Last news in Fakti

25 Март, 2022 15:06 9 744 18

Адв. Росен Рашков за ареста на Борисов: Бързали са, искали са да покажат, че и божествата могат да кървят (ВИДЕО)

  • росен рашков-
  • иван гешев-
  • прокуратура-
  • главен прокурор-
  • васил божков

Европрокуратурата може да изземва дела от държавното обвинение

Адв. Росен Рашков за ареста на Борисов: Бързали са, искали са да покажат, че и божествата могат да кървят (ВИДЕО) - 1

Kонстатацията, че прокуратурата минава в настъпление по-скоро е вярна. Аз мога да добавя и че само в България гл. прокурор прилича на политическа фигура, той се държи като политик, участва в такъв тип дискусии, той е разпознаваем сравнимо с една политическа фигура. В една държава, в която има върховенство на правото, категорично не е така. Това заяви адв. Росен Рашков от "Правосъдие за всеки" в студиото на ФАКТИ.

"В момента наистина има такъв момент на престрелка между две и институции и вероятно това е продиктувано от смяната на ръководството, още от времето, когато Бойко Рашков стана служебен министър на вътрешните работи. Това със сигурност се отразява на качеството на работата на всяка една от двете институции, но аз мисля, че промените в МВР са основно в позитивна насока. Доказателство за това е, че беше потърсена отговорност най-малкото незабавно, бяха предоставени материали по отношение на побоя под колоните на МС, потърсена беше отговорност и беше започнато производство по отношение на лица от личния състав на МВР, които участваха в това абсурдно, безумно, срамно действие.

На МВР не трябва да му се спестяват похвалите, че много успешно успя да свие обема на купения вот, защото с акциите си според мен допринесе поне една идея да бъдат по-честни изборите. Така, че в МВР по-скоро може да се каже, че промените и реформите са позитивни, не същото мога да кажа за българското държавно обвинение.

Безспорно отказът на прокуратурата да довърши или да продължи тези действия и освобождаването на задържаните лица (Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севдалина Арнаудова - бел. ред.) чисто социално вероятно е довело до някакви репутационни вреди и за МВР, и за управляващата коалиция. По отношение на европейската прокуратура да започнем с това - тя е създадена на основание на няколко нормативни акта - регламент, директива, по-конкретно Регламент 1939, който е пряко приложим всяка страна-членка. Европрокуратурата има изключителна компетентност в определен вид деяния - когато има деяния, които са свързани с финансови злоупотреби, пряко засягане на финансовите интереси на Съюза, намесени с европейски пари - както го разбират хората. Там тя има право не само да започне разследване конкретно, тя има право да изземе започнало такова.

Това, което тук е започнало и някой си мисли, че може би за пореден път ще бъде заметено и ще се покрие, както е ставало досега, тънката разлика е, че ако в този доклад на АДФИ, който от миналата година се оказа, че го има - за няколко стотин милиона - и се окаже, че има намесени европейски средства, това попада под изричната компетентност на европрокуратурата и тя може да изземе цялото дело.

Създаден е вече такъв прецедент, че има вероятност да има някаква конкуренция и тогава включително на нашето обвинение ще му се наложи, иска и не иска, да започне да действа. Нагледал съм се през годините на двойния стандарт, който прилага държавното обвинение - как за определени лица и деяния е сляпо", каза той.

Той обясни, че липсата на възможност да има съдебен контрол в момента на отказите от образуване на досъдебно производство се явява най-сериозният чадър и най-голямото беззаконие, който води до иманентното чувство за липса на справедливост у българите.

"Няма спор - МВР е допуснало някакви пороци, най-малкото за участие и при данни за участие на лица, които са били членове на МС, тези действия по разследване е трябвало да бъдат извършени от следовател, това не е направено. Може би генезисът на това се крие в дълбокото недоверие между МВР и прокуратурата. Вероятно са бързали и не са искали да изтече информация, може да са искали да покажат на хората, че все пак божествата могат да кървят, че и срещу тях може да има разследване и те също могат да бъдат задържани, могат да бъдат обект на разследване и може да бъде мащабно проведено разследване. А вероятно и ако е имало разпит във връзка с разследване на европейската прокуратура и те са длъжни да извършат тези действия. Независимо от уреденото в националното право, ако деянието, което европейската прокуратура разследва е от нейната компетентност, то е ясно че вероятно и по националното право ще бъде някакъв вид престъпление, тя го изземва. Възможно е тук да има нещо, което ние не знаем - да се води паралелно разследване.

