Last news in Fakti

9 Юни, 2020 17:55 7 846 35

Екологът Тома Белев пред ФАКТИ: Строежът в ''Алепу'' е незаконен

  • алепу-
  • алепу вилидж-
  • строеж-
  • тома белев-
  • еколог

Белев изрази надежда, че ДНСК ще промени позицията си и строежът в ''Алепу'' ще бъде премахнат, защото не може да съществува в тези си параметри

Екологът Тома Белев пред ФАКТИ: Строежът в ''Алепу'' е незаконен - 1
Снимка: ФАКТИ

''Това е типично за днешното време. Създаването на привидност. Привидно е законно, защото го е казал шефът на ДНСК или строителният министър, привидно е законно, защото някой е събрал подписите на директора на РИОСВ. А реалността всъщност е точно обратната. Ние можем да бъдем сигурни, че в този имот не е приложен Законът за устройството на Черноморското крайбрежие, тъй като този имот е в зона А на Черноморско крайбрежие. Там имаме много ниски параметри и този закон не е приложен'', това заяви с категоричност пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ екологът и общински съветник от ''Демократична България'' в Столичния общински съвет - Тома Белев. Той коментира скандалния строеж в местността ''Алепу''.

''Можем да бъдем сигурни, че когато е прилаган Законът за биологичното разнообразие, който регламентира дейностите в Натура 2000, тъй като това са две Натура 2000 зони и обект по Рамсарската конвенция, не са прилагани европейските директиви. Да, там има произнасяне с един подпис, но директивите не са прилагани. Ако бяха прилагани директивите там нямаше да има подобно строителство и подобно разрешение. Ние знаем, че подробните устройствени планове трябва да отговарят на общите устройствени планове. В случая подробният устройствен план, който е разработен, той не отговаря на общия устройствен план на Община Созопол'', продължи Белев.

''Има една привидност. Опитват се да ни убедят в неща, които не са верни и колкото повече не спира този незаконен строеж, толкова повече нещата излизат наяве. Излиза наяве кой е инвеститорът, кой строи, кой го е проектирал. Вижда се, че това са хора близки до властта'', коментира екологът.

Лили Маринкова отбеляза пред госта си, че зад това строително недоразумение наднича ''Главболгарстрой'', фирма, която е фаворит на настоящия премиер. По този повод Тома Белев заяви следното: ''Фаворит е на последните премиери от 1993 г., когато беше приватизиран''.

''Това е частна фирма, конгломерат с множество интереси, получаващ множество обществени поръчки, въздейства върху много процеси, включително върху такива процеси: ще се строи ли магистрала ''Струма'' или няма да се строи?'', допълни Тома Белев за ''Главболгарстрой''.

''Със сигурност в близост до нещо, което в бъдеще биха го назовали перла с 1000 легла, което е в момента строежът в ''Алепу'', е строежът на нос ''Свети Тома'', то е съседният имот. Това беше дълго време действително перла в ''короната на Главболгарстрой''. Беше получил награда за най-добра сграда на годината с рекламиране за екологосъобразност. Всъщност ''Свети Тома'', курортният комплекс, е построен наполовина в буферната зона на резервата ''Ропотамо'', където беше забранено всякакво строителство'', заяви още екологът Белев.

''Повечето от олигарсите, това, което наричаме олигарси, т.е. богатите хора, които станаха богати благодарение на близостта си с властта, са собственици на по едно ''Малко царство'' по нашето Черноморско крайбрежие'', сподели общинският съветник.

''В периода от 2005 до 2009 г. за 4 години там (по Черноморското крайбрежие) се ''родиха'' множество анклави'', заяви той и отбеляза, че ''Литекс'' на Гриша Ганчев е направила 6 или 7 заменки.

''Аз не знам защо се шегуваше (б.р.  премиерът Борисов), след като още преди два месеца е издаден Акт 16 за приемане на ''противосвлачищното'' съоръжение хотел. Аз съм лесовъд и мога да кажа, че мен са ме учили мои учители какво е противосвлачищно съоръжение. Не са ме учили, че това е противосвлачищно съоръжение. Вероятно някой архитект може да обясни как с един хотел може да спрете свлачището, но моите професори не са ме обучавали на подобно нещо. Той не се докосва изобщо до свлачището. Излязоха архитекти, обясниха за какво става дума.

Всъщност там беше разрешено да има подпорни стени и пилони. Това пише в документа от РИОСВ-Бургас, който е представен от инвеститора. След това, без да информират РИОСВ, те са подменили начина на строителство и на застрояване, премахнали са подпорната стена и са направили подпорен хотел с подпорни стаи, с подпорен асансьор и с подпорни стълбища. Но това не личи по документите в Министерството на околната среда и водите, което е едно поредно нарушаване на поредния закон'', добави Тома Белев.

