Last news in Fakti

10 Август, 2021 18:56 7 566 40

Димитър Делчев за ФАКТИ: Резултатът винаги е перверзен, когато се подхожда по този начин

  • димитър делчев-
  • изправи се бг! ние идваме!-
  • има такъв народ-
  • правителство-
  • итн

"Липсата на конкретика, липсата на хора, които могат да изпълняват дълбоки реформаторски политики, доведе до нашето логично решение да гласуваме против този кабинет", обясни представителят на "Изправи се.БГ!" Ние идваме!"

Димитър Делчев за ФАКТИ: Резултатът винаги е перверзен, когато се подхожда по този начин - 1
Снимка: ФАКТИ

"Много преди интервюто (б.р. на Петър Илиев от "Има такъв народ") имаше съмнения, да не кажа за всички, но за част от личностите, които се предлагат от "Има такъв народ". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ председателят на Движение "България на гражданите" - Димитър Делчев.

Както е известно, ДБГ е част от обединението "Изправи се.БГ!" Ние идваме!".

Делчев сподели, че в Движение "България на гражданите" е имало различни мнения по въпроса дали да бъде подкрепен проектокабинетът на ИТН, но в крайна сметка са преобладавали гласовете, които са против предложеното от "Има такъв народ" правителство.

"Големият проблем е, че ние още докато говорехме за политики и излизаше, че все едно те са съгласни за политиките, които ние предлагаме, дори имаха и декларация от трибуната, още тогава "Има такъв народ" отказаха да се ангажират писмено с тези политики", отбеляза Димитър Делчев. Според него това е било ясен знак, че тези разговори най-вероятно ще ги има до момента, в който те, като партньори, вършат работа на ИТН.

"Тези министри (б.р. предложените от "Има такъв народ") не биват възприемани като хора, които могат да довършат ревизията, което за нас от "Изправи се.БГ!" Ние идваме!" е важно, да продължават проверките и в Министерството на икономиката, и в Министерството на финансите, и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. А политиките, които в крайна сметка бяха заложени, те не са дълбоко реформаторски. В този документ, който те изчетоха и го наричат "свой политически ангажимент", аз не видях нищо за околната среда. А там има огромни проблеми. Ето, онзи ден в Комисията по ревизията стана ясно, че Ковачки през неговите тецове декларира много по-ниски въглеродни емисии. С червената светлина, която от ООН вчера светнаха, че човечеството върви към крах именно заради въглеродните емисии, изведнъж ние да сме толерантни към Ковачки, към това всеки да си мърси, както си иска, с цел да извлича милиони, това за мен е абсолютно неприемливо. Липсата на конкретика, липсата на хора, които могат да изпълняват дълбоки реформаторски политики, доведе до нашето логично решение да гласуваме против този кабинет", обясни детайлно и с конкретен пример политикът.

"Ако от "Има такъв народ" са разочаровани от това, че няма да има кабинет, нека да припомня, че има втори и трети мандат и те могат да потърсят и друг начин да не се отиде на избори. Ако не мине техният кабинет заради нашите аргументи и аргументите на колегите ни от "Демократична България", които днес обявиха, че също няма да подкрепят този кабинет, Конституцията е предвидила и други варианти за съставяне на кабинет, за да не се отиде на избори. От "Има такъв народ" не бива да подхождат егоистично към целия този процес, а може би да погледнат малко встрани и да видят процеса така, както хората отвън го виждат. А хората не са доволни от начина, по който еднолично се водеха преговори и разговори", каза още Делчев.

Лидерът на Движение "България на гражданите" не изключи и да има кабинет с първия мандат, постигнат с различни "хватки" - като например по-нисък кворум.

Той описа актуалната ситуация като сложна и заяви: "В тази ситуация да не се подхожда отговорно, да не се подхожда разумно и мъдро, това взривява всичко".

Делчев е за преговори между парламентарно представените партии, с изключение на ГЕРБ и ДПС. Преговори, в които да се постигне компромис и това кой да е мандатоносител да бъде просто един технически въпрос.