В момента прокуратурата е Dominus litis - господар на досъдебното производство и тя решава. Ако обаче успеем законодателно на следващ етап да стигнем до съдебен контрол върху тези откази, поне мъничко, частично този проблем ще бъде решен", допълни той.

Целия разговор с адв. Росен Рашков гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 2 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 меркантилност

    17 3 Отговор
    Руснаците са виновни. Нали така, Боче?
  • 2 Жертва на терор

    6 17 Отговор
    В България се изтезават и Екзекутират неудобни
    от Пернишки милиции близки до Борисов ,МВР ги е страх от Борисов и Гешев!
  • 3 Българка

    26 8 Отговор
    Да не забравяме, че Васил Божков е имал строителна фирма и е печелил европейски проекти. Възможно е част от рекета Божков да е теглил от евросметките на тази фирма. И така вече изнудванете влиза в компетентност на европшрокуратурата. И вече е разбираемо защо европрокурори са разпитвали Божков. Неразбираем е престъпният отказ на българската прокуратура официално да разпита онлайн Божков. Та той е не само свидетел, той е участник .Той е изнудваното лице
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ИСТИНА Е

    15 13 Отговор
    Когато и да арестуват боко, все ще е късно.
  • 6 КПСС БКП

    16 15 Отговор
    Затвор за Борисов ! Затвор за всички крадливи гербери !
  • 7 ХА ХА ХА

    23 2 Отговор
    ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА, НЯМА СМИСЪЛ ОТ КОМЕНТАР, ЗА ВСИЧКО СЛУЧВАЩО СЕ СЛЕД ТАКА НАРЕЧЕНАТА ПРОМЯНА !
  • 8 XYZ

    9 10 Отговор
    Когато всички ходове са запушени от многоглавата змия ГЕРБ, се избира единствено възможния, макар и опасен!
  • 9 Чичо Тони

    8 0 Отговор
    И кое точно е божеството, че съм религиозен. Да не сбъркам на кого да паля свещ.

    Коментиран от #16

  • 10 ГЕРБ=СИК=МАФИЯ!!!

    9 8 Отговор
    За последно го повозете с УАЗката...

    Коментиран от #12

  • 11 Гост

    11 0 Отговор
    Те божествата може да ,,кървят" , ама плебса го отнася както винаги.По-точно вече го е отнесъл, така че все му е тая за ,,божествата" . Б.Б дали ще в ареста,в затвора или си е у дома, това няма да направи тока и горивата,олиото,хляба,природния газ ,храните и др. по-евтини, нито доходите и пенсиите по-високи.
  • 12 оня

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "ГЕРБ=СИК=МАФИЯ!!!":

    Да, но трупната:))
  • 13 Саша

    8 2 Отговор
    От това интервю разбрах, че евентуално еди-кво си можело да стане... От къде ги изкопахте тия плямпала.
  • 14 Мислещ

    7 1 Отговор
    Ама показаха точно обратното. Че е поредния цирк и никой нищо няма да направи на такива като него.
  • 15 Киро Тъпиро

    4 2 Отговор
    Не бе, просто толкова си можем
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ТОЯ Е БРАТ НО ГОШО ТЪПОТО

    5 3 Отговор
    БОЖКОВ ИМ Е ДАЛ ЕДНАКВИ ЛИСТА С ИВСТРУКЦИИ.ПИСНА МИ ДА ГЛЕДАМ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР НЯВИТИ ОТ БОЖКОВ И ПРОКОПИЕВ МАТРЬОШКИ В ОПИТ ДА БУТАТ УСТОИТЕ НА ДЪРЖАВАТА !ДА УСТОИТЕ НА ДЪРЖАВАТЕ Е ПРОКУРАТУРАТА,А НЕ ПОДСЪДИМИТЕ С ОГРОМНИ ФИНАНСОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ И БЕЗБРОЙ ЛАКЕИ.СЪЩИТЕ ТЕЗИ НИ ДОКАРАХА ДО ПЪЛЕН ФИНАНСОВ КРАХ НА БЪЛГАРИЯ! ОЛИОТО Е 9.00ЛВ !И ПРОДЪЛЖАВАТЕ ПРОМЯНАТА ??!!ДОКЪДЕ ??!!МЕЧЕ НЕ СЕ ЖИВЕЕ !!!
  • 18 абе

    0 0 Отговор
    адвокате тези бивши величия барабар с прокурора са чиста проба престъпници а ти ги оприличаваш с божества те са за панделата и с максимални присъди крали са милиарди от всички нас и от евро фондовете!!!!