''Сделката е законна, дейността е незаконна. Според мен Дирекцията за национален строителен контрол ще трябва да избере. Или да си върши работата, или да се саморазпуска. Не може да позволим държавните служители да ни лъжат нагло. Те не са политици. Директорът на ДНСК не е политик, той няма право да лъже гражданите. Всичките тези служители, на които плащаме заплатите, нямат право да ни лъжат в очите'', отбеляза той.

''Когато се приемаше общия устройствен план на Община Созопол експертите по екологична оценка и експертите по оценка за съвместимост изрично подчертаха, че това застрояване там трябва да бъде намалено. То е вредно за обектите, които те изследват. Но Министерството на околната среда и водите не се съобрази с това и съответно го е одобрило, без да наложи съответните ограничения. Което си е пряко нарушение на Директивата за хабитатите. Защото - да, компетентният орган има право да не приеме експертното мнение, но както казва съдът на Европейския съюз в няколко свои дела: той трябва да се мотивира. Не може на базата на информация, която не съществува, или която не е научна, да вземеш подобно решение. Ти трябва да се мотивираш'', категоричен бе екологът.

Тома Белев изрази надежда, че ДНСК ще промени позицията си и строежът в ''Алепу'' ще бъде премахнат, защото не може да съществува в тези си параметри.

''На мен ми е странно. Не може министър-председателят да се произнася, не може министър да се произнася, не може шефът на ДНСК да се произнася по един проект, който е скрит от обществеността'', недоумява той. По думите на Белев Община Созопол в разрез със Закона за устройство на територията не е направила публични подробните устройствени планoве и разрешителното за строеж на въпросния строеж.

''Ние не водим битка с никого. Ние водим битка за спазването на законите, защото колкото повече се спазват законите, толкова повече бизнесът ще прогресира. Когато не се спазват законите прогресира само определен малък бизнес, който го виждаме как си разчиства сметките'', каза още Тома Белев.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vvvvv

    16 49 Отговор
    Май доста го е яд, че не е успял да ги изрекетира, както на много други места. А законността е такава и е факт, че строежът не нарушава нито един закон. В Дневник имаше хронология и проблема си е в държавата.

    Коментиран от #15, #27

  • 2 Борислав

    36 3 Отговор
    То че е незаконен май всички го разбраха, но какво значи" да се отменни решение"? Един вид "Извинявайте", а ма че това си е корупция и злоупотреба с власт. По този начин до никъде няма да стигнем.
  • 3 Гост като гост

    19 33 Отговор
    И тоя привърши парите и започна да лае !
    Цяла България разбраха преди него, че е незаконен.

    Коментиран от #5

  • 4 Петър

    35 1 Отговор
    Абе законен си е тоя строеж,на тия хора дето ги строят тия кочини,всичко им е законно.
  • 5 Хехе

    17 5 Отговор

    До коментар #3 от "Гост като гост":

    Я потършувай в нета и виж този колко е свършил парите.
    Особенно последният транш от Европа.
    Миналите му милиони не ги броя.
    Но седни преди това.
  • 6 Усмивката

    30 13 Отговор
    Браво на човека. Обективно и смисленно обяснено. Дано има повече такива граждани с гражданска съвест и позиция
  • 7 Усмивката

    27 1 Отговор
    На Бйко Борисов явно не му пука. колкото повече се краде , толкова повече зависими от прокуратурата и хунтата има. Така се ръководи държава. С зависимости
  • 8 фен

    17 15 Отговор
    Зелен рекетьор!

    Коментиран от #9

  • 9 Усмивката

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "фен":

    Това ли измисли. Лепите етикети за щяло и не щяло. И главния ви прокурор е на това ниво.
  • 10 Синдикат на Ало Измамниците

    12 10 Отговор
    Ох мамини сладък, теб трябва да те довършат с камъни!
  • 11 Мосю Алфонс

    19 9 Отговор
    И Тома Белев , не е по малък битов отпадък . от тези за които говори.
  • 12 Рошко

    15 7 Отговор
    Аз само да попитам гусин екол****а. Досега къде беше и за какво получавате заплати?

    Коментиран от #17, #22

  • 13 Законен

    15 2 Отговор
    - ами ако е законен, защо е обявен за "подпорна стена", а всъщност СВЛАЧИЩНИ ПРОЦЕСИ ТАМ НЯМА /казано е от... Валери Симеонов . Хайде сега, Валерка, да видим ще стоиш ли на думата си или, по подобие на един професор, ще се плеснеш по чебото И ЩЕ ВИДИШ СИТУАЦИЯТА В НОВА СВЕТЛИНА/. Може да е всякакъв Тома Белев /повечето атаки срещу него не са безоднователни/ - но в случая фактът е факт - строи се хотел там, където не може по закон да се строи такова нещо. А бихте ли ми посочили подпорна стена с асансьорни шахти и стълбища?