"БСП какви игри играят, хората сами могат да преценят. Постоянната смяна на позиции си е тяхна марка и те си знаят защо го правят", коментира политикът маневрите на социалистите.

Според него кадровата политика на "Има такъв народ" показва "неподготвеност и липса на проверка на личностите". "Когато ти не си подготвен с хора, които са "минали през боя", а просто си взел хора на кастинг в телевизията, резултатът много често е този и ние го видяхме как се случва пред очите ни. В някакъв известен смисъл, ако човек реши да бъде краен, може да каже, че това е политическа перверзия и че не се прави така, защото резултатът винаги е перверзен, когато се подхожда по този начин", смята Делчев за кадровата политика на ИТН.

"Когато ти имаш 65 депутати, 13 или или 34 и не ти стига до 121, тогава сядаш и намираш партньори. А партньори се намират най-малкото с политическо споразумение, каквото от "Има такъв народ" категорично отказаха да подпишат с нас. Това беше най-силният знак какво ни чака. Ако може такова политическо споразумение да се подпише в рамките на този Парламент - добре, ако не може - явно ще се отива на нови избори, от които ние не се притесняваме", декларира лидерът на Движение "България на гражданите".

"Oчевидно е, че личностите имат значение за изпълнението на политиките и ти няма как да откъснеш личностите от политиките и да кажеш: "Ние ще имаме прекрасни политики, а пък личностите е все тая кои ще са"", категоричен бе Димитър Делчев. В този контекст той даде като положителен пример със служебните министри Бойко Рашков, Кирил Петков, проф. Янаки Стоилов и проф. Велислав Минеков, окачествявайки ги като "решителни и компетентни". "Да предложиш хора, които очевидно не са се доказали в своите сфери и трябва тепърва да показват биографиите си пред медиите, тепърва да доказват дипломите си, е автогол. Това се случи с първия мандат до този момент", изрази мнението си Делчев.

Според него лично и хората от обединението, част от което е той, е хубаво да се направят усилия да не се ходи на нови парламентарни избори.

Димитър Делчев отбеляза, че създаването на комисия "Буджака" по обща на инициатива на "Има такъв народ" и ДПС е знак. "Когато ти си тръгнал да съставяш правителство с едни партньори, а всъщност всичките ти действия са насочени не към увеличаването на пенсиите и преизчисляването им и не към смяната на Гешев като главен прокурор, а към това да прокараш точка, която е важна за ДПС, очевидно думите не отговарят на действията", допълни политикът от "Изправи се.БГ!" Ние идваме!".

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 30 Отговор
    Наесен на изборите Мая и Христо с 130 депутати.

    Коментиран от #2, #27

  • 2 Софиянец

    25 23 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Мая и Слави може да не влязат в НС !
  • 3 ГОЛА ВОДА СТЕ

    28 8 Отговор
    ЕДНО ПТАВИТЕЛСТВО НЕ МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ....ЗА КАКВО СТЕ В ПАРЛАМЕНТА....ВРЪЩАЙТЕ СЕ НА УЛИЦАТА

    Коментиран от #20

  • 4 Стига чалгари

    27 17 Отговор
    Слаби позор, бойкот на 7/8 и затвор!

    Коментиран от #5

  • 5 Софиянец

    24 11 Отговор

    До коментар #4 от "Стига чалгари":

    бойкот на Прокопиевите медии!
  • 6 БАЦО ВРЪЩАЙ СЕ

    14 23 Отговор
    ТИЯ СА ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ.....
  • 7 мислещ

    36 3 Отговор
    Още като предложиха Николай Василев, Армутлиева, Ваксърката и сикаджията в първия кабинет, беше окончателно ясно всичко.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Анализ

    33 9 Отговор
    ИТН са по-лоши и от ГЕРБ!
  • 10 7878

    19 9 Отговор
    Хората на Слави не са обиграни като Боко!
  • 11 Офшор

    26 7 Отговор
    Петър Илиев Барбадоса пере пари на Слаби и ДПС/ГЕРБ/НДСВ.
  • 12 Според политолози

    21 3 Отговор
    След реакцията на всички останали партии нещата са ясни. Решението на Слави Трифонов и „Има такъв народ“ е правилно, защото има опасност, ако го подложат на гласуване, ГЕРБ и ДПС да им гласува правителството. Това ще е пълен провал. Подобен ход от страна на тези двама играчи, които в момента са в тотална немилост, хич няма да ме изненада - просто, за да разбъркат колкото се може нещата.

