Last news in Fakti

19 Юни, 2023 14:21 19 413 20

Какво дишаме в подводниците, в МКС или в добре изолираните ни домове на Земята?

  • mygregor

Известно е, че високите концентрации на CO2 могат да предизвикат различни здравословни проблеми

Какво дишаме в подводниците, в МКС или в добре изолираните ни домове на Земята? - 1

Въглеродният диоксид (CO2) е естествен продукт от процеса на дишане на всички човешки организми и множество други живи същества. Той се отделя в процеса на клетъчно дишане, където биологичните молекули се разграждат за производство на енергия. Но в затворени или ограничени среди като подводници и космически станции, въглеродният диоксид може да представлява сериозна заплаха за здравето и благосъстоянието на хората.

При нормални условия на Земята, CO2 (0.4%) се освобождава в атмосферата и не представлява непосредствена опасност. Въпреки това, в ограничени или затворени пространства като подводници и космически станции, нивата на CO2 могат да се увеличат бързо, ако не се регулират ефективно.

Какво дишаме в подводниците, в МКС или в добре изолираните ни домове на Земята?

Високите концентрации на CO2 могат да предизвикат различни здравословни проблеми. При леко повишени нива (около 1%), индивидите могат да започнат да изпитват умора, главоболие и затруднено дишане. При по-високи концентрации (около 5%) могат да възникнат сериозни симптоми като главоболие, замаяност, късо дишане, повишено кръвно налягане, ускорено сърдечно действие, потене, и дори загуба на съзнание. В крайна сметка, при много високи нива, CO2 може да бъде смъртоносен.

Международната космическа станция (МКС) и подводниците са примери за среди, където контролът на нивата на CO2 е критичен. В МКС, системата за поддръжка на живота използва съвременна технология за улавяне на CO2, включваща технология, която използва амина за абсорбиране на въглеродния диоксид.

Какво дишаме в подводниците, в МКС или в добре изолираните ни домове на Земята?

В съвременните подводници се използват подобни технологии. Те включват използването на сорбенти, като литиев хидроксид (LiOH), за абсорбиране на излишния CO2. Обучението на екипажите също е важно за контролиране на нивата на CO2, за да се гарантира, че те разбират рисковете и как да действат в случай на авария в системите за контрол на CO2.

Въпреки тези мерки, управлението на CO2 продължава да бъде предизвикателство в тези ограничени среди. Продължаващите усилия за подобряване на технологиите за контрол на CO2 са от съществено значение за безопасността и благосъстоянието на хората, които работят и живеят в такива условия.

Какво дишаме в подводниците, в МКС или в добре изолираните ни домове на Земята?

Не е нужно да сте част от екипажа на подводница или МКС, за да попаднете в среда с високи нива на CO2. Сам човек в спалня за 8 часа може да издиша въглероден диоксид, като повиши концентрацията до 12 пъти над нормалния фон. Вариантите за жилище са вградена вентилация с датчици за анализ на въздуха или да спим на отворен прозорец. При ниски температури нощем рискът от отвореният прозорец също може да ни създаде дискомфорт или разболее.

Преди 3 години в София започна работа български стартъп, който разработи нова технологична система “MyGregor”. Системата се състои от сензор, който следи температура, СО2 както и още 4 качества на средата, както и драйв-задвижка, който се монтира на прозорец и може безшумно да отваря и затваря. В комбинация тази система гарантира добра естествена вентилация. Нощем без да преохладим спалнята, денем тази система е подходяща за офиси, фитнеси, училищни стаи, детски градини. Повече за иновативната система можете да видите ТУК.

Какво дишаме в подводниците, в МКС или в добре изолираните ни домове на Земята?


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    22 1 Отговор
    Идеята е много добра, въпросът е колко струва

    Коментиран от #12, #15, #18

  • 2 Мартин

    10 9 Отговор
    Да, това е бъдещето - умни домове, като това решение за чист и свеж въздух е важна част от тях.

    Коментиран от #3

  • 3 МаКаТа

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "Мартин":

    Като кликнеш на линка ще видиш цените. не е евтино, но си заслужава според мен.
  • 4 Патурко

    16 0 Отговор
    Ала Бала е цялата работа, но намирам създаването на технологични джаджи от Български инженери и разработчици за Страхотно и Визионерско! Поздравления за екипа и дерзайте!
  • 5 Некой си

    26 0 Отговор
    Изводът от статията:
    Съвременните спални са с обем, колкото на каюта в подводница.
  • 6 Пернишка секта ни Убива

    7 0 Отговор
    Екзекутират хора в град Бобов дол за развлечение на полицаи и мутри !
  • 7 Робинзон Крузо

    21 1 Отговор
    Който е ял боб с чушки на подводница, може да се окаже отшелник на пустинен остров.
  • 8 РИТОРИЧНО🤔

