Last news in Fakti

27 Юли, 2023 14:32 3 993 9

Кметове с мандат, общински съветници също… Адвокат Елена Нонева пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • елена-
  • нонева-
  • кмет-
  • мандат-
  • конституция-
  • разговори-
  • бсп

За да се направи и въведе мандатност на кметовете, не е нужно да се правят промени в Конституцията, казва юристът

Кметове с мандат, общински съветници също… Адвокат Елена Нонева пред ФАКТИ (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Темата с мандатността на кметовете не е от днес. В разговорите, които сме водили с „Продължаваме промяната“, след като станаха партия, сме водили тази дискусии за по-голямата част от кметовете. Тогава казахме, че има логика в мандатността на кметовете. Може да изкарат два мандата, после да пропуснат, след което пак да се кандидатират. Резонно е да помислим и за общинските съветници, които също трябва да имат ограничение – от два мандата, примерно. Тук идеята е също да се прекъснат лоши практики. Какво имам предвид. На много места има общински съветници, за които това е работа. Те друга работа нямат. Така че длъжността общински съветник също е добре да стане мандатна. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ адвокат Елена Нонева, председател на Политическо движение "Социалдемократи".

„В предишната коалиция, която беше създадена и управлява, голяма съпротива срещу това оказаха БСП. Оказа се, че този законопроект не е бил съгласуван с тях. Имало законодателна рамка, а те не са били включени в тази рамка. БСП имат интерес да не се променят нещата в по-малките населени места, защото те имат по-голямо влияние там с кметове, на които залагат от дълги години. Когато говорихме за законопроекта тогава, изключихме единствено кметовете на най-малките населени места, на селата. При тях да няма такива мандати. Предвид демографската криза, в която сме изпаднали от години, почти става невъзможно да се намерят хора да управляват тези населени места“, добави гостът.

„Когато говорим за мандатността на кметовете, много хора, които са запознати отлично с Конституцията, припознаха мандатността от функциите на президента, който може да има само два мандата. За да се направи и въведе мандатност на кметовете, не е нужно да се правят промени в Конституцията. Това може да се направи и през промени в закони, които обслужват местната власт“, добави адвокат Нонева.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    13 1 Отговор
    Тази е вечния кандидат за съветник. Отначало беше от БСП. После мина при социал демократ. Слънчоглед партия. Основното и занимание е да оплюва БСП, за да печели активи.
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 1 Отговор
    Кметове и Кандидат Кметове се Избират от Лидерите на Политическите Партии
  • 3 ЧОЧО

    21 1 Отговор
    А депутатите защо да нямат мандатност.
  • 4 Цеко

    12 0 Отговор
    А мандати за всички държавни чиновници? Много от тях дерибействат, използвайки служебното си положение. Верно на дребно в сравнение с кметовете, но пък са десетки хиляди малки дерибеи
  • 5 Ами да

    11 0 Отговор
    Не е само за кметовете, а и за всички в държавните власти, институциите и ръководните органи на партиите!
  • 6 Соломон

    2 2 Отговор
    Това с мандатите не е много добре в настоящата ситуация в страната.Първо това е работа за която се искат определени качества знания и умения.Не навсякъде може да намериш хора за работата.Два мандата може но трябва да са по повече години и какво става ако няма кандидат или изтече мандата.Всяка административна регулация не е за добро
  • 7 варненски пенсионер

    10 0 Отговор
    мандатността ще отмени феодализма и крепостничеството. за всеки толуп ще има и видовден !
  • 8 Шемет

    7 0 Отговор
    Не само те и при политиците също не може цял живот лапичка!
  • 9 ГЕРБ=БСП=ДПС

    4 0 Отговор
    Аз подкепям идеята за мандатите. Обаче питам, а кога ще има мандати и за депутати, министри, областни управители, полицейски шефове ...?