    Коментиран от #14

  • 13 Сатана

    8 29 Отговор
    Тошко каза,че ще изчегъртат ГЕРБ.Това е важното и трябваше да го подкрепите.Само те имаха топките да го направят.

    Коментиран от #15, #23

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 мислещ

    14 5 Отговор

    До коментар #13 от "Сатана":

    Е той и тиквата беше казал, че ще вкарва доган в пандиза. Дай направо за него да си гласуваме, а?
  • 16 ЧОЧО

    15 4 Отговор
    Щом не може да съставят правителство,никакви заплати.Предния парламент 10бона за един месец,сега същата работа.Някои хора не могат да вземат толкова за две години.Без никаква отговорност пълнят гушите.
  • 17 Първият софиянец

    5 16 Отговор
    "Наесен на изборите Мая и Христо с 130 депутати."гладна кокошка просо сънува а този Христос е преди всичко Юда предател на семейните ценности
  • 18 Да видях

    11 6 Отговор

    До коментар #14 от "ГЕРБ е унищожен":

    Странно че и онези жълтури от ПИK и Томова от афера реват в синхрон с ужасни обиди към Слави и е разкрил картите си че бил проект на " льотчика" както го нарича Томова. Мантрите че уж били в конфликт Радев и Трифонов се оказали кьорфишек. Много ги заболя Герболезите смазани. И е прав Слави че с подкрепата на тези 658 хиляди гласували за него,Радев печели на 1-ви тур. Ликувайте

    Коментиран от #21, #37

  • 19 mi6osp

    6 5 Отговор
    С декларацията си за оттегляне на поредното си предложено правителство Трифонов обяви, че лидерската партия ИТН е смъртоносно болна. Погребението на ИТН ще е евентуално след гласуване ѝ с "против "и въздържал се "за правителството с мандата на БСП.
  • 20 Анджело

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "ГОЛА ВОДА СТЕ":

    Че Теифонов кога е бил на улицата бе? Тпй си е или в студиото или в джипката или вкъщи или по ресторанти или по далавери
  • 21 Стойко

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Да видях":

    Абе да попитам....Има тук един известен като смешкото, с едрия шрифт . Този смешко, който досега нищо не е познал в прогнозите си. И за кабинета ББ4 ,и за времето на БАЦЕ през юли и че Бацото ще садял 63 гласа на Слави за кабинет. Та Слави изтегли проектокабинета си след като не ги подкрепиха ДБ и ИСБГНИ, та да не вземат да ги подкрепят ГЕРБ и ДПС. И да гласуват кабинета му! Та смешко ако се появи я напиши пак какво мислиш че Станислав Тодоров Трифонов подкрепя генерал Радев за да бъде преизбран на 1-ви тур?!?!

    Коментиран от #22

  • 22 Хахахаха

    10 3 Отговор

    До коментар #21 от "Стойко":

    С политиката на Слави, с тази подкрепа най-много Радев да загуби някой глас!

    Коментиран от #38

  • 23 Хаха

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Сатана":

    Страхливци! И тиган не могат да изчегъртат. Що бягат от гласуването като теб от тамяна?
  • 24 mi6osp

    14 4 Отговор

    До коментар #14 от "ГЕРБ е унищожен":

    Декларираната от Трифонов подкрепа на Радев за втори мандат , си е присламчване към победителя и опит да изплува от плаващите пясъци, в които се самонасади, с помощта на високия рейтинг на президента.
  • 25 Бойко 2

    8 4 Отговор

    До коментар #14 от "ГЕРБ е унищожен":

    Ще видим утре като се събуди Слави кой му се е присънил за президент
  • 26 Е.С.