    11 0 Отговор
    ГЕРОЙ НА ЗЕМЯТА
    ЩЕ СТАНЕ ТОЗИ КОЙТО
    ИЗОБРЕТИ
    БЯЛА И ЧЕРНА ТЕХНИКА И МЕБЕЛИ
    КОИТО ДА СА ВОДОНЕПРОНИЦАЕМИ...
    И ДА МОГАТ ДА ПЛАВАТ В....
    НЕПОЧИСТЕНИТЕ РЕКИ............
  • 9 Мисля

    24 2 Отговор
    Който измисли тези убиташки капачки да не се отвиват нацяло от шишетата-бял ден да не види.Учени!?Еколози!?Хайде,де!
  • 10 Яяяяя

    22 0 Отговор
    Не живея в подводница и МКС, а в Стара Загора. Тук дишаме прахоляк до небето от разкопани улици без дъх на липи и изгорели газове от утилизирани снаряди, бомби и ракети. Прах от брикети и въглероден двуокис от тецовете. Добре, че валят дъждове - Слава на Господ!

    Коментиран от #19, #20

  • 11 редник

    9 0 Отговор
    /...драйв-задвижка.../

    На какъв език е това?...
  • 12 СержантЪ

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    Идеята е да се печелят пари от нещо безсмислено на принципа "създай страхове и предлагай решения за тях". В казармата спяхме по 35 човека в едно помещение, зимата затворено от всякъде и кислород си имаше достатъчно. Страничните "аромати" са друга работа, тях не ги коментирам :-D
  • 13 Роско

    2 0 Отговор
    Основно пръдня и малко кислород.
  • 14 Щукар

    8 0 Отговор
    В казармата спяхме на двойни легла-едно над друго. В спалното помещение бяхме 24 човека. Поделението беше горе над с. Игралище, в база на РТВ. Въздухът беше чист,водата също. Ядене имаше доволно. Всяка седмица ни возеха до банята в Сандански и се къпехме в топлата вода по 3 часа.
  • 15 Ал Тъпоне

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    И защо според теб всички живи оргнизми на Земята използват въглеродният обмен и то чрез газовете в атмосферата? Защото колкото и добре да ти е изолирано жилището няма как да е херметически затворено и да се прекрати газообменът с околната среда така, че да пострадаш, но можеш да си купиш разбира се разни излишни нещица, които уж нещо там помагали, а дано ама надали. Все пак не забравяй житейската истина - без въздух човек може да живее 3 минути, без вода - 3 дни, без храна 3 седмици, но без акъл може много дълго време, където има една дума и цял живот.
  • 16 Варени яйца с чесън

    1 0 Отговор
    То нека се изреже колегата па вари проветрявай в тая подводница или космическа станция.
  • 17 вероятно

    1 0 Отговор
    Вероятно има мегдан в подобна технология/разработка.
    Цената обаче, не ми по джоба (ако правилно се ориентирам - 650лв за прозорец/стая) ;). Така че, коментара ми ще е като лисицата и киселото грозде...
    НО все пак - освнония минус, който виждам, е че прозорците не са херметичекси затворени, когато не трябва да са отворени. Това позволява проникване на студ (особено зимно време).
    Втория минус е, че не се извлича топлина от излизащия въздух.
    Третия минус е, че системата НЕ може да се пригоди и да отчита ефективното проветряване - течение за 5 минути е по-ефективно от отворен прозорец за 30 мин. (без течение) (при първото се сменя само въздуха, и мебелите не изстиват, докато във втория вариант изстиват всички мебели до прозореца).
    С малки деца, които са свикнали/обичат да спят без завивки, е трудно да се поддържа добър климат в спалнята. Ефеткивния за мен начин е просто често проветряване за по няколко минути. (По-ефективно е автоматична система за генериране на течения с извличане на топлина от топлия въздух... но за сега не съм видял хора в България, които да го предлагат/правят)
  • 18 цената

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    650лв за прозорец
  • 19 Дааа.

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Яяяяя":

    Правилно!
    За да имаш свеж въздух, задължително условие е, да живееш сред свеж въздух!!!
    То по тази причина станцията на хиомито за чист въздух не е калибрирана по подразбиране, а се калибрира на място (спрямо местните особености за свеж въздух). От тук насетне, всички тези станции (за под 10 000лв де), са само ориентир за посоката на промяна на качеството на въздуха. (т.е. дали става по-зле или по-добре).
    Ако живееш на първия етаж до столичен булевард, ми се струва, че оваряйки прозореца въздуха ще става по-зле ;) /хм.. което означава, че в този случай трябва да се проветрява между 03:00 и 06:00ч/
  • 20 че колкото и киселийни да са пак ще се

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Яяяяя":

    Се гърчим до край