Last news in Fakti

3 Април, 2023 15:30 2 526 7

Как говорят лидерите на хората… Димитър Атанасов пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • димитър-
  • атанасов-
  • историк-
  • лидери-
  • език-
  • избори-
  • машини

На миналите избори, когато се гласуваше с машини, около 22,00 часа си бях вкъщи, а сега се прибрах след 3 часа през нощта, казва историкът, защото е бил член на СИК

Как говорят лидерите на хората…  Димитър Атанасов пред ФАКТИ (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Лидери като този на „Възраждане“ казват на хората: „Вие ни харесвате такива, каквито сме.“ Това се харесва тъкмо на тези хора, които живеят със съзнанието, че обществената пирамида над тях е шеметно висока, че те се намират някъде на дъното. От друга страна са лидерите, които казват - ние също много ви харесваме, но вие имате нужда от просвещение. Това пък допада на хората, за които живеенето в една изгладена територия, която е сравнително безопасна, в която са свикнали, от която не желая да излязат. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ историкът Димитър Атанасов.

„Ако се върнем назад в годините, може да се поучим от следното. Д-р Константин Стоилов излиза и държи речи, които са пример за парламентарна риторика, говори тъкмо за това, че политическите права трябва да бъдат получавани стъпка по стъпка, че представителството трябва да бъде реализирано на елитарен принцип. Срещу него най-често излиза дядо Славейков, който използва фолклорни метафори. Използва разговорната лексика, която е „калпачена“ и „ямурлушка“. Говори съвсем направо и занулява тази блестяща риторика на Стоилов. В едно общество, в което няма ренесанси и бароци, най-добре се приема тъкмо такава форма на фолклорен диалог от типа „… изкарай Ганьо говедата“. Когато се говори на онзи език, който идва от Хайделберг, а срещу него има фолклорен диалог, се вижда твърде голямата дистанция. Първият изказ казва, че вие – народът, трябва да се развивате, а ние – елитът, заставайки начало, ще правим така, че тази дистанция да се стопява. Хората обаче не искат да стопява тази дистанция, защото те не я привиждат като необходима. Именно заради това в Княжество България изборите в началото се печелят от либералите и то с голяма преднина. Иначе ирония на съдбата е фактът, че в момента България се управлява от служебно правителство, защото първите две правителства след освобождението, назначение от Княз Батенберг, също са служебни кабинети“, обяви историкът.

„Ако се опитаме да поговорим на езика на политическата прагматика, трябва да говорим за общите каузи, за евроатлантическа ориентация, за притегателната сила на демокрацията и демократичния процес, който признават двете водещи коалиции у нас. Ако на тази риторика се опитаме да погледнем в по-голяма дълбочина, виждаме, че става въпрос за разговаряне на различни езици. От примери, които ми хрумват в тази ситуация, се сещам как народническото и спонтанно, идещо от недрата на аграрното общество, в миналото успява да смачка доста брутално онова, което се опитва да бъде високият културен слой. Има една емблематична ситуация, в която на избори за Народно събрание кандидатът Стоян Михайловски застава срещу кандидат на Земеделския съюз. Михайловски държи доста витиевата реч, доста добре е подготвен, завършвайки накрая със сентенция на латински. Става кандидатът на земеделския съюз и казва прочувствено, обръщайки се към публиката: „Току-що ви напсува на влашки!“ Няма да споделям кой е спечелил изборите в този район“, каза още историкът.

Димитър Атанасов каза още, че е бил член на Секционна избирателна комисия за пореден път, но направи и следното сравнение.

„На миналите избори, когато се гласуваше с машини, около 22,00 часа си бях вкъщи и слушах изказванията на политиците. Сега се прибрах след 3 часа през нощта. Разликата не е малка. Ние бяхме от първите пристигнали и нашият номер, който изтеглихме в НДК, бе 177. Когато си тръгвахме, имаше хора, които тепърва влизаха, а техният номер над 800… Дали ще минат до Цветница?“, завърши той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този Митьо

    6 4 Отговор
    постоянно клепи България пред севером..ските медии.
    Защо му давата поле на изява???

    Коментиран от #7

  • 2 честен ционист

    17 2 Отговор
    А победителят вика: "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме."
  • 3 шегичка

    12 2 Отговор
    А баце вика "аз съм прост, вие сте прости и затова се разбираме".
  • 4 ТаУмВзе

    4 2 Отговор
    От снимката, тоя на какво е.
  • 5 Красимир Петров

    7 2 Отговор
    Колкото и да се правят на гадател всички социолози,сексолози,политолози и други подобни,правителство няма да има.
  • 6 Гал

    7 3 Отговор
    Ако говорим за евроатлантическите ценности,то те са транссексуални и джендърски. Не го ли разбирате?
  • 7 Мишленце с папионка

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Този Митьо":

    Чисто ЛГБТ е тоя, хахахаха, "историк" !