Last news in Fakti

14 Юли, 2023 19:17 2 103 8

Най-луксозното Bentley постави рекорд с гориво от слама

  • bentley-
  • bentayga-
  • гориво-
  • слама

Неофициалното постижение бе изпълнено на Гудууд

Най-луксозното Bentley постави рекорд с гориво от слама - 1

Bentley Bentayga EWB постави неофициален рекорд на прочутото изкачване на хълм на Фестивала на скоростта в Гудууд, като изтегли 2,5 тона слама само за 1 минута и 21 секунди. Bentley направи впечатляващ спринт с ремарке Williams Trailers, най-големият производител на ремаркета с тегло под 3500 кг в Обединеното кралство, но всъщност не самото изкачване е най-впечатляващо. Това е фактът, че Bentayga EWB се задвижва с възобновяемо гориво, произведено от слама от селскостопански отпадъци.

Всяко модерно Bentley, което ще участва във Фестивала на скоростта в Гудууд този уикенд, ще използва това възобновяемо гориво, което обещава да намали въглеродните емисии с 85% на база "от колата до колелата". 2,5 тона слама, преместена от Bentayga EWB по време на уникалното изкачване на хълма, е достатъчна за създаването на гориво за близо 1700 километра, а всички съвременни Bentley могат да използват горивото без никаква модификация. Тази форма на биогориво също така отговаря на световния стандарт EN228 за бензин.

Това иновативно биогориво от второ поколение използва отпадъчна биомаса, която се разгражда чрез ферментация. Това води до създаването на етанол, който след това се дехидратира, за да се създаде етилен, който може да се трансформира в бензин чрез процес, наречен олигомеризация. Чрез този процес късите въглеводородни молекули се свързват във верига, за да се получат по-дълги и по-енергийни молекули.

Bentayga EWB се задвижва от 4,0-литров V8 двигател с два турбокомпресора, който развива 542 к.с. и 568 Нм) въртящ момент. Това му позволява да достигне 100 км/ч за 4,5 секунди. Освен че разполага със сложна система за задвижване на всички колела, Bentayga EWB има и електронно управление на всички колела, което управлява задните колела в тандем с предните при по-висока, за да подобри стабилността, и в обратна посока при ниски скорости, за да скъси ефективно междуосието и да подобри радиуса на завиване.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бен тен

    6 0 Отговор
    Най важното не стана ясно - Колко струва да се произведе един литър от това гориво.
    И то от производството на сламата до производството на горивото + печалбата за бензиностанцията...

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бен тен":

    То за цената е ясно , при положение , че етанола от захарна тръстика е три пъти по-скъп от бензина , то това ще е поне 10 пъти по-скъпо !! Обаче далеч по-важното е , че петрололюбците продължават да не вдяват или се правят зорлем на луди !!! Каквито и "емисии" да има горивото при производството , ПУШЕЩИЯ АУСПУХ е доказана отрова под носа на околните !!! И всеки желаещ може да го пробва като се затвори в гаража си и подиша "чистите" пушеци от това гориво !!! И решението на ЕС от 2035 е забрана на ВСЯКАКВИ АВТОМОБИЛИ С ЕМИСИИ , а не на такива с гориво от петрол или измислени "беземисионни горива" !!! Това в най-добрия случай може да си го карате на село , щото в града никой няма да го пусне !! Както и всички такива !! Затова и самия Фолксваген отдавна обяви , че от 2030 ще произвежда САМО електромобили !! Чисти , с батерии !!

    Коментиран от #5

  • 3 Ахъм европеец

    2 1 Отговор
    Те всичките, които ги "покани" баба Меркел затова са дошли - да дишат чист въздух и да плащат двойно и тройно за електрокари ...
  • 4 Алиту

    0 0 Отговор
    "...Това води до създаването на етанол, който след това се дехидратира, за да се създаде етилен, който може да се трансформира в бензин чрез процес, наречен олигомеризация. Чрез този процес късите въглеводородни молекули се свързват във верига, за да се получат по-дълги и по-енергийни молекули..."

    Тук, бате, всичко чух, нищо не разбрах :-D :-D :-D
  • 5 Един

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Въглеродни емисии при ползването на това гориво, са намалени с 85% в сравнения със стандартния бензин, което си е голямо постижение! А синтетинчите горива, които се произвеждат от въглеродния диоксид във въздуха са почти на 100% въглеродно неутрални, понеже това, което е изгорено и върнато в атмосферата, колкото и да е малко, се взима и се преработва отново! Какви пушеци и какви сажди ще отделят тези горива, в сравнение с бензина и дизела - нещо съвсем минимално, като в същото време се произвеждат изцяло от възобновяеми източници! А за "екологичните" батерии, които се произвеждат от изкопаеми и невъзбновяеми източници не ми говори!

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ироничен

    0 0 Отговор
    Бентли тегли ремарке със слама....
    Виждал съм и Тесла, която влачи ремарке с джибри и дърва, но не я снимах, защото шофьорът беше вътре и без неговото съгласие работата става незаконна.
  • 8 Жеков

    0 1 Отговор
    Ай най-накрая да ви доди акъла,че сички треа караме Plug-inчета, с мънинки батерии. Целта е - в града да няма изгорели газове, а извънграда да се пърди на воля и да се радват дърветата!