Last news in Fakti

2 Януари, 2024 11:35 10 593 11

Хакери откриха таен “Режим Илон”, който отключва много функции

  • tesla-
  • model 3-
  • мъск-
  • хакери

Смята се, че е предназначен за висши служители

Хакери откриха таен “Режим Илон”, който отключва много функции - 1
Снимка:Shutterstock

Хакери са открили "Режим Илон" на Tesla, който им позволява да заобикалят ограниченията на автопилота. Група от Техническия университет в Берлин успешно проникна в бордовата система на Tesla Model 3, отключвайки автопилота и други функции, които обикновено изискват допълнително заплащане за калифорнийските модели. Хакерите са инвестирали в оборудване за хакерската атака, като са използвали пренапрежение, за да предизвикат грешки в системата, което е довело до активиране на "Режим Илон".

Струва си да се отбележи, че подобни манипулации изискват физически контакт с автомобила, което изключва дистанционно хакерство. Въпреки че съществуването на този режим не е официално признато, спекулациите сочат, че той може да е предназначен за Илон Мъск и избрани високопоставени служители, които да използват пълноценно възможностите на електромобила.

Забележително е, че хакерите разшириха успеха си, като активираха още две платени опции - отопление на задните седалки и постигане на по-динамично ускорение - използвайки същия метод. Освен това те получили достъп до личните данни на водача, включително записи в календара, телефонния указател и координатите на последните пътувания. Пробивът поражда опасения относно сигурността на системите на Tesla и потенциалното използване на премиум функциите от неоторизирани потребители.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 омъскаряване

    36 6 Отговор
    Еретици 😂😂😂 Поругали са "храма" на "свети" Илон-Шегобиец😅
  • 2 Знайко

    30 5 Отговор
    Ай честито на печелившите!
  • 3 странно

    42 5 Отговор
    има ли още хора да вярват че може да съществува някаква сигурност в единкомпютър?

    Коментиран от #4

  • 4 Чети внимателно

    21 5 Отговор

    До коментар #3 от "странно":

    Трябва ти физически достъп до този компютър. Тоест автомобилът или трябва да е твой или някой да ти го открадне за да ти го направи по-бърз и да ти отключи опции за 12 000 долара.

    Ако целта е да ти откраднат контактите и графика на календара, много по-лесно ще е да ти откраднат телефона, отколкото автомобила. В този случай дори няма нужда от кражба на телефона, защото няма да им трябва физически достъп, а само да ти хакнат акаунта на облака.

    Новината не е никаква новост защото тези платени опции от години се активират от гаражни фирми включително в България. Активират и нещо много по-важно - безплатното зареждане на supercharger. Тоест новината е положителна за шофьорите, а не отрицателна. Отрицателна е за Тесла, която ще търпи финансови щети.

    Коментиран от #7

  • 5 Aлфа Bълкът

    8 4 Отговор
    Като на кино, ама наистина:

  • 6 смолата

    7 5 Отговор
    Много са хубави теслите. Затова в автокъща кентавър има 2 вече .... хахахаха
  • 7 РЗС

    17 5 Отговор

    До коментар #4 от "Чети внимателно":

    Най вероятно режим Илон го има както казват за висши служители и самия Илон в случай на извънредни ситуации, с който режим могат да отворят и използват всяка тесла на пътя за бягство. Война, нападение, атентат, тероризъм и тн. Предполагам имат специален код, с който всяка тесла ставя тяхна и с пълен потенциал на възможностите за да изчезнат максимално бързо и да са в безопасност. А какво ли би станало, ако хакнат сървърите на тесла и отключват фул селф драйв на теслите, ставаш заложник в собствената си кола. Всяко устройство с Интернет може да бъде хакнато, не е въпроса дали може, а кога и докато ти хакнат телефона и разбъзикат напрежението с възможност да се запали, то колата ти физически може да те убие. Филмите в който ти хакнат колата и те пляскат в някоя стена са само въпрос на време. Ще го доживееш и пак ще говорим.
  • 8 Пешеходец

    12 2 Отговор
    А кой режим се активира като спре тока?
  • 9 Владимир Путин

    4 1 Отговор
    Пред ЕМИ всички тесли и илони са равни!
  • 10 гост

    7 0 Отговор
    хахха. другите марки имат много по-слаба защита и се пробиват дистационно, без специално оборудване и т.н. всяка кола може да бъде хакната, само усилието и знанията са от значение дали ще е успешно или не. всички се фокусират върху тесла, а киа и хюндай ги крадат ученици с усб кабел и отвертка, ама никой не мрънка.

    Коментиран от #11

  • 11 Пуяка

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Съгласен.