    Коментиран от #29

  • 14 Ало Белев

    17 2 Отговор
    подпорния хотел си е напълно законен. Стига си плещил глупости. Баце каза, че е законен, ще стане много красив и птички ще пеят. Свръх модерен укрепителен строеж, по нова технология с луксозни стаи, асансьори и паркинг. Измислен от Захариев. Аз вярвам на Баце само не разбрах каква ще бъде цената на стаите и колко ще се плаща за чадър и шезлонг? Басейна безплатен ли ще е и дали е включен към пакета с услуги. Всичко си е наред. Само някаква защитена зона от присъствието на социално-слаби българи, маргинали и гадове. Изобщо за лош материал. Проблеми няма.
  • 15 Ха ха

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "vvvvv":

    Също като при Божков,казваш.Закона не е нарушен.Има само държавни корумпирани служители и държавни рекетьори.
  • 16 може би

    16 2 Отговор
    Не разбрахте ли, че това незаконно строителство е на човек с много пари и власт от ранга на Борисов и най-близките от хунтата му. А защо да не е на Борисов, Доган и Пеевски? Те са с неограчена власт и пари.
  • 17 Тома

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Рошко":

    Объркал си са много . ние не получаваме заплати като вас , ние получаваме милиони.
  • 18 Император Каракала

    9 1 Отговор
    Прословутата фраза на този държавник от миналото е! " Парите не миришат" ! - в отговор , на протестиращите " гербери"( б.а,) Съсловието, което обработва животински кожи, с урина на животни, по това време! Финансов Министър, Министър на Земеделието ( Танева! ) Външен Министър , ПР на Министър Председателя) с къща за милион! А Ганьо спи или си пие ракийката пред телевизора, без да се усети, че му влиза дълбоко! По същата причина, България, попада под Османско робсттво, за 500 години! ДПС ИМАТ АЛТЕРНАТИВНА ИДЕЯ! И ТЯ РАБОТИ В МОМЕНТА!
  • 19 Мисирка

    7 1 Отговор
    То без туй на това море няма хотели на нормални хора , или са на бивши мутри , или на бивши министри
  • 20 Мисирка

    3 1 Отговор
    То без туй на това море няма хотели на нормални хора , или са на бивши мутри , или на бивши министри
  • 21 Правят ни на луди

    6 2 Отговор
    Дано ,тези клетки са за продажните политици.Бойко, ти не си за там,ти си за МАЗЕТО на този бъдещ хотел.
  • 22 Ми бил е в

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Рошко":

    Софийска община. Алепу май не е на териториятя на Софийска община.
  • 23 Еколог

    8 1 Отговор
    Баба ми умря преди около 20 г. Но дори с костите си от гроба ще познае, че това не е подпорна стена. Ако ББ е пич, за какъвто се представя, трябва да намери начин инвеститорите да възстановят местността в предишното състояние. Но бас държа, че няма да го направи.
  • 24 ИВАН

    3 1 Отговор
    Законен по мутренските закони, ама не и по природните и човешките закони
  • 25 Георги

    4 2 Отговор
    Този се показа най-накрая. Ама трябваше първо "големите" да си дадат мнението, че чак тогава да има и той свое такова. Защо не взе отношение още в началото на разкритията?!
  • 26 Ники

    2 2 Отговор
    Тома Белев не е по-малък измамник от тези, за които говори. Да не се прави на много заинтересован, защото на всички им е ясно, че този само парите го интересуват.
  • 27 Цецо

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "vvvvv":

    Тома Белев винаги го е яд, когато не получи лична изгода, от която и да било ситуация.
  • 28 pepi 52

    3 2 Отговор
    Г–жо МАРИНКОВА не ви ли неудобно да каните този псевдо еколог от чиято дейност са унищожени хиляди декари борови гори , броене за милиони левове на мишки,бръмбари и прелетни птици,изгонен от общинси паркове като некадърник. Но защо ли ви питаме като гостите са ви от същия дол дренки с фалшиви дипломи и измислени ФАКТИ !!!
  • 29 НТД

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Законен":

    А защо след 15 години го забелязаха. А къде беше държавата да вложи някой друг милион, ей тъй на преди 15 години.Така сега нямаше да строи. Някой е укрепил за своя сметка държавния бряг безвъзмездно ли. А за асансьорите са си съоръжения и са съвременни придобивки. Ако нямаше щеше да се пита - защо няма !?
  • 30 Garrincha

    1 2 Отговор
    Белев, там ... за едни поръчки ... за фирмата на жена ти ... айде, после ще се чуем ... да измислим нещо, а ...
  • 31 Стефан

    2 2 Отговор
    Главата на зелената мафия у нас да говори за незаконни неща е смехотворно!
  • 32 Боби

    2 2 Отговор
    Баш Белев да ми говори за законност е някак тъпо
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Тервел

    2 1 Отговор
    Белев е страшен измамник. НПО-тата, които са свързани с него и с жена му Весела Кавръкова са замесени в редица злоупотреби.