Last news in Fakti

21 Март, 2024 12:48 2 648 14

Първият чипиран с Neuralink човек показва как играе шах на компютър с ума си (ВИДЕО)

  • чип-
  • чипиране-
  • имплант-
  • neuralink

Зарядът на импланта е достатъчен за няколко часа непрекъсната работа, след което трябва да се попълни с помощта на специална възглавница с функция за безжично зареждане

Първият чипиран с Neuralink човек показва как играе шах на компютър с ума си (ВИДЕО) - 1

През януари тази година първият парализиран доброволец претърпя операция за инсталиране на имплант Neuralink в черепа му, което му позволи да се научи да управлява курсора на лаптоп буквално с ума си. Тази седмица компанията публикува видео, демонстриращо новите физически възможности, придобити от доброволеца след тази операция.

По време на излъчването, което Neuralink предвидимо проведе на Platform X на Илон Мъск, представител на компанията запозна публиката с 29-годишния Ноланд Арбау, който преди осем години претърпява травма на гръбначния мозък и губи използването на четирите си крайника. Както обясни самият пациент, който е на специален стол, той не може да движи ръцете и краката си, а също така не усеща нищо под нивото на раменете.

В същото време самият доброволец беше в страхотно настроение по време на предаването, много се усмихваше и шегуваше. По думите му той е претърпял много лесно операцията за поставяне на импланта и още на следващия ден е бил изписан от болницата. След известно обучение и настройка на оборудването той се научи да контролира курсора на екрана на лаптопа с ума.

Опитва стратегическата игра Civilization VI и шаха, но Ноланд Арбоу предпочита втория и на някакъв етап толкова се увлича от това занимание, че му е много трудно да изчака батерията на чипа да се зареди отново за да продължи експериментите си. Нека ви напомним, че зарядът на импланта е достатъчен за няколко часа непрекъсната работа, след което трябва да се попълни с помощта на специална възглавница с функция за безжично зареждане. Предполага се, че серийната версия ще се зарежда, докато пациентът е в леглото и спи.

Първият пациент с мозъчен имплант Neuralink призна, че технологията на компанията не е лишена от недостатъци, но той е убеден, че е в самото начало на пътуването и вече в сегашния си вид нейните разработки са променили значително живота му. Експерти, интервюирани от CNBC, обясниха, че други разработчици на невронни интерфейси са постигнали подобни резултати много преди Neuralink, но активността на тази компания по отношение на научните публикации все още е изключително ниска.

Ще минат няколко месеца, преди американските регулатори да позволят на Neuralink да извършва операции на други доброволци и по-късно да започне масово производство и инсталиране на имплантите. Представители на компанията казаха, че се надяват в бъдеще да се научат как да възстановяват загубеното зрение с помощта на своите импланти.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    17 11 Отговор
    По-точно компютърът си играе с ума му. Не виждате ли, че е зеленчук?

    Коментиран от #6, #11

  • 2 !!!?

    8 15 Отговор
    Копейкин вече е чипиран от Доналд Тръмп...сега чака с нетърпение да го поздрави за влизането му в Белия дом !!!?

    Коментиран от #3

  • 3 на батко меката кит

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "!!!?":

    къде се обаждаш ма моме с мъжки черти
  • 4 Последния Софиянец

    5 5 Отговор
    Изкуственият Интелект ще командва хората чрез чипове.
  • 5 Гледам и виждам

    7 5 Отговор
    То хубаво ама има и страна Б. Изтъкана от алчност и жажда за контрол, където всеки от нас може да получи чип в главата без дори да го желае. Справка Ковид-19.

    Коментиран от #9

  • 6 Аз Човекът

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Това е начина да го имплантират серийно....първо на зеленчуците, после на инакомислещите. На овците е лесно, те сами ще отидат.
  • 7 Алекс

    8 3 Отговор
    Всичко това ще бъда обвито в обвивката за наше добро за наше здраве и прочие! И когато разберем всъщност какъв е бил големия план вече ще е твърде късно!
  • 8 Еееееее

    6 3 Отговор
    Какво толкова, сложили са му копче ON/OFF.
  • 9 никола гешев

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Гледам и виждам":

    Точно лошите "хамери" тебе ще чипират,за да научат как правиш киселото зелИ и домашната шльокавица!

    Коментиран от #10

  • 10 Гледам и виждам

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "никола гешев":

    Бих отговорил ама с чипирани не комуникирам
  • 11 хайлайв

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    По-кротко, ти в момента може да си пъпеш, но не се знае кога може да станеш и ти зеленчук

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    2 1 Отговор
    това е толкова благородно и достойно, а отнася основно критики. по този начин може да върнат моториката на инвалиди и зрениеот на слепци. представете си, че си управляват протезата на ръката и са не по-малко сръчни от здрав човек. нека хората сами си решават искат ли или не подобен чип. сигурен съм, че от гледната точка на инвалида възможността да си върне зрението е за предпочитане пред страха да му сложат чип в главата.