    11 2 Отговор
    Ултралибералното правителство на Слави Трифонов не се състоя. Господ ни пожали!
  • 27 Някой от гората

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нещо си се обърка,може имаше предвид 130 гласа
  • 28 Новото правителство:

    7 1 Отговор
    Мм дааа трябваше по-друго ядче:
    Министър председател - Тошко Африкански
    Министър на вътрешните работи - Кондьо
    Министър на външните работи - Азис
    Министър на образованието и културата - Софи Маринова
    Министър на финасите - Милко Калайджиев
    Министър на здравеопазването - Сашо Роман
    Министър на екологията - Орхан Мурад
    Министър на енергетиката - Фикрет Стораро
    Министър на войната - Луна
  • 29 Кирилов

    2 2 Отговор
    Другари,бивши комсомолски секретари(от ДБ(джендър България) ) и вие,другари от БКП(ДСБ ,"юристи " и "икономисти костовисти)
    Е,що сте такива .утки майни,А?

    Коментиран от #31

  • 30 Гого

    2 1 Отговор
    Интересно когато Христо Иванов стана министър кой го познаваше? Колко неизвестни хора станаха министри и тогава ги опознахме?
  • 31 минко

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "Кирилов":

    ЧАЛГАРИ, МУТРОПИТЕЦИ и разни други ....ЕЦИ . . . писна ни от вашите КЗЧЕЦИ !!!

    Коментиран от #35

  • 32 Лудия

    4 0 Отговор
    В това време махалото се движи мноого бързо днес едни са симпатични след два дена други... Слави скочи в лодката на президента, но при задаваща се здравна криза, която заради несигурността в страната може да прерасне в икономическа. Ако на изборите Радев се с блъска със силен опонент може така да катастрофира, а заедно с него и тези в лодката му...
  • 33 Васил

    2 3 Отговор
    Преди ДПС-то забиваха нож в гърба а сега ДБ и Манолова толкова бързо прихванаха тактиката на Доган
  • 34 Тиква

    4 2 Отговор
    Поредния Умник. С лопата да ги ринеш и няма къде да ги зариеш даже. Слави и Мая и Иванов добре Ви изиграха. Но сте все умници и не се сещате какво и как става. И малките деца схванаха още преди изборите как ще изиграят Герб и компания. А това Дпс хвани и си го..ю
  • 35 Кирилов

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "минко":

    Това е положението ,следващия път пак да гласуват за Генчовци,и джендъри...Революция се прави с кръв ,а не на плаж нито на кафе и песни пред парламента
  • 36 Сатъра на Хана

    4 1 Отговор
    Адиос Слави , както казваме в Детройта , Ангелите на Ада умират в Щатите на свободните хора .ADIOS Hell Angeles die in Outlaws States. ... Другия път си татуирай Бъфи - убиеца на мутренски кренвирши
  • 37 Подкрепа за Борисов

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Да видях":

    Дали същите шантавяци ще гласуват отново за Чалгаря Вервай си Троле Лъжлив само кал знаете да хвърляте
  • 38 Подкрепа за Борисов

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Хахахаха":

    Радев втори мандат няма да види Сега започват Кризите тук и всичкото това благодарение на Радев Същите тези които го величаят ще го изгонят с камъни Както Слави пропадна че и по зле ще е Радев
  • 39 Ender

    2 3 Отговор
    Ооо чакайте новите избори, да видите истинска перверзия като не влезете в парламента! А най-смешното е, че сами си го причинихте! Само с ИТН имахте шанс да сте значеничими и го пропиляхте! Хахах!
  • 40 ганев

    1 2 Отговор
    ЕИ митю ТИ ПЪК КОИ СИ БЕ движение българия на гражданите ОТДАВНА ОТДАВНА ПОТЪНА ЗАЩОТО МНОГО КРАДЯХТЕ И СЕГА ПАК СЕ БУТАТЕ ДА ПЛЮСКАТЕ НО ТОЗИ ПЪТ НЯМА ДА СТАНЕ