението преносимите устройства трябва да бъдат оборудвани със сменяеми батерии, за да се улесни тяхната подмяна, рециклиране и повторна употреба.

Настоящото предложение се отнася само за лаптопи, но в бъдеще тези правила може да бъдат разширени както за смартфони, така и за таблети. Целта на подобни мерки е да се регулира изхвърлянето на батериите и съдържащите се в тях химически елементи.

Предложението на европейските депутати предполага, че „правилните“ батерии за лаптопи трябва да имат и повишена издръжливост.

Например след 500 цикъла на зареждане те трябва да запазват поне 83% капацитет, а след 1000 цикъла на зареждане поне 80%.

В същото време има и "вратичка", според която новите правила няма да важат за устройства, които са защитени от влага, тъй като дизайнът им не позволява те да бъдат сменяеми.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 19 Отговор
    Пазарна икономика 😀😀😀😀
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 19 Отговор
    Забраниха и казанчетата за тоалетната с повече вода ❗
  • 3 Ти си

    37 4 Отговор
    На смартфоните задължителни трябва да могат да се вадят батериите за да може човек наистина да си изключи устройството за да неможе да бъде проследяване....

    Коментиран от #5

  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    30 0 Отговор
    ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ
    ....
  • 5 честен ционист

    2 24 Отговор

    До коментар #3 от "Ти си":

    Глупости. Отдавна има чипове, които са автономни от батерии и се захранват само от радио-микровълново лъчение.

    Коментиран от #7

  • 6 Българин

    39 0 Отговор
    Ветро паркове, фотоволтаици, електрички и др. еко идиотии са пълни безсмислици. Ако искат нещо реално да направят трябва да се забранят всички неремонтнопригодни уреди за бита. Неможе да изхвърляш здрава пералня заради разбит лагер от 50стотинки само защото казанът е неразглобяем или бойкер на 2 години понеже е наптавен от юфка и е изгнил. За производството на такива ежедневни уреди се изразходват страшно много ресурси, а е безсмислено. Единствано на далавера са акционерите в корпорациите, отчитащи ежегоден ръст в продажбите
  • 7 Българин

    21 0 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Умен, то верно има такива чипове ама знаеш ли на какво разстояние от четеца трябва да са?

    Коментиран от #8

  • 8 честен ционист

    4 17 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Колкото е крушката на уличната лампа над чутората ти.
  • 9 Сухия

    24 1 Отговор
    Това ако стане ще е много добре, но с тия вратички в правилото не изглажда много обещаващо. Много устройства си работят добре но живото им се скъсява драстично заради не възможността за смяна на батерията.
  • 10 Джон

    20 1 Отговор
    Сменял съм батерия на Макбук, не е такава философия, но да - предпочитам повече да не го правя. Батерията беше залепена и почнах да я отстранявам с нож, пробих я по невнимание и можете да си представите най-ужасната химия на света, която вдишах. Сериозно се изплаших за здравето си.

    Коментиран от #11

  • 11 Шопец

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Джон":

    Как с нож бе момче? Ти акъл имаш ли